fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Koktajle/ Na słodko/ Napoje/ Śniadanie

Koktajl z mango i pomarańczy

Ten słoneczny koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru to wspaniałe połączenie dobroczynnych składników, które będą miały zbawienny wpływ na Twój organizm. Pyszny koktajl pełen antyoksydantów i błonnika zwalczy wolne rodniki i podziała wspaniale na układ pokarmowy. 

Pyszny smak i słoneczny kolor to nie jedyne zalety jakie posiada koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru. To też bogactwo antyoksydantów i witamin.

Koktajl z mango i pomarańczy – zgrany duet pełen zdrowia

Niekwestionowane walory smakowe i piękny, słoneczny kolor to nie jedyne zalety jakie posiada koktajl z mango i pomarańczy z dodatkiem imbiru. Najnowsze badania sugerują, że mango to super owoc, który dzięki zawartości silnych antyoksydantów ma potencjał zwalczania otyłości, hamuje wzrost komórek tłuszczowych i rozwój nowotworów piersi oraz poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne w jelicie grubym. Dodatkowo pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy.

Mango to Twoje źródło witamin i błonnika

Mango zawiera witaminę C wzmacniającą system odpornościowy i witaminy z grupy B, wpływające na prawidłowe działanie układu nerwowego. Witamina A utrzymuje skórę w dobrym stanie, przywraca  jej elastyczny i młodzieńczy wygląd a witamina E spowalnia procesy starzenia się.

Dodatkowo błonnik zawarty w mango poprawi trawienie i pomoże organizmowi usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.

Super mangiferyna

Mango jest źródłem związku o nazwie mangiferyna, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.

Antyoksydacyjne właściwości mangiferyny mogą być wykorzystane w zapobieganiu następstw cukrzycy. Mangiferyna zapobiega uszkadzaniu naczyń krwionośnych i nerwów, które odpowiadają za powikłania cukrzycy takie jak retinopatie, nefropatie czy stopa cukrzycowa.

Wykazano również, że mangiferyna posiada działanie przeciwmiażdżycowe i przeciw hiperlipidemiczne – obniża stężenie trójglicerydów i cholesterolu LDL, zwiększa natomiast stężenie frakcji cholesterolu HDL, który w dużym skrócie działa przeciwmiażdzycowo.

Podoba Ci się przepis na koktajl z dodatkiem mango? Jeśli lubisz wykorzystywać ten wspaniały owoc w swoich koktajlach i potrawach sprawdź też inne przepisy z wykorzystaniem mango.

Sok z pomarańczy wspomoże organizm w usuwaniu toksyn

Pomarańcze zawierają dużo beta-karotenu,  witamin z grupy B, witaminy C oraz wody. Woda wypłukuje z organizmu toksyny, witamina C i beta-karoten są natomiast nieocenionymi antyoksydantami. Witaminy z grupy B maja natomiast korzystny wpływ na układ nerwowy.

Imbir pobudzi Twój układ odpornościowy

Imbir działa przeciwzapalne, odkażająco i rozgrzewająco. Oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii. Wspomaga pracę układu krążenia. Pobudza układ odpornościowy organizmu oraz obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Koktajl z mango i pomarańczy

Drukuj
Porcje: 400ml Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 1/2 obranego mango
  • 2 cm korzenia imbiru

Przygotowanie

1

Pomarańcze wyciskam na wyciskarce do cytrusów.

2

Mango kroję w kostkę i wrzucam do kielicha blendera.

3

Dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy.

4

Imbir ścieram na tarce i dodaję do mango i pomarańczy.

5

Wszystko razem miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.

6

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
trackback

[…] Zachęcam również do przygotowania koktajlu pomarańczowego z dodatkiem mango. […]

Udostępnij5
Przypnij
Tweetnij