fbpx
Danie mięsne/ Danie obiadowe/ Przepisy

Klopsiki z indyka, cukinii i kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

Dziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka i cukinia.

Do przygotowania klopsików wykorzystałam parowar, ale można je również przygotować przy wykorzystaniu bambusowego parownika czy garnka do gotowania na parze. Pulpeciki przygotowane na parze są zdecydowanie smaczniejsze od gotowanych w wodzie, zachowują pełny smak i aromat ziół.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Klopsiki z indyka z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym

Drukuj
Porcje: ok. 15 klopsików Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 50g suchej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 150ml przefiltrowanej wody
  • 400g mięsa z piersi z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 dużej marchewki lub 1 mała
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • świeże zioła (oregano, bazylia, rozmaryn etc.)
  • 1/2 cebuli
  • 300g brązowych pieczarek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 200ml płynnego mleka kokosowego
  • szczypta soli do smaku
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

1

Kaszę jaglaną płuczę w zimnej wodzie i przelewam wrzątkiem.

2

Kaszę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Gotuję ok. 15 - 20 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodaję masło klarowane. Po ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia.

3

Mięso z indyka mielę w maszynce do mięsa.

4

Marchewkę i cukinię ścieram na tarce o małych oczkach.

5

W misce dokładnie mieszam ręką mięso, jajko, marchewkę, cukinię, kaszę jaglaną i sól.

6

Formuję kulki, układam w parowarze a pomiędzy pulpeciki wkładam świeże zioła i gotuję 15 minut.

7

Cebulę i pieczarki kroję w kostkę.

8

W garnuszku na małym ogniu podsmażam cebulę na oleju kokosowym do zeszklenia.

9

Do zeszklonej cebulki dodaję pieczarki i podgrzewam około 5 minut, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dodaję szczyptę soli do smaku.

10

Dodaję mleko kokosowe i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając.

11

Jeśli sos ma zbyt płynną konsystencję można dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i pogotować jeszcze 3 minuty.

12

Podaję klopsiki polane sosem i posypane natką pietruszki z sałatką według uznania.

13

Smacznego!

Wskazówki

Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij1
Przypnij1
Tweetnij