fbpx
Bez jajek/ Danie obiadowe/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przepisy/ Zupy

Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki

Lekki i orzeźwiający, wegański chłodnik z botwinki z dodatkiem ogórka i rzodkiewki to prosta w przygotowaniu zupa idealna na upalne dni.

Wegański chłodnik na upalne dni

Uffff ależ dzisiaj było gorąco! Kiedy za oknem panuje taki nieprawdopodobny ukrop ani mi się śni, żeby kwitnąć w kuchni nad gorącami garnkami. W takie dni idealnie sprawdzi się zupa! Tak, zupa! Ale nie byle jaka, bo jak sama jej nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. W taką własnie pogodę sięgam po przepis na wegański chłodnik. To świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Jest pełen zdrowych, letnich warzyw a w dodatku jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Dokładnie posiekane świeże warzywa dodają chrupkości i mają działanie chłodzące.

Banalnie prosta, chłodząca zupa

Przygotowanie chłodnika może się wydawać skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją naprawdę ekspresowo. Połączenie składników może wydawać się niecodzienne ale efekt tego połączenia jest fenomenalny. Chłodnik to lekka i orzeźwiająca zupa, w sam raz na letnie, upalne dni. Ponad to jest to zupa bardzo uniwersalna jeśli chodzi o przepis. Poszczególne składniki można dodawać, odejmować, pomijać zgodnie z własnymi preferencjami.

Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze zwykłą śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu jak tylko zaczął się sezon na botwinkę wielokrotnie go przygotowywałam i nigdy nie mógł doczekać się na zdjęcie na bloga bo za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Tym razem zrobiłam podwójną porcję i tylko dzięki temu udało mi się go w końcu obfotografować :)

Jeśli akurat planujesz przygotowanie chłodnika na następny dzień, masz czas aby przygotować wcześniej domowy jogurt to polecam przygotować go z jogurtem wegańskim zamiast mleka kokosowego, który dodatkowo podkręci smak zupy.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście!

Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl

Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki

Drukuj
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 burak
  • 2 gałązki lubczyku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 l wody
  • 8 liści botwinki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 4-6 listków mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml schłodzonego, płynnego mleka kokosowego (lub jogurtu wegańskiego)
  • sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

1

Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki.

2

Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte.

3

Gotuję na dużym ogniu, aż woda się zagotuje a następnie zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut lub do momentu aż warzywa zmiękną.

4

W między czasie myję liście botwinki, ogórki, rzodkiewkę i liście mięty.

5

Botwinkę kroję wzdłuż łodyżki na paski o szerokości około 2 centymetrów a następnie siekam w poprzek na wąskie paseczki.

6

Ogórki kroję na pół i łyżeczką wyskrobuję pestki wraz z miękkim miąższem.

7

Pozostałe twarde części ogórka oraz rzodkiewkę kroję w kostkę.

8

Czosnek siekam, można go też przecisnąć przez praskę.

9

Miętę rwę na mniejsze kawałki.

10

Ugotowany wywar odcedzam od warzyw i odstawiam na chwilę aż trochę przestygnie.

11

W dwóch miseczkach układam na dnie pokrojoną botwinkę, następnie dodaję ogórka, rzodkiewkę i czosnek.

12

Do ostudzonego wywaru wlewam schłodzone mleko kokosowe.

13

Następnie dodaję po łyżce soku z cytryny aż do uzyskania satsfakcjonującego, kwaskowego posmaku. Dodaję szczyptę soli i swieżo zmielony pieprz do smaku.

14

Tak przygotowanym wywarem zalewam warzywa i posypuję miętą.

15

Smacznego! :)

Wskazówki

Chłodnik można również podać w wersji owowegetariańskiej z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki jajek.
Wywar z warzyw można przygotowa dzień wcześniej.
Zamiast płynnego mleka kokosowego można zastosować krem kokosowy z puszki, wtedy chłodnik będzie bardziej gęsty. Można też przygotować chłodnik pół na pół z mlekiem i kremem kokosowym.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :)

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij3
Tweetnij