fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Na słodko/ Napoje/ Soki/ Zielone soki i koktajle

Słodki sok z jarmużem i ananasem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zielonymi sokami to ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Słodycz ananasa i kwaskowy posmak jabłka a do tego niesamowity kolor jarmużu tworzą niepowtarzalne połączenie.

Jarmuż to warzywo kapustne, o którym świat zapomniał na wiele lat, a które teraz przeżywa swój renesans. I bardzo słusznie, bo lista jego prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Przede wszystkim jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Ma właściwości przeciwzapalne i dostarcza witaminy K, C i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem żelaza i wapnia.

Ananas natomiast zawiera bromelinę – grupę enzymów, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i wspomagające procesy trawienne.

Ten zielony sok jest również bogatym źródłem potasu.

Słodki sok z jarmużem i ananasem

Drukuj
Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10minut

Składniki:

  • 1/4 ananasa
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 garści jarmużu - ok. 2-3 liście

Przygotowanie

1

Ananasa i jabłko kroję na cząstki, jarmuż rwę na mniejsze kawałki i wszystko wyciskam w wyciskarce.

2

Smacznego!

 

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij