fbpx
Bez jajek/ Danie obiadowe/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przepisy/ Zupy

Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki

Lekki i orzeźwiający, wegański chłodnik z botwinki z dodatkiem ogórka i rzodkiewki to prosta w przygotowaniu zupa idealna na upalne dni.

Wegański chłodnik na upalne dni

Uffff ależ dzisiaj było gorąco! Kiedy za oknem panuje taki nieprawdopodobny ukrop ani mi się śni, żeby kwitnąć w kuchni nad gorącami garnkami. W takie dni idealnie sprawdzi się zupa! Tak, zupa! Ale nie byle jaka, bo jak sama jej nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. W taką własnie pogodę sięgam po przepis na wegański chłodnik. To świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Jest pełen zdrowych, letnich warzyw a w dodatku jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Dokładnie posiekane świeże warzywa dodają chrupkości i mają działanie chłodzące.

Banalnie prosta, chłodząca zupa

Przygotowanie chłodnika może się wydawać skomplikowane, ale zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją naprawdę ekspresowo. Połączenie składników może wydawać się niecodzienne ale efekt tego połączenia jest fenomenalny. Chłodnik to lekka i orzeźwiająca zupa, w sam raz na letnie, upalne dni. Ponad to jest to zupa bardzo uniwersalna jeśli chodzi o przepis. Poszczególne składniki można dodawać, odejmować, pomijać zgodnie z własnymi preferencjami.

Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze zwykłą śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu jak tylko zaczął się sezon na botwinkę wielokrotnie go przygotowywałam i nigdy nie mógł doczekać się na zdjęcie na bloga bo za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Tym razem zrobiłam podwójną porcję i tylko dzięki temu udało mi się go w końcu obfotografować :)

Jeśli akurat planujesz przygotowanie chłodnika na następny dzień, masz czas aby przygotować wcześniej domowy jogurt to polecam przygotować go z jogurtem wegańskim zamiast mleka kokosowego, który dodatkowo podkręci smak zupy.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki

Drukuj
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 burak
  • 2 gałązki lubczyku
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 l wody
  • 8 liści botwinki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 4-6 listków mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml schłodzonego, płynnego mleka kokosowego (lub jogurtu wegańskiego)
  • sok wyciśnięty z 1,5 - 2 cytryn
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

1

Marchewki, pietruszki i buraka dokładnie myję i obieram a następnie kroję w półcentymetrowe plasterki.

2

Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte.

3

Gotuję na dużym ogniu, aż woda się zagotuje a następnie zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut lub do momentu aż warzywa zmiękną.

4

W między czasie myję liście botwinki, ogórki, rzodkiewkę i liście mięty.

5

Botwinkę kroję wzdłuż łodyżki na paski o szerokości około 2 centymetrów a następnie siekam w poprzek na wąskie paseczki.

6

Ogórki kroję na pół i łyżeczką wyskrobuję pestki wraz z miękkim miąższem.

7

Pozostałe twarde części ogórka oraz rzodkiewkę kroję w kostkę.

8

Czosnek siekam, można go też przecisnąć przez praskę.

9

Miętę rwę na mniejsze kawałki.

10

Ugotowany wywar odcedzam od warzyw i odstawiam na chwilę aż trochę przestygnie.

11

W dwóch miseczkach układam na dnie pokrojoną botwinkę, następnie dodaję ogórka, rzodkiewkę i czosnek.

12

Do ostudzonego wywaru wlewam schłodzone mleko kokosowe.

13

Następnie dodaję po łyżce soku z cytryny aż do uzyskania satsfakcjonującego, kwaskowego posmaku. Dodaję szczyptę soli i swieżo zmielony pieprz do smaku.

14

Tak przygotowanym wywarem zalewam warzywa i posypuję miętą.

15

Smacznego! :)

Wskazówki

Chłodnik można również podać w wersji owowegetariańskiej z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki jajek.
Wywar z warzyw można przygotowa dzień wcześniej.
Zamiast płynnego mleka kokosowego można zastosować krem kokosowy z puszki, wtedy chłodnik będzie bardziej gęsty. Można też przygotować chłodnik pół na pół z mlekiem i kremem kokosowym.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij3
Tweetnij