fbpx
Deser/ Przepisy

Bezglutenowy mazurek wielkanocny bez pieczenia

Bezglutenowy mazurek z masą budyniową i mango, bez nabiału i cukru z chrupiącym spodem i aksamitnym wnętrzem to szybki przepis na ciasto wielkanocne bez pieczenia.

Bezglutenowy mazurek bez pieczenia z masą jajeczną i mango. Bez nabiału i cukru. Super słodki z chrupiącym spodem i aksamitnym wnętrzem.

Bezglutenowy mazurek bez pieczenia

Przepis na bezglutenowego mazurka bez pieczenia powstał z potrzeby chwili. Musiałam szybko przygotować jakieś niewymagające ciasto wielkanocne i tak zrodził się pomysł na ciasto bez pieczenia. 

Bezglutenowy mazurek bez pieczenia z masą jajeczną i mango. Bez nabiału i cukru. Super słodki z chrupiącym spodem i aksamitnym wnętrzem.

Wielkanocny mazurek bez glutenu, nabiału i cukru

Mazurek zachwyci każdego swoim czekoladowo – orzechowym spodem i delikatną, aksamitną masą budyniową. Jeżeli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na ciasto wielkanocne to koniecznie przygotuj tego bezglutenowego mazurka. Świetnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę. Robi się go szybko, nie trzeba go piec a w smaku jest bardzo czekoladowy, delikatny i słodki, przełamany odświeżającym smakiem mango.

Jeśli szukasz innych pomysłów na czekoladowe ciasta wielkanocne to sprawdź przepis na bezglutenowego mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym i bezglutenową babkę kasztanową.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wielkanocny mazurek bez pieczenia

Drukuj
Porcje: forma 30x20cm Czas przygotowania: 45 minut + 2 godziny w lodówce

Składniki:

  • 80g migdałów
  • 150 g pestek słonecznika
  • 15g nasiona chia
  • 10g sezamu
  • 30g kakao
  • 150 g daktyli
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30ml + 15ml syropu klonowego
  • 10g mąki ryżowej
  • 10g mąki kukurydzianej
  • 20g skrobi kukurydzianej
  • 3 duże żółtka od kur z wolnego wybiegu
  • 2 łyżki miodu
  • 250 + 30 ml mleka kokosowego
  • 1/2 mango
  • Granat do dekoracji

Przygotowanie

1

Migdały, pestki słonecznika, nasiona chia i sezam mielę w malakserze na gruboziarnistą mączkę, przesypuję do osobnego naczynia i dodaję kakao.

2

W malakserze miksuję daktyle z olejem kokosowym i 30ml syropu klonowego do uzyskania drobnych kawałków.

3

Do suchych składników dodaję daktyle z olejem i mieszam ręką, aż wszystkie składniki się połączą a masa po naciśnięciu palcami będzie się sklejać.

4

Formę wykładam folią spożywczą i wyklejam masą tworząc spód i boki mazurka.

5

Formę z ciastem wkładam do lodówki.

6

Mieszam ze sobą mąkę ryżową, kukurydzianą i skrobię.

7

Żółtka jaj ubijam z miodem aż będą puszyste.

8

Do żółtek dodaję mieszankę mąk cały czas ubijając.

9

W między czasie podgrzewam 250 ml mleka kokosowego aż się zagotuje.

10

Małym strumieniem dodaję zagotowane mleko do żółtek cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.

11

Następnie przelewam masę do garnka i podgrzewam do czasu aż zgęstnieje nie przerywając mieszania.

12

Po zgęstnieniu masę odstawiam do ostygnięcia.

13

Mango miksuję na mus.

14

Wystudzoną masę jeszcze raz miksuję z 15 ml syropu klonowego i 30ml mleka kokosowego.

15

Przekładam masę do formy.

16

Na masę nakładam zmiksowane mango i posypuję pestkami granatu.

17

Ciasto wkładam na ok. 2h do lodówki.

18

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij