Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym

Jaka jest idealna zupa na rozpoczęcie jesiennego sezonu? Oczywiście zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów! Przedstawiam Ci prosty przepis na aromatyczną grzybową z mlekiem kokosowym, której nie sposób się oprzeć.

Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów.

Zupa grzybowa prosto z lasu

Zastanawiasz się jak spędzić wrześniowe weekendy? To wspaniały miesiąc na leśne wędrówki. We wrześniu w lesie kwitną liliowe dywany wrzosu i bluszcz, można też podpatrzeć misterne pajęczyny, rozpięte wśród traw i między gałązkami, ozdobione kroplami porannej rosy. Zapraszam Cię na wycieczkę do lasu. Oprócz jego terapeutycznych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych właściwości (tak, lasy iglaste i mieszane wytwarzają fitoncydy alfa o takim działaniu!) skorzystaj też z darów runa leśnego. Poszukaj jadalnych grzybów a następnie przygotuj tę rozgrzewającą i sycącą zupę grzybową.

Aksamitna i rozgrzewająca zupa z leśnych grzybów

Już pierwsza łyżka sprawi, że poczujesz w sobie ciepłe i przyjemne wibracje. Na początku zasmakujesz w delikatnych grzybach, słodkiej marchewce i pietruszce, następnie dojdzie aromat świeżych ziół, pikantny ale nienachalny smak imbiru. Te skromne składniki wspaniale komponują się ze sobą i sprawiają, że jest to zupełnie nowa przyjemność dla podniebienia – odrobina smaku umami z grzybów z aksamitnym wykończeniem z mleka kokosowego.

Prosty przepis na zupę grzybową ze świeżych leśnych grzybów.

Prosty przepis na zupę z grzybami leśnymi

To wyjątkowo prosty przepis, który sprowadza się do podsmażenia kilku składników, dodania bulionu i pozostawienia na wolnym ogniu aby wszystkie smaki mogły się w pełni rozwinąć. W niecałą godzinę otrzymujesz wyjątkowo aromatyczną, aksamitną zupę wypełnioną pożywnymi składnikami.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania zupy grzybowej z mlekiem kokosowym?

Do przygotowania poniższego przepisu będziesz potrzebować następujących składników:

  • grzyby leśne
  • domowy bulion warzywny lub rosół
  • mleko kokosowe
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebulka szalotka
  • czosnek
  • imbir
  • tymianek
  • kolendra lub pietruszka
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie do zupy można dodać makaron ryżowy lub kaszę jaglaną.

Jakich grzybów najlepiej użyć?

Najlepiej sprawdzi się mieszanka podgrzybków, borowików i maślaków. Jeśli jednak mamy do dyspozycji tylko jeden gatunek grzybów to również z powodzeniem przyrządzimy tą pyszną zupę.

Zupa z podgrzybków, borowików i maślaków.
Co zrobić jeśli nie mamy pod ręką mleka kokosowego w temperaturze pokojowej?

Zimne mleko kokosowe w gorącej zupie czasem ma tendencję do warzenia się. Jeśli jednak pozwolimy, aby mleko osiągnęło temperaturę pokojową przed dodaniem jej do przepisu, nie powinno się zwarzyć. Pomaga również zdjęcie gorącej zupy z ognia i kilkukrotne zamieszanie jej aby trochę ostygła, zanim dodamy mleko.

WSKAZÓWKA: Jeśli absolutnie nie masz czasu, aby czekać aż mleko osiągnie temperaturę pokojową przelej je do garnuszka i delikatnie je podgrzej zanim dodasz je do zupy.

Mam nadzieję, że przygotujesz garnek pełen tej pysznej zupy grzybowej i będziesz się nią cieszyć tak samo jak ja.

Sprawdź też poniższe przepisy na pyszne jesienne zupy:

PRZEPIS WYPRÓBOWANY?

Koniecznie się pochwal!
Oznacz mnie tagiem @myfoodtherapypl
abym mogła zobaczyć

i udostępnić ponownie Twój post!

Zupa grzybowa z leśnych grzybów

Drukuj
Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 500g grzybów leśnych (podgrzybków, borowików, maślaków) oczyszczonych i umytych
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1l domowego bulionu warzywnegony lub rosołu

  • 250ml płynnego mleka kokosowego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanej kolendry lub pietruszki

Przygotowanie

1

Do dużego garnka wkładam grzyby i zalewam je taką ilością zimnej, przefiltrowanej wody aż woda przykryje grzyby.

2

Gotuję grzyby aż woda zacznie wrzeć a następnie redukuję ciepło i gotuję ok. 5 minut na średnim ogniu.

3

Po ugotowaniu grzyby odcedzam i zostawiam do wystygnięcia.

4

Szalotkę kroję w drobną kosteczkę.

5

Czosnek siekam w cienkie plasterki.

6

Przestudzone grzyby kroję w paski.

7

W garnku, na średnim ogniu rozgrzewam jedną łyżkę masła klarowanego lub oleju kokosowego i podsmażam szalotkę aż się zeszkli.

8

Dodaję czosnek, imbir oraz tymianek i podsmażam jeszcze niecałą minutę.

9

Zwiększam ogień pod garnkiem, dodaję drugą łyżkę tłuszczu oraz pokrojone grzyby, marchewkę pietruszkę, pieprz oraz sól i podsmażam jeszcze około 5 minut.

10

Do garnka dodaję bulion, zmniejszam ogień i podgrzewam ok. 30 minut, uważając, aby nie doprowadzić bulionu do wrzenia.

11

Po tym czasie dodaję mleko kokosowe i podgrzewam jeszcze około 2-3 minuty.

12

Zupę podaję posypaną posiekaną kolendrą lub pietruszką.

13

Do zupy można również dodać makaron ryżowy lub kaszę jaglaną.

14

Smacznego!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x