fbpx
Danie obiadowe/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Drugie śniadanie/ Na słodko/ Naleśniki/ Przepisy/ Śniadanie

Bezglutenowe naleśniki gryczane

A może by tak śniadanie do łóżka? : ) Poniżej znajdziesz propozycję na leniwy sobotni poranek, który najlepiej rozpocząć zdrowymi słodkościami. Jeśli jednak wolisz wytrawne rozpoczęcie dnia to też jest to propozycja dla Ciebie, ponieważ naleśniki gryczane można przyrządzić na oba sposoby.

Naleśniki nadają się również do odgrzania następnego dnia, można je zabrać do pracy i przygotować sobie pyszne i pożywne śniadanie w dwie minuty.

Osobiście polecam naleśniki z nadzieniem z  musu jabłkowego ale można je też podać z dżemem lub  z zapiekanym jajkiem, awokado i pomidorami.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Naleśniki gryczane

Drukuj
Porcje: 8 naleśników o średnicy 25cm Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 150g mąki gryczanej
  • 190ml mleka roślinnego (ja używam kokosowego)
  • 190ml wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 średniej wielkości jajka w temperaturze pokojowej (nie mogą być prosto z lodówki)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka surowego kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Mąkę gryczaną przesiewam przez sito do miski, dodaję sól, cynamon i kakao, dokładnie mieszam.

2

Mleko lekko podgrzewam z olejem kokosowym do rozpuszczenia oleju i mieszam trzepaczką.

3

Jajka roztrzepuję z mieszanką mleka roślinnego z olejem.

4

Do płynnej masy po jednej łyżce dodaję suche składniki dokładnie mieszając blenderem ręcznym z trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.

5

Ciasto odstawiam na 15 minut.

6

Rozgrzewam patelnię na małym ogniu (w skali od 1 - 10 na 4).

7

Na rozgrzaną patelnię wlewam trochę ciasta i rozprowadzam.

8

Podgrzewam do momentu aż brzegi naleśnika zaczną trochę odchodzić od patelni i przewracam na drugą stronę. Podgrzewam jeszcze chwilę i voila! Naleśnik gotowy!

9

Smacznego!

Wskazówki

Jeśli zapomnieliśmy wyciągnąć jajka z lodówki to jeszcze nic straconego. Wkładamy je do ciepłej wody na 10 minut i czekamy aż się ogrzeją.
Ciasto naleśnikowe można przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki, poczekać aż masa nabierze temperatury pokojowej i zamieszać.
Jako nadzienie do naleśników polecam domowy mus jabłkowy.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij73
Przypnij1
Tweetnij