fbpx
Danie obiadowe/ Danie w 30 minut/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Naleśniki/ Przepisy/ Śniadanie

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Prosty przepis na wyśmienite, bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez mleka i cukru, lekkie i elastyczne o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe o orzechowej nucie

Do przygotowania przepisu na bezglutenowe naleśniki kasztanowe zainspirował mnie przepis na włoskie naleśniki necci, które są tradycyjną toskańską przekąską podawaną z serem ricotta. U mnie w wersji bezglutenowej i bez nabiału za to doprawione ciemnym kakaem. Jest to łatwy przepis na uzyskanie elastycznych i lekkich naleśników o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Wartościowa mąka kasztanowa

Mąka z kasztanów jadalnych to doskonały składnik, który warto mieć w swojej spiżarni. Można ją stosować zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. Charakterystyczna głęboka orzechowa nuta mąki kasztanowej wzbogaca smak wszystkich potraw począwszy od ciast przez naleśniki aż po dania wytrawne. Jest to mąka bezglutenowa, którą uzyskuje się poprzez zmielenie pieczonych, obranych i wysuszonych kasztanów.  Mąka ta ma wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, przede wszystkim jest lekkostrawna, zawiera garbniki oraz bioflawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego oraz cennych składników mineralnych takich jak miedź, magnez, cynk, potas czy żelazo. W swojej teksturze przypomina mąkę pszenną, ale jest od niej cięższa i nie wyrasta tak dobrze. Mąka kasztanowa łatwo się zbryla, dlatego należy pamiętać iż wymaga ona przesiania przed przygotowaniem przepisu.

Mąkę można kupić przez internet ale coraz częściej jest też dostępna w sklepach z organiczną żywnością a także w dużych supermarketach. Nie należy ona do najtańszych ale warto, od czasu do czasu, spożywać przygotowane z niej potrawy ze względu na jej bogate wartości odżywcze.

Prosty przepis na wyśmienite, bezglutenowe naleśniki kasztanowe bez mleka i cukru, lekkie i elastyczne o bogatym smaku i wyczuwalnej orzechowej nucie.

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe na słodko czy słono?

Ja najbardziej lubię naleśniki z mąki kasztanowej w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową ale można je też przygotować w wersji wytrawnej – ciekawie smakują na przykład z nadzieniem z grzybów. A Ty jakie lubisz najbardziej? Wypróbuj ten przepis i znajdź swój ulubiony smak!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście!

Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Drukuj
Porcje: ok. 8 naleśników Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 100ml płynnego mleka kokosowego
  • 100ml wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 100g mąki kasztanowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

1

Mleko, wodę, olej kokosowy i jajka ubijam blenderem ręcznym z trzepaczką.

2

Mąkę i kakao przesiewam przez sitko i mieszam dokładnie.

3

Dodaję po 1 łyżce mąki z kakao do płynnych składników dokładnie mieszając blenderem do połączenia składników.

4

Ciasto odstawiam na 15 minut.

5

Rozgrzewam suchą patelnię na średnim ogniu.

6

Wylewam 2-3 łyżki ciasta rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni.

7

Smażę ok. 2 minuty z jednej strony do czasu aż naleśnika będzie można przewrócić na drugą stronę.

8

Przewracam na drugą stronę i podgrzewam jeszcze 1-2 minut.

9

Smacznego!

Wskazówki

Ciasto naleśnikowe można przygotować dzień wcześniej, wstawić na noc do lodówki a rano wyjąć ok. 15 - 30 minut przed smażeniem naleśników. Jeśli ciasto mocno zgęstnieje można dodać ok. 50 - 100ml wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
Podczas smażenia, jeżeli naleśnik będzie za długo podgrzewany to ciasto zrobi się kruche.
Naleśniki świetnie smakują w wersji na słodko z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową.
Aby przygotować naleśniki do wersji wytrawnej należy z przepisu wykluczyć kakao.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :)

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij21
Przypnij
Tweetnij