fbpx
Bez jajek/ Danie mięsne/ Danie obiadowe/ Przepisy

Miodowo – musztardowy kurczak pieczony

Dzisiaj przepis na pieczonego kurczaka o którym nikt nie powie, że jest suchy i bez wyrazu. Soczysty kurczak w aromacie tymiankowym zaskoczy niejednego miłośnika drobiu. Marynata miodowo – musztardowa sprawia, że mięso jest kruche i delikatne o łagodnym posmaku musztardy. To gwarancja udanego obiadu.

Do tego przepis jest niezwykle prosty i wymaga niewielu składników.  Smacznego!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Miodowo - musztardowy kurczak pieczony

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka tymianku świeżego lub suszonego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • świeżo mielony pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie

1

W dużej, szklanej misce dokładnie mieszam olej, ocet, musztardę, miód, tymianek i czosnek.

2

Do miski wkładam umyte udka, podudzia i skrzydełka kurczaka i dokładnie obtaczam je w marynacie.

3

Wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą noc).

4

Kurczaka przekładam do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, przyprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i czekam aż mięso nabierze temperatury pokojowej.

5

Pozostałą w misce marynatą będziemy podlewać kurczaka w trakcie pieczenia.

6

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200st. C.

7

Kurczaka piekę ok. 50 minut, na środkowym ruszcie, średnio co 10 minut podlewając go marynatą. Przez ostatnie 15 minut pieczenia co 5 minut podlewam kurczaka sosem z brytfanki aż uzyska ładną złocistą barwę.

8

Kurczaka podaję z sałatką ze szpinaku, pomidora, awokado, czerwonej cebulki pokrojonej w piórka z oliwą.

Wskazówki

Mięso przed włożeniem do piekarnika musi być w temperaturze pokojowej.
Ostatnie 15 minut pieczenia jest bardzo ważne, w tym czasie kurczak może się przypalić i trzeba go pilnować. Jeśli zauważymy, że kurczak zaczyna za szybko brązowieć należy go przełożyć na niższy ruszt w piekarniku.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij