fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadanie

Jaglanka z bakaliami

Pyszna i sycąca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację. A do tego świetnie działa na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci.

yszna,energetyczna i alkalizująca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację.

Gwiazda poranka – słodka jaglanka z bakaliami

Pyszny i energetyczny alkalizujący posiłek idealny na szybkie śniadanie do pracy. Przyrządzony z jednej z najzdrowszych i niestety nadal dość mocno niedocenianych w dzisiejszych czasach rodzajów kaszy. Jagła ma charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się zarówno z daniami na słodko jak i na słono. Otrzymuje się ją z nasiona prosa. Pod względem wartości odżywczych spośród innych kasz wyróżnia ją najwyższa zawartość witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Odgrywa również bardzo ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Kasza jaglana, ze względu na zawartość krzemu, ma też zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Pyszna,energetyczna i alkalizująca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację.

Sycąca jaglanka z orzechami i przyprawami korzennymi

W mojej jaglance znajdziesz daktyle, żurawinę i płatki migdałowe. Dodatkowo jaglanka przyprawiona jest takimi przyprawami jak kardamon, cynamon, goździki i kurkuma, co nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat korzenny. Można ją dodatkowo dosłodzić miodem lub w wersji wegańskiej – syropem klonowym.

Kasza jaglana a cukrzyca

Minusem kaszy jaglanej jest wysoki w porównaniu z innymi kaszami indeks glikemiczny (IG 70). Z tego względu osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć jej spożycie i nie traktować jej jako podstawy codziennego jadłospisu.

Jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów na wykorzystanie kaszy jaglanej koniecznie sprawdź przepis na faszerowanego bakłażana pod jaglaną pierzynką.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Śniadaniowa jaglanka z bakaliami

Drukuj
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 40g żurawiny
  • 5 daktyli
  • 100g kaszy jaglanej
  • 300ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy
  • 2 łyżki miodu ( w wersji wegańskiej syrop klonowy)

Przygotowanie

1

Daktyle kroję na małe kawałki.

2

Daktyle i żurawinę zalewam gorącą wodą i ostawiam na 15 minut.

3

Kaszę jaglaną płuczę 2 - 3 razy w zimnej wodzie i przelewam wrzątkiem.

4

Kaszę jaglaną wrzucam do garnka i zalewam mlekiem kokosowym, dodaję masło klarowane i gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.

5

Po 10 minutach gotowania do kaszy dodaję kardamon, cynamon, mielone goździki i kurkumę.

6

W między czasie odcedzam daktyle i żurawinę.

7

Daktyle kroję na mniejsze kawałki.

8

Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania.

9

Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję suszonymi owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika.

10

Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę migdałami oraz polewam miodem.

11

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij6
Przypnij
Tweetnij