Wołowina stir fry to propozycja dla tych, którzy poszukują pomysłów na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Jest pyszna i pożywna a dodatkowo można ją wzbogacić dowolnymi warzywami.

Wołowina stir fry na śniadanie
Dzisiejszy przepis inspirowany jest kuchnią tajską Pikantna wołowina stir fry z jajkiem sadzonym to idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania białkowo – tłuszczowego, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz dowolnie modyfikować, nie trzeba się trzymać ściśle składników z przepisu. Można wzbogacić je warzywami – brokułami, porem, marchewką pokrojoną w słupki, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. Można dodać do niej zielone liście jarmuży lub szpinaku, które po krótkim przesmażeniu lekko zwiędną ale nadal zachowają swoją strukturę i piękny kolor.
Wołowina po tajsku
Aby szybko przygotować danie wszystkie składniki powinny być w mniej więcej w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno aby podczas krótkiego smażenia zdążyły trochę zmięknąć. Wołowina przygotowana w ten sposób jest pyszna, soczysta i aromatyczna a jajko sadzone dodaje jej ciekawej konsystencji. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez pieczywa to możesz dodać do niej kromkę chleba gryczanego z tego przepisu.

Szybkie śniadanie białkowo – tłuszczowe
Jeśli nie masz czasu, aby przygotować śniadanie tego samego dnia, to nic straconego – posiłek można przygotować poprzedniego wieczoru, spakować do pojemnika i krótko podgrzać przez jedzeniem następnego dnia. Jeśli masz wątpliwość, czy uda Ci się podgrzać jajko sadzone to możesz je zamienić na ugotowane jajko na twardo lub na miękko, które przed dodaniem można pokroić w kostkę lub w ćwiartki w przypadku jajka na miękko.
Chcesz być zawsze na bieżąco? Znajdziesz mnie na Instagramie, Facebooku i Pintereście!
Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym
DrukujSkładniki:
- 1 papryczka chili
- 1/2 łyżeczki gęsiego lub kaczego smalcu
- pęczek pietruszki
- 300g mięsa wołowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari bezglutenowego
- 2 jajka
Przygotowanie
Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki.
Od łodyżki pietruszki odrywam same listki i siekam.
Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec.
Mięso mielę w maszynce.
Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając.
Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze 2-3 minuty.
Patelnię zdejmuję z palnika, mięso posypuję pietruszką, mieszam i odstawiam.
Drugą patelnię lekko posmarowaną gęsim smalcem podgrzewam na średnim ogniu, wybijam jajko i przykrywam. Podgrzewam 3 - 4 minuty aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
Wołowinę wyciągam na talerz, układam na niej jajko sadzone i posypuję pietruszką.
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!