Bez jajek/ Danie obiadowe/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Kolacja/ Przepisy/ Zupy

Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym

Jaka jest idealna zupa na rozpoczęcie jesiennego sezonu? Oczywiście zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów! Przedstawiam Ci prosty przepis na aromatyczną grzybową z mlekiem kokosowym, której nie sposób się oprzeć.

Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów.

Zupa grzybowa prosto z lasu

Zastanawiasz się jak spędzić wrześniowe weekendy? To wspaniały miesiąc na leśne wędrówki. We wrześniu w lesie kwitną liliowe dywany wrzosu i bluszcz, można też podpatrzeć misterne pajęczyny, rozpięte wśród traw i między gałązkami, ozdobione kroplami porannej rosy. Zapraszam Cię na wycieczkę do lasu. Oprócz jego terapeutycznych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych właściwości (tak, lasy iglaste i mieszane wytwarzają fitoncydy alfa o takim działaniu!) skorzystaj też z darów runa leśnego. Poszukaj jadalnych grzybów a następnie przygotuj tę rozgrzewającą i sycącą zupę grzybową.

Aksamitna i rozgrzewająca zupa z leśnych grzybów

Już pierwsza łyżka sprawi, że poczujesz w sobie ciepłe i przyjemne wibracje. Na początku zasmakujesz w delikatnych grzybach, słodkiej marchewce i pietruszce, następnie dojdzie aromat świeżych ziół, pikantny ale nienachalny smak imbiru. Te skromne składniki wspaniale komponują się ze sobą i sprawiają, że jest to zupełnie nowa przyjemność dla podniebienia – odrobina smaku umami z grzybów z aksamitnym wykończeniem z mleka kokosowego.

Prosty przepis na zupę grzybową ze świeżych leśnych grzybów.

Prosty przepis na zupę z grzybami leśnymi

To wyjątkowo prosty przepis, który sprowadza się do podsmażenia kilku składników, dodania bulionu i pozostawienia na wolnym ogniu aby wszystkie smaki mogły się w pełni rozwinąć. W niecałą godzinę otrzymujesz wyjątkowo aromatyczną, aksamitną zupę wypełnioną pożywnymi składnikami.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania zupy grzybowej z mlekiem kokosowym?

Do przygotowania poniższego przepisu będziesz potrzebować następujących składników:

  • grzyby leśne
  • domowy bulion warzywny lub rosół
  • mleko kokosowe
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebulka szalotka
  • czosnek
  • imbir
  • tymianek
  • kolendra lub pietruszka
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie do zupy można dodać makaron ryżowy lub kaszę jaglaną.

Jakich grzybów najlepiej użyć?

Najlepiej sprawdzi się mieszanka podgrzybków, borowików i maślaków. Jeśli jednak mamy do dyspozycji tylko jeden gatunek grzybów to również z powodzeniem przyrządzimy tą pyszną zupę.

Zupa z podgrzybków, borowików i maślaków.
Co zrobić jeśli nie mamy pod ręką mleka kokosowego w temperaturze pokojowej?

Zimne mleko kokosowe w gorącej zupie czasem ma tendencję do warzenia się. Jeśli jednak pozwolimy, aby mleko osiągnęło temperaturę pokojową przed dodaniem jej do przepisu, nie powinno się zwarzyć. Pomaga również zdjęcie gorącej zupy z ognia i kilkukrotne zamieszanie jej aby trochę ostygła, zanim dodamy mleko.

WSKAZÓWKA: Jeśli absolutnie nie masz czasu, aby czekać aż mleko osiągnie temperaturę pokojową przelej je do garnuszka i delikatnie je podgrzej zanim dodasz je do zupy.

Mam nadzieję, że przygotujesz garnek pełen tej pysznej zupy grzybowej i będziesz się nią cieszyć tak samo jak ja.

Sprawdź też poniższe przepisy na pyszne jesienne zupy:

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Drukuj
Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 500g grzybów leśnych (podgrzybków, borowików, maślaków) oczyszczonych i umytych
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1l domowego bulionu warzywnegony lub rosołu

  • 250ml płynnego mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wkładam grzyby i zalewam je taką ilością zimnej, przefiltrowanej wody aż woda przykryje grzyby.

2

Gotuję grzyby aż woda zacznie wrzeć a następnie redukuję ciepło i gotuję ok. 5 minut na średnim ogniu.

3

Po ugotowaniu grzyby odcedzam i zostawiam do wystygnięcia.

4

Szalotkę kroję w drobną kosteczkę.

5

Czosnek siekam w cienkie plasterki.

6

Przestudzone grzyby kroję w paski.

7

W garnku, na średnim ogniu rozgrzewam jedną łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego i podsmażam szalotkę aż się zeszkli.

8

Dodaję czosnek, imbir oraz tymianek i podsmażam jeszcze niecałą minutę.

9

Zwiększam ogień pod garnkiem, dodaję drugą łyżkę tłuszczu oraz pokrojone grzyby, marchewkę pietruszkę, pieprz oraz sól i podsmażam jeszcze około 5 minut.

10

Do garnka dodaję bulion, zmniejszam ogień i podgrzewam ok. 30 minut, uważając, aby nie doprowadzić bulionu do wrzenia.

11

Po tym czasie dodaję mleko kokosowe i podgrzewam jeszcze około 2-3 minuty.

12

Zupę podaję posypaną posiekaną kolendrą lub pietruszką.

13

Do zupy można również dodać makaron ryżowy lub kaszę jaglaną.

14

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij