Wegański krem z pieczonych buraków

Rozgrzewający, sycący i przepyszny krem z pieczonych buraków to świetna zupa pełna dobroczynnych składników. Jest idealna na jesienne przesilenie i okres zwiększonego zachorowania na różnego rodzaju infekcje.

Krem z pieczonych buraków

Przyznam się szczerze, że między mną a kremem z buraków nie było miłości od pierwszego wejrzenia. Tak naprawdę nie było nawet odrobiny “chemii” między nami, co wydawało mi się dziwne bo przecież ani sok z buraka, ani barszcz ani też buraczki na ciepło nie są mi obce. Jakiś czas temu panowała “moda” na tę zupę i jadłam ją parę razy ale nigdy nie podjęłam się przygotowywania jej osobiście. Zawsze coś w smaku kremu z buraków mi nie pasowało i stwierdziłam wtedy, że to może po prostu nie jest to zupa dla mnie bo przecież nie wszystko trzeba lubić. Jednak minęło trochę czasu i ostatnio postanowiłam powrócić do tego dania tym razem na moich warunkach.

Krem z pieczonych buraków to danie idealne na chłodne, jesienne dni. Sprawdza się nie tylko jako danie obiadowe ale też jako rozgrzewające śniadanie!

Prosty przepis na zupę krem z buraków

Jeśli czytasz mojego bloga to pewnie już wiesz, że lubię przepisy efektowne, apetyczne ale przy tym proste i szybkie w wykonaniu a jeśli nie szybkie to przynajmniej nie wymagające ciągłego stania nad garnkiem, mieszania i doglądania przygotowywanego dania co pięć sekund. Staram się tworzyć przepisy na potrawy, które “robią się same” i taki też jest ten krem z pieczonych buraków. Większość składników tej zupy postanowiłam upiec w piekarniku, następnie zmiksować z domowym bulionem warzywnym oraz mlekiem kokosowym i przyprawić. Tak powstała rustykalna, rozgrzewająca, słodko – pikantna zupa z wyraźnie imbirowym aromatem i kremowym wykończeniem z mleka kokosowego. Sama nie mogłam uwierzyć, że ten krem może tak dobrze smakować! Zupełnie inaczej niż te trochę bezbarwne wersje, które miałam okazję próbować jakiś czas temu.

Krem z pieczonych buraczków świetnie smakuje ze świeżo posiekaną miętą i chrupkami z pieczonej ciecierzycy albo łyżką kremu kokosowego. Można go również jeść bez żadnych dodatków. Zupa idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni jako danie główne ale w czasie chłodów można ją także potraktować jako rozgrzewające śniadanie.

PRZEPIS WYPRÓBOWANY?

Koniecznie się pochwal!
Oznacz mnie tagiem @myfoodtherapypl
abym mogła zobaczyć

i udostępnić ponownie Twój post!

Krem z pieczonych buraków

Drukuj
Porcje: 1,5l ok. 4-5 porcji Czas przygotowania: ok, 1,5 godziny

Składniki:

  • 500g buraków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm obranego korzenia świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100ml płynnego mleka kokosowego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 4 listki mięty
  • 2 łyżki chrupek z pieczonej ciecierzycy na porcję

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190st.C.

2

Buraki dokładnie myję, obieram (w jednorazowych rękawiczkach) i kroję w 2 centymetrową kostkę.

3

Cebulę obieram i kroję w ósemki.

4

Czosnek obieram.

5

Imbir kroję w słupki.

6

W misce dokładnie mieszam pokrojone buraki, całe ząbki czosnku, cebulę i imbir z dwiema łyżkami oliwy, kolendrą, kminem, pieprzem cayenne i solą.

7

Wszystkie składniki wkładam do naczynia żaroodpornego z przykrywką i piekę w rozgrzanym piekarniku ok. godzinę.

8

10 minut przed zakończeniem pieczenia odkrywam warzywa i zmniejszam temperaturę w piekarniku do 160st.C.

9

W tym samym czasie na niewielkim ogniu podgrzewam ok. 300ml bulionu warzywnego.

10

Po upieczeniu do warzyw dodaję ciepły bulion i dokładnie mieszam, aby zebrać cały aromat pieczonych warzyw z naczynia.

11

Do kielicha blendera przelewam trochę przestudzone pieczone warzywa wraz z bulionem, ok. 500ml zimnego bulionu warzywnego, 100 ml mleka kokosowego i wszystko blenduję na gładki krem.

12

Zmiksowany krem przekładam do garnka i podgrzewam.

13

Jeśli krem jest za gęsty dodaję więcej bulionu warzywnego.

14

Dodaję sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu do smaku.

15

Miętę siekam.

16

Podaję krem z pieczonymi chrupkami z ciecierzycy i miętą.

17

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli masz słabszy blender być może trzeba będzie trzeba miksować warzywa partiami. Można do tego celu użyć również blendera ręcznego z końcówką miksującą.
Aby uniknąć pokolorowania skóry dłoni do obierania buraczków polecam użyć jednorazowych rękawiczek.


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Sylwia

Uwielbiam buraki, mogę je jeść jak jabłko zaraz po ugotowaniu ale kremu z buraków jeszcze nie robiłam ? chyba czas najwyższy :)

Paulina

Super ;) wygląda wspaniale ! już nie mogę się doczekać żeby taką zupkę zjeść !

Dorota

Wygląda zjawiskowo. I te chrupki z ciecierzycy, bajka! :)

Ania, Kęsy Codzienności

Uwielbiam dobry barszcz czerwony. Próbowałam kiedyś zrobić krem z buraków, chyba gotowanych, ale nie był to jakiś super smak. Pewnie też muszę popróbować ?

Amber

Pyszny! Mogłabym jeść codziennie.

Karolina

Uwielbiam buraki, a takiego kremu jeszcze nie jadłam! Z chęcią spróbuję. ?

Magda

zdrowo i pysznie! pozdrawiam :)

Sylwia R

Z buraczkow u mnie to tylko “burocanka”. Ale dzieki za pomysl dzieki ktoremu moge inaczej je wykorzystac ;)

Paweł

Wygląda obłędnie. Kocham buraki więc z chęcią się zainspiruję

Uwielbiam Twoje zdjęcia kulinarne :) Buraki z kolei kocham pod każdą postacią, więc ten krem też musi być obłędny! Narobiłaś mi ochoty na to różowe cudo :))

[…] rodzaju przepisów na “pieczoną ciecierzycę na 20 sposobów”. :) Dopiero przepis na krem z pieczonych buraczków z dodatkiem pieczonej ciecierzycy skłonił mnie do tego aby w ramach jego uzupełnienia dodać […]

[…] krem z pieczonej cukinii i papryki Wegański krem z pieczonych buraków Rozgrzewający krem z […]

12
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x