Bezglutenowy mazurek z masą budyniową i mango, bez nabiału i cukru z chrupiącym spodem i aksamitnym wnętrzem to szybki przepis na ciasto wielkanocne bez pieczenia.
Bezglutenowy mazurek bez pieczenia
Przepis na bezglutenowego mazurka bez pieczenia powstał z potrzeby chwili. Musiałam szybko przygotować jakieś niewymagające ciasto wielkanocne i tak zrodził się pomysł na ciasto bez pieczenia.
Wielkanocny mazurek bez glutenu, nabiału i cukru
Mazurek zachwyci każdego swoim czekoladowo – orzechowym spodem i delikatną, aksamitną masą budyniową. Jeżeli szukasz szybkiego i łatwego przepisu na ciasto wielkanocne to koniecznie przygotuj tego bezglutenowego mazurka. Świetnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę. Robi się go szybko, nie trzeba go piec a w smaku jest bardzo czekoladowy, delikatny i słodki, przełamany odświeżającym smakiem mango.
Jeśli szukasz innych pomysłów na czekoladowe ciasta wielkanocne to sprawdź przepis na bezglutenowego mazurka z nadzieniem daktylowym i kremem czekoladowym i bezglutenową babkę kasztanową.
Wielkanocny mazurek bez pieczenia
Składniki
- 80g migdałów
- 150 g pestek słonecznika
- 15g nasiona chia
- 10g sezamu
- 30g kakao
- 150 g daktyli
- 50g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 30ml + 15ml syropu klonowego
- 10g mąki ryżowej
- 10g mąki kukurydzianej
- 20g skrobi kukurydzianej
- 3 duże żółtka od kur z wolnego wybiegu
- 2 łyżki miodu
- 250 + 30 ml mleka kokosowego
- 1/2 mango
- Granat do dekoracji
Przygotwanie
Migdały, pestki słonecznika, nasiona chia i sezam mielę w malakserze na gruboziarnistą mączkę, przesypuję do osobnego naczynia i dodaję kakao.
W malakserze miksuję daktyle z olejem kokosowym i 30ml syropu klonowego do uzyskania drobnych kawałków.
Do suchych składników dodaję daktyle z olejem i mieszam ręką, aż wszystkie składniki się połączą a masa po naciśnięciu palcami będzie się sklejać.
Formę wykładam folią spożywczą i wyklejam masą tworząc spód i boki mazurka.
Formę z ciastem wkładam do lodówki.
Mieszam ze sobą mąkę ryżową, kukurydzianą i skrobię.
Żółtka jaj ubijam z miodem aż będą puszyste.
Do żółtek dodaję mieszankę mąk cały czas ubijając.
W między czasie podgrzewam 250 ml mleka kokosowego aż się zagotuje.
Małym strumieniem dodaję zagotowane mleko do żółtek cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki.
Następnie przelewam masę do garnka i podgrzewam do czasu aż zgęstnieje nie przerywając mieszania.
Po zgęstnieniu masę odstawiam do ostygnięcia.
Mango miksuję na mus.
Wystudzoną masę jeszcze raz miksuję z 15 ml syropu klonowego i 30ml mleka kokosowego.
Przekładam masę do formy.
Na masę nakładam zmiksowane mango i posypuję pestkami granatu.
Ciasto wkładam na ok. 2h do lodówki.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
nie da sie tego zrobic bez jajek ?
Nina nie przygotowywałam tego przepisu bez jajek ale możesz spróbować i pominąć jajka, zamiast tego dodaj 1-2 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego do masy i trochę więcej mleka roślinnego o ok. 50ml. Koniecznie daj znać czy udało się przygotować nadzienie bez jajek. Trzymam kciuki i pozdrawiam :)
Czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Może być jaglana?
Kinga zamiast mąki kukurydzianej możesz dodać mąkę jaglaną lub więcej mąki ryżowej.