fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Na słodko/ Napoje/ Soki/ Zielone soki i koktajle

Sok z ananasa, jabłka i jarmużu

Dzisiaj przygotowałam specjalne co nieco dla tych co dopiero próbują swoich sił z zielonymi sokami i koktajlami. Połączenie ananasa, jabłka i jarmużu tworzy niepowtarzalny, fantastyczny smak i warto od niego zacząć swoją przygodę.

Sok wyciskany z ananasa, jabłka i jarmużu

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zielonymi sokami i koktajlami to połączenie ananasa, jabłka i jarmużu będzie dla Ciebie idealne. Słodki smak ananasa oraz kwaskowy smak jabłek świetnie się ze sobą komponują a dodatkowo to prawdziwa bomba witaminowa.

Fantastyczny jarmuż

Jarmuż to warzywo kapustne, o którym świat zapomniał na wiele lat, a które teraz przeżywa swój renesans. I bardzo słusznie, bo lista jego prozdrowotnych właściwości jest bardzo długa. Przede wszystkim jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Ma właściwości przeciwzapalne i dostarcza witaminy K, C i karotenoidów. Jest również doskonałym źródłem żelaza i wapnia.

Przeciwzapalny ananas

Ananas zawiera bromelinę – grupę enzymów, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciw obrzękowe. Z uwagi na zawartości biotyny wspomaga trawienie i pracę trzustki. Wykazuje właściwości zapobiegające schorzeniom układu krwionośnego. Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn i przyspiesza proces gojenia się ran. Wykazuje też właściwości łagodzące objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Mangan zawarty w ananasach to szczególny pierwiastek, którego niedobory upośledzają wchłanianie wapnia. W związku ze swoimi właściwościami mangan stymuluje wchłanianie wapnia zawartego w jarmużu.

Wypróbuj też koniecznie koktajl z ananasa, pomarańczy i jarmużu.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Słodki sok z jarmużem i ananasem

Drukuj
Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10minut

Składniki:

  • 1/4 ananasa
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 garści jarmużu - ok. 2-3 liście

Przygotowanie

1

Ananasa i jabłko kroję na cząstki, jarmuż rwę na mniejsze kawałki i wszystko wyciskam w wyciskarce.

2

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij