Napój imbirowy z kurkumą

Kiedy dopadnie Cię przeziębienie lub grypa dobrze jest sięgnąć po sprawdzone, domowe sposoby walki z infekcją. Napój imbirowy z dodatkiem kurkumy i przypraw korzennych wspomoże Twój organizm w walce z drobnoustrojami a także wzmocni go aby szybciej wrócił do pełni sił!

 Napój imbirowy z dodatkiem kurkumy i przypraw korzennych na przeziębienie i grypę wspomoże Twój organizm w walce z drobnoustrojami a także wzmocni go abyś szybciej wrócił do pełni sił

Napój imbirowy – sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem

W końcu i mnie dopadła grypa, i to jaka! Już nie pamiętam aby jakakolwiek choroba położyła mnie w tak kategoryczny sposób do łóżka, a że jestem raczej z gatunku tych bardziej ruchliwych to było to dla mnie duże utrapienie. Przez pierwszych kilka dni nie byłam w stanie robić kompletnie nic. Bolało mnie absolutnie wszystko! Każdym centymetrem mojego ciała czułam, że w moim organizmie toczy się zaciekła walka. Całe szczęście najgorsze mam już za sobą. :)

Domowe sposoby na walkę z infekcją

W chwili kiedy czuję, że coś mnie dopada aby się wspomóc sięgam po sprawdzone domowe sposoby. Pomaga mi napar z tymianku i kwiatów czarnego bzu,  chleb gryczany posmarowany awokado z plasterkami czosnku, domowy rosół, bardzo duża ilość ciepłej wody z cytryną czy właśnie herbata z imbiru, przypraw korzennych i kurkumy, na którą przepis podaję poniżej.

 herbata imbirowa z dodatkiem kurkumy i przypraw korzennych na przeziębienie i grypę wspomoże Twój organizm w walce z drobnoustrojami a także wzmocni go abyś szybciej wrócił do pełni sił

Imbir z przyprawami na przeziębienie i grypę

Przepis zawiera wszystkich moich ulubieńców do walki z drobnoustrojami. Imbir, cynamon, goździki, anyż, kardamon, kurkuma, miód i cytryna. Tak, to takie proste. Większość z tych składników możemy na co dzień znaleźć w naszej kuchni, a jeśli nie, to warto się w nie zaopatrzyć i wzbogacać w nie swoją dietę każdego dnia.

Przeciwzapalny imbir

Do przygotowania odwaru należy użyć świeżego kłącza imbiru, z tego względu, że potężne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne posiadają gingerole,  czyli związki obecne w soku z imbiru i olejkach eterycznych. Działają napotnie i rozgrzewająco. Wykazano również ich korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy i krążenie obwodowe w przypadku jego osłabienia.

Antyoksydacyjny cynamon

Cynamon podobnie jak imbir posiada właściwości przeciwzapalne. Czynnym składnikiem cynamonu jest między innymi związek organiczny o nazwie aldehyd cynamonowy, który wykazuje potencjalne działanie przeciwgrzybiczeantybakteryjne i antyalergiczne a także pośrednio działa hamująco na stany zapalne w organizmie. Cynamon wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki bardziej efektywnie niż pozostałe przyprawy o podobnych właściwościach.

Antyseptyczny goździk

Goździki to przyprawa, która ma właściwości znieczulające i odświeżające. Tak jak cynamon i imbir jest jedną z najdawniej znanych roślin stosowanych jako przyprawa lub lekarstwo. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Jego właściwości antyseptyczne pozwalają szybciej uporać się z przeziębieniem.

Anyż na kaszel

W lecznictwie ludowym anyż stosowany jest jako lek wykrztuśny i przeciwkaszlowy a także przeciwgorączkowy. Pobudza czynności wydzielnicze błon śluzowych górnych dróg oddechowych oraz wykazuje działanie wykrztuśne w nieżytach gardła i oskrzeli.

Oczyszczający kardamon

Stosowanie kardamonu zalecane jest w przypadku kaszlu, przeziębienia i zapalenia oskrzeli a także jako środek wzmacniający układ odpornościowy. Ma działanie rozpraszające zalegający śluz, co pomaga udrożnić zatkany nos i oczyścić zatoki.

Antybakteryjna kurkuma

Kurkuma zawiera kurkuminę, która wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne, a także wspomaga organizm w odbudowie układu odpornościowego i w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi.

Miód na zatoki i gorączkę

Miód wykazuje właściwości antybakteryjne i działa jak łagodny antybiotyk. Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych oraz wykazuje działanie napotne. Ponadto jest źródłem mikroelementów takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny, których uzupełnianie jest niezbędne w stanach obniżonej odporności.

Łagodząca infekcję cytryna

Cytryna, choć nie jest najbogatszym w witaminę C owocem zawiera jej wystarczająco dużo, aby  wspierać odporność organizmu i łagodzić przebieg infekcji. Dodatkowo ma działanie przyspieszające samooczyszczanie organizmu co sprawia, że dzięki niej szybciej wrócimy do zdrowia.

Przeciwwskazania

Odwar powinno się stosować w przypadku gdy nie występuje wysoka gorączka, czyli najczęściej na początku infekcji a także wspomagająco pod koniec leczenia. Napój imbirowy ma działanie rozgrzewające, czego w przypadku znacznie podniesionej temperatury należy unikać.  Ze względu na dużą ilość imbiru kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem tego napoju.

Wywar z imbiru ma dodatkowe działanie pobudzające układ pokarmowy dlatego dobrze jest pić ją dwa razy dziennie przed posiłkiem. Nie dość, że wspomoże ona nasz układ odpornościowy ale też przyczyni się do poprawienia trawienia.

PRZEPIS WYPRÓBOWANY?

Koniecznie się pochwal!
Oznacz mnie tagiem @myfoodtherapypl
abym mogła zobaczyć

i udostępnić ponownie Twój post!

Napój imbirowy z kurkumą i przyprawami korzennymi

Drukuj
Porcje: 250ml (1 porcja) Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 2-3 cm kłącza imbiru
  • 4 ziarna kardamonu
  • 4 suszone pąki goździków
  • 2 cm cynamonu w lasce
  • 1/2 gwiazdki anyżu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 300ml wody
  • 1 łyżka miodu lipowego/ gryczanego/ spadziowego
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

1

Imbir szoruję szczotką w ciepłej wodzie i kroję w cienkie 1-2 mm plasterki (nie obieram).

2

Kardamon, goździki, cynamon i anyż rozgniatam w moździerzu (można też zrobić to nożem, tłuczkiem albo w młynku do kawy).

3

Pokrojony imbir, pokruszone przyprawy oraz kurkumę umieszczam w garnku, zalewam zimną wodą i gotuję na dużym ogniu doprowadzając do wrzenia.

4

Następnie zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem ok. 10 minut.

5

Wywar przelewam przez sitko do kubka i odstawiam na około 10 minut.

6

Po tym czasie dodaję miód i sok wyciśnięty z połówki cytryny, mieszam aż miód się rozpuści.

7

Smacznego i na zdrowie! :)

Wskazówki

Nie warto dodawać cytryny i miodu do bardzo gorącego naparu ponieważ w wysokiej temperaturze tracą one swoje właściwości. Należy odczekać przynajmniej 10 minut aż napar nie będzie gorący zanim doda się cytrynę i miód.


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x