fbpx
Danie wegetariańskie/ Deser/ Na słodko/ Przepisy/ Wypieki

Bezglutenowa babka marchewkowa

Najbardziej pożądany przepis deserowy w okolicach świąt to właśnie przepis na babkę. To zdecydowana królowa wielkanocnych ciast. Jeśli szukasz babki w wersji bez glutenu, nabiału i cukru to bezglutenowa babka marchewkowa to strzał w dziesiątkę! 

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę bez glutenu, nabiału i cukru to koniecznie sprawdź ten przepis. Ekspresowa bezglutenowa babka marchewkowa to przepis właśnie dla Ciebie.

Ekspresowa bezglutenowa babka marchewkowa

Jeśli potrzebujesz szybkiego, prostego i sprawdzonego przepisu na bezglutenową babkę wielkanocną to już nie musisz dalej szukać. Ten przepis spełnia wszystkie powyższe kryteria a dodatkowo jest bez nabiału i bez cukru! Przygotowanie ciasta, wraz z pieczeniem, zajmuje około godzinę, Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę bez glutenu, nabiału i cukru to koniecznie sprawdź ten przepis. Ekspresowa bezglutenowa babka marchewkowa to przepis właśnie dla Ciebie.

Pyszna i bezglutenowa babka wielkanocna

Babka jest pyszna, bardzo sycąca i pełna w smaku. Do jej przygotowania potrzebujemy cztery rodzaje mąk: gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną i z brązowego ryżu. Mąkę gryczaną, jaglaną i z brązowego ryżu można przygotować samemu za pomocą młynka do kawy lub młynka żarnowego (ja dokupiłam taki jako akcesorium do maszynki do mielenia mięsa). Jeśli przeszkadza Ci goryczkowy posmak mąki jaglanej to dobrze najpierw przygotować odpowiednio kaszę, ale ten proces opiszę w osobnym poście.

Ciasto wielkanocne bez glutenu, nabiału i cukru

Marchewka nadaje babce ciekawą teksturę. Rodzynki sprawiają, że ciasto jest słodsze a dodatek orzechów pekan uszlachetnia smak. Ciasto pozostaje smaczne i wilgotne nawet przez kilka dni po upieczeniu. Do ciasta można przygotować lukier z ksylitolu, polewę czekoladową albo krem z orzechów nerkowca.

Tutaj znajdziesz inne przepisy na Wielkanoc. Sprawdź też koniecznie przepis na kajmakowego mazurka wielkanocnego bez glutenu, nabiału i cukru.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa

Drukuj
Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów pekan
  • 400g marchewki
  • 100g mąki gryczanej
  • 50g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy)
  • 25g mąki jaglanej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 60g ksylitolu
  • 30ml miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

1

Rodzynki i orzechy namaczam w ciepłej wodzie.

2

Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach.

3

Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.

4

Do miski przesiewam mąkę gryczaną, z brązowego ryżu, jaglaną i ziemniaczaną.

5

Dodaję zmielone siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszam.

6

Masło klarowane lub olej kokosowy miksuję z jajkami, ksylitolem, syropem lub miodem i sokiem z cytryny.

7

Odcedzam rodzynki i orzechy, osuszam ręcznikiem papierowym.

8

Orzechy siekam na mniejsze kawałki.

9

Marchewkę łączę z suchymi składnikami.

10

Dodaję mokre składniki, rodzynki, orzechy i dokładnie mieszam.

11

Piekę przez ok. 45 minut do suchego patyczka.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
A.
Gość
A.

Na liście składników nie ma jajek, a w treści jest informacja, że trzeba je dodać do mokrych składników.?????

Aldona
Gość
Aldona

witaj, dzisiaj pierwszy raz jestem na Twoim blogu i juz mi sie podoba :) Niestety ja mam wiele alergii, najnowsze…jajak, ananas, papryka – tych musze unikac 100%. Czy Ty proponujesz zastpic w Twoich przepisach jajka? Z gory dziekuje, Aldona

Aldona
Gość
Aldona

jeszcze chcialam dodac, ze fajnie byloby, jakby w funkcji drukowania mozna bylo drukowac tez ze zdjeciem :)

Kinga
Gość
Kinga

Czy można siemię lniane zastąpić łupiną babki płesznik?

Udostępnij2
Przypnij23
Tweetnij