fbpx
Danie obiadowe/ Danie w 30 minut/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Naleśniki/ Przepisy/ Śniadanie

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Pyszne i zdrowe, bezglutenowe naleśniki kasztanowe inspirowane włoskim przysmakiem. Lekkie i elastyczne o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Prosty przepis na wyśmienite, bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez mleka i cukru, lekkie i elastyczne o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe o orzechowej nucie

Do przygotowania przepisu na bezglutenowe naleśniki kasztanowe zainspirował mnie przepis na włoskie naleśniki necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie w wersji bezglutenowej i bez nabiału za to doprawione ciemnym kakaem. Jest to łatwy przepis na uzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Wartościowa mąka kasztanowa

Mąka z kasztanów jadalnych to doskonały składnik, który warto mieć w swojej spiżarni. Można ją stosować zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Charakterystyczna głęboka orzechowa nuta mąki kasztanowej wzbogaca smak wszystkich potraw począwszy od ciast przez naleśniki aż po dania wytrawne. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów.  Mąka ta ma wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, przede wszystkim jest lekkostrawna, zawiera garbniki oraz bioflawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego oraz cennych składników mineralnych takich jak miedź, magnez, cynk, potas czy żelazo. W swojej teksturze przypomina mąkę pszenną, ale jest od niej cięższa i nie wyrasta tak dobrze. Mąka kasztanowa łatwo się zbryla, dlatego należy pamiętać iż wymaga ona przesiania przed przygotowaniem przepisu.

Mąkę można kupić przez internet ale coraz częściej jest też dostępna w sklepach z organiczną żywnością a także w dużych supermarketach. Nie należy ona do najtańszych ale warto, od czasu do czasu, spożywać przygotowane z niej potrawy ze względu na jej bogate wartości odżywcze.

Prosty przepis na wyśmienite, bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez mleka i cukru, lekkie i elastyczne o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe na słodko czy słono?

Najbardziej lubię naleśniki z mąki kasztanowej w wersji na słodko. Podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową smakują wyśmienicie.  Można je też przygotować w wersji wytrawnej – ciekawie smakują z nadzieniem z grzybów. A Ty jakie lubisz najbardziej? Wypróbuj ten przepis i znajdź swój ulubiony smak!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Drukuj
Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 100ml płynnego mleka kokosowego
  • 100ml wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100g mąki kasztanowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

1

Mleko, wodę, olej kokosowy i jajka ubijam blenderem ręcznym z trzepaczką.

2

Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie.

3

Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników.

4

Ciasto odstawiam na 15 minut.

5

Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu.

6

Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.

7

Smażę ok. 2 minuty z jednej strony do czasu aż naleśnika będzie można przewrócić na drugą stronę.

8

Przewracam na drugą stronę i podgrzewam jeszcze 1-2 minut.

9

Smacznego!

Wskazówki

Ciasto naleśnikowe można przygotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki a rano wyjąć ok. 15 - 30 minut przed smażeniem naleśników. Jeśli ciasto mocno zgęstnieje można dodać ok. 50 - 100ml wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche.
Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową.
Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij21
Przypnij
Tweetnij