fbpx
Bez jajek/ Danie mięsne/ Danie obiadowe/ Przepisy

Bezglutenowy, pieczony gulasz wołowy

Jeśli szukasz przepisu na pyszny, gęsty i aromatyczny pieczony gulasz wołowy w wersji bez mąki pszennej to zapraszam do zapoznania się z moją propozycją.

Smaczny, aromatyczny i pikantny pieczony gulasz wołowy to wybitnie proste w przygotowaniu danie.

Pieczony gulasz wołowy od postaw

Gulaszu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy zna to wspaniałe, jednogarnkowe, pikantne danie prosto z Węgier pełne delikatnej, rozpadającej się w ustach wołowiny.

Podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali nie wyczarujemy z niego ani dobrego gulaszu, ani generalnie nic dobrego. Zatem lepiej kupić mniej, ale lepszej jakości mięsa i zjeść ze smakiem niż siłować się potem z gumowatymi kawałkami nadwyrężając staw skroniowo – żuchwowy. :)

Co dodać do gulaszu?

Ważne dodatki to papryka, cebula i pikantne przyprawy. Ja dodaję jeszcze grubo pokrojone warzywa korzeniowe – marchewkę i pietruszkę. Oddają one swój smak do sosu i czynią go naprawdę pełnym i aromatycznym. Warzywa te można później zmiksować i użyć do zagęszczenia gulaszu, dzięki czemu uzyskamy gęsty i kremowy sos. Dobrym pomysłem jest również dodanie pieczarek.

Smaczny, aromatyczny i pikantny pieczony gulasz wołowy to wybitnie proste w przygotowaniu danie.

Wybitnie prosty przepis na gulasz wołowy

Gulasz z mojego przepisu nie jest duszony tak jak się to robi standardowo tylko pieczony w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy wołowinę szybko podsmażyć na patelni a następnie wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Całość pieczemy w piekarniku około 2 – 2,5 godziny. Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku.
Pieczony gulasz wołowy jest idealny na zimne i deszczowe dni. Zawsze poprawia humor w nieprzyjemne, jesienne popołudnia. :)

Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ale można go też jeść bez dodatków jako gęstą i rozgrzewającą potrawkę wołową.

Jeśli poszukujesz inspiracji na inne danie obiadowe kliknij tu!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Pieczony gulasz wołowy

Drukuj
Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki:

  • 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga)
  • 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego
  • 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki)
  • 1 papryka podłużna
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • siekana pietruszka do posypania gotowego dania

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzewam do 200st.C. bez termoobiegu.

2

Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym.

3

Mięso kroję w większą kostkę.

4

Na patelni rozgrzewam tłuszcz na średnim ogniu.

5

Mięso przekładam na patelnię i szybko podsmażam aż będzie delikatnie obsmażone z każdej strony (ok. 2-3 minut).

6

Pomidory kroję w kostkę.

7

Paprykę i cebulę kroję w paski.

8

Pieczarki kroję w plasterki.

9

Czosnek rozgniatam nożem i siekam na mniejsze kawałki.

10

Marchew i pietruszkę kroję na 2,5cm kawałki.

11

Mięso z patelni przekładam do naczynia żaroodpornego.

12

Równomiernie posypuję mąką z tapioki.

13

Dodaję pomidory, paprykę i pieczarki.

14

Marchew i pietruszkę układam przy brzegach, tak aby łatwo było je później wyjąć.

15

Dodaję cebulę i czosnek.

16

Zalewam bulionem.

17

Następnie posypuję wszystko przyprawami i solą.

18

Przykrywam przykrywką i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 2 godziny.

19

Po tym czasie sprawdzam czy mięso jest miękkie, jeśli nie piekę jeszcze około 30 minut lub do czasu aż mięso będzie miękkie.

20

Przed podaniem wyciągam marchew i pietruszkę (można je zmiksować i zagęścić nimi gulasz, ale nie jest to konieczne).

21

Gulasz posypują pietruszką i podaję z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

22

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij24
Przypnij2
Tweetnij