fbpx
Danie wegetariańskie/ Deser/ Drugie śniadanie/ Gofry/ Na słodko/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadanie/ Wypieki

Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące

Chrupiące, pyszne i pachnące, puszyste bezglutenowe gofry! Koniecznie wypróbuj ten super prosty przepis!

Chrupiące bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia!

W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące bezglutenowe gofry i szczerze mówiąc… mogłabym je jeść również na drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację! Wiem, że to czyste szaleństwo, ale nie jadłam gofrów od kilku lat i teraz nadrabiam ten stracony czas :)

Słodkie i puszyste gofry – wspomnienie z dzieciństwa

Gofry nieodłącznie kojarzą mi się z latem, morzem i ciepłymi promieniami słońca. Niesamowite jest to, jak takie proste skojarzenia z okresu dzieciństwa są w nas głęboko zakorzenione i mogą zostać przywołane zmysłem smaku czy węchu. Te gofry takie wspomnienia własnie wywołują.  A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? :)

Chrupiące, pyszne i pachnące, puszyste bezglutenowe gofry! Koniecznie wypróbuj ten super prosty przepis!

Prosty przepis na pyszne gofry bez glutenu

W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, tak aby cienką warstwą pokryć dolną płytkę gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od mocy urządzenia i gotowe. Wic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy jak są jeszcze miękkie i pozwalamy in odpocząć minutę na talerzu aż nabiorą chrupkości. Cały proces trwa 15-20 minut i możemy się cieszyć pysznymi, aromatycznymi i chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone.

Jeśli lubisz słodkie śniadania zapraszam też do wypróbowania przepisu na śniadaniowe, lekkie i puszyste pankejki.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Bezglutenowe gofry

Drukuj
Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej
  • 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej
  • 160g mąki ryżowej
  • 50g mąki z tapioki
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki ksylitolu (20g)
  • 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie

1

Jajka roztrzepuję widelcem.

2

Do jajek dodaję maślankę.

3

Mąki przesiewam do osobnej, dużej miski.

4

Do mieszanki mąk dodaję proszek do pieczenia, sodę, sól, ksylitol i mieszam dokładnie.

5

Powoli, cały czas mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.

6

Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników.

7

Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów.

8

Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą.

9

Smacznego!

Wskazówki

Ciasta nie można trzymać za długo w gofrownicy bo zrobi się twarde i niezjadliwe.
Gofry po 3-5 minutach pieczenia będą dość miękkie, ale robią się chrupiące w 1-2 minut po wyjęciu z gofrownicy.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
Użytkownik

Super przepis, czy mogę poprosić o polecenie jakiegos sprawdzonego modelu gorfrownicy ? ☺️

Natala
Gość
Natala

Ostatnio czytałam że ubita woda po np ciecierzycy z puszki ma takie same właściwości jak białko jaja kurzego. Pisała o tym chyba Marta Dymek także zajrzyj do niej ;)
Pozdrawiam serdecznie :))
Natalia

Udostępnij
Przypnij105
Tweetnij