fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Dodatki/ Przepisy

Ziołowa salsa verde z awokado

Ten aromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii, ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów.

Ziołowa salsa verde z awokado

Drukuj
Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam)
  • 60 ml mleka kokosowego (1/4 szklanki)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 60ml oliwy z oliwek (1/4 szklanki)

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki oprócz oliwy miksuję do połączenia składników.

2

Małym strumieniem wlewam powoli oliwę cały czas miksując do momentu aż sos zgęstnieje.

3

Jeśli zrezygnujemy z anchois to trzeba salsę dosolić do smaku.

4

Smacznego!

Wskazówki

Anchois można zastąpić kaparami (ok. 3 - 4szt.)
Salsę można przechowywać ok. 4-5 dni w lodówce.

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij