Zapraszam do wypróbowania przepisu na chleb bezglutenowy z białej kaszy gryczanej. To prosty wypiek, którego podstawowa wersja składa się z zaledwie trzech składników: kaszy, wody i soli. Przepis na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej niepalonej jest łatwy do modyfikacji, możesz dodać swoje ulubione dodatki, takie jak nasiona, zioła czy pestki aby nadać mu dodatkowego smaku i wartości odżywczych. Spróbuj go już dziś i ciesz się pysznym i zdrowym chlebem bez glutenu!
Sprawdzony przepis na bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej dla każdego!
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej, to jesteś w dobrym miejscu. Wersji przepisu na chleb gryczany jest w Internecie całe mnóstwo. Ja również po kilku próbach i modyfikacjach stworzyłam swój własny przepis, który uważam za bardzo udany. Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, który wychodzi z tego przepisu, jest prosty w przygotowaniu i powinien udać się nawet początkującym. Co więcej, nie wymaga dodatku drożdży ani zakwasu. Jestem pewna, że pokochasz ten prosty i smaczny przepis na chleb z kaszy gryczanej, który z powodzeniem zastąpi niezbyt smaczne wypieki ze sklepowej półki.
Czy gryka jest zbożem?
Czy wiesz, że kasza gryczana, to tak naprawdę nasiona owoców gryki? Z botanicznego punktu widzenia, kasza gryczana nie jest zbożem. Pomimo tego, można ją zamienić w pyszne pieczywo!
Kasza gryczana jest bogatym źródłem wielu ważnych minerałów i witamin. Oto niektóre z nich:
- Białko: kasza gryczana jest dobrym źródłem białka roślinnego, co jest szczególnie ważne dla wegetarian i wegan.
- Potas: kasza gryczana jest bogata w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i funkcjonowanie układu nerwowego.
- Magnez: ten minerał jest niezbędny dla zdrowych kości i mięśni oraz dla regulacji układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
- Żelazo: kasza gryczana jest dobrym źródłem żelaza, szczególnie dla wegetarian i wegan, którzy nie spożywają mięsa.
- Wapń: choć kasza gryczana nie jest bardzo bogata w wapń, nadal dostarcza pewnej ilości tego minerału.
- Tiamina: witamina B1, zwana również tiaminą, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, a także do przemiany węglowodanów w energię.
Oprócz tego, kasza gryczana zawiera również inne ważne składniki, takie jak fosfor, cynk, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz błonnik.
Fermentowany, bezglutenowy chleb przygotowany tą metodą jest lekkostrawny. W smaku i konsystencji jest trochę zbliżony do chleba żytniego a jego dużą zaletą jest fakt, że nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, drożdży, gum czy wypełniaczy.
Najważniejsza, w przepisie na chleb z kaszy gryczanej bez glutenu, jest cierpliwość
Jeśli chcesz przygotować pyszny, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej, uzbrój się w cierpliwość. Łączny czas przygotowania wynosi bowiem 41 godzin, w tym 55 minut pieczenia i tylko maksymalnie 10 minut płukania, mieszania i blendowania składników. Ale bez obaw! Twoje cierpliwe oczekiwanie będzie nagrodzone pysznym, naturalnym i lekkostrawnym chlebem bez drożdży czy zakwasu. Warto poczekać na coś, co jest tak dobre dla twojego zdrowia i wspaniałe w smaku!
Kilka podstawowych zasad pieczenia bezglutenowego chleba gryczanego
Gwarantuję, że ten prosty i pyszny, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej na dobre zadomowi się w Twoim domu. Aby jednak za każdym razem osiągnąć najlepszy rezultat, warto zastosować kilka prostych wskazówek:
- Namaczaj kaszę w niemetalowym naczyniu, np. w dużym słoiku. W trakcie namaczania kasza “rośnie”, dlatego lepiej zastosować większe naczynie.
- Mieszaj kaszę drewnianą lub silikonową łyżką.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, będzie Ci łątwiej wyciągnąć z niej chleb.
- Zarówno kasza, jak i późniejsza masa na chleb, musi stać w temperaturze pokojowej, starannie owinięta oddychającą tkaniną i w miejscu nienarażonym na wstrząsy. W cieplejsze dni możesz trzymać ją na parapecie, a w zimie w okolicy kaloryfera. Ważne jest, aby temperatura nie była zbyt niska, ponieważ kasza nie będzie fermentować, tylko może się zepsuć.
- Przed zblendowaniem masy, wody nie powinno być więcej niż równo z powierzchnią kaszy. Jeśli wody jest więcej, należy ją odlać.
- Nie blenduj masy na gładko, tylko do momentu uzyskania konsystencji grudkowatego budyniu. Zbyt gładka masa może skończyć się zakalcem.
- Na ostatnim etapie wyrastania, możesz podgrzać piekarnik do 50 stopni Celsjusza, wstawić masę w formie do pieczenia, a po 15 minutach wyłączyć piekarnik.
Z tymi wskazówkami Twój chleb z kaszy gryczanej zawsze będzie udany.
Już dziś zacznij przygotowanie chleba. Zaskoczy Cię on swoim pełnym smakiem i łatwością wykonania!
Masz ochotę na chleb jaglano – gryczany? Tutaj znajdziesz przepis: bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej i gryczanej.
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej
Składniki
- 400g kaszy gryczanej białej, niepalonej
- 500 - 550ml letniej, przegotowanej wody (x 2)
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 2 łyżki nasion złocistego siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)
- 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
Przygotwanie
Zaczynam od płukania kaszy gryczanej. Wsypuję ją do miski i płuczę, zmieniając wodę kilka razy, aż będzie czysta. Następnie odsączam ją z wody.
Przesypuję kaszę do duzego 3 litrowego słoika i zalewam przegotowaną wodą tak, aby woda była około 1 cm ponad kaszą. Przykrywam słoik i odstawiam na 8 godzin w ciepłe miejsce. W tym czasie kasza trochę napęcznieje, a woda stanie się lepka i ciągnąca.
Po 8 godzinach wylewam wodę i zalewam kaszę nową, letnią, przegotowaną wodą do 0,5 cm powyżej powierzchni kaszy. Owijam szczelnie słoik oddychającą tkaniną i odstawiam na kolejne 8 godzin pod przykryciem.
Płuczę nasiona słonecznika i dyni pod bieżącą wodą. Następnie wsypuję je do ceramicznej miseczki i zalewam letnią, przegotowaną wodą. Odstawiam na 8 godzin.
Przed blendowaniem kaszy sprawdzam, czy woda nie przekracza powierzchni kaszy. Jeśli jest za dużo wody, odlewam nadmiar.
Dodaję sól do kaszy i blenduję do konsystencji grudkowatego budyniu.
Następnie dodaję nasiona słonecznika i dyni, a także całe i mielone siemię lniane. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w masie.
Przekładam masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem, przykrywam i odstawiam na kolejne 24 godziny. W tym czasie będzie zachodził powolny proces fermentacji. Ważne, aby zostawić przestrzeń pomiędzy masą a przykryciem, ponieważ masa trochę "wyrośnie".
Po 24 godzinach wstawiam formę do zimnego piekarnika, podgrzewam go do 200°C z termoobiegiem lub grzaniem góra-dół i piekę około 55 minut.
Po upieczeniu otwieram piekarnik i jeszcze przez 5 minut pozostawiam w nim chleb. Następnie wyciągam go na kratkę a po około 5 minutach z formy i delikatnie odklejam papier. Studzę na kratce i kroję dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym, domowym chlebem z kaszy gryczanej. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Do moczenia kaszy nie należy używać metalowych naczyń, najlepiej sprawdzi się duży słoik lub szklana miska.
Jeśli forma do pieczenia jest metalowa to należy ją wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia.
Jeśli w domu jest zimno trzeba moczoną kaszę starannie "okryć" tkaniną, w zimie można postawić kaszę w okolicy kaloryfera. Ważne jest to aby temperatura nie była za niska, bo kasza nie będzie fermentować tylko może się zepsuć.
Na ostatni etap wyrastania można podgrzać piekarnik do 50st°C wstawić masę w formie, po 15 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić w nim włączone światło.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Czy kasza jest kwasna w smaku
Czy kasza chleb jest kwasny smaku
Kasza gryczana sama w sobie nie jest kwaśna w smaku. Natomiast poprzez proces fermentacji powstaje zakwas, który powoduje, że chleb może mieć lekko kwaskowy posmak.
a powiedz mi czy podasz miksownia zbiera sie piana to ja zebrac w wylac? czy nie sa te szkodliwe pieniace saponiny?
i chcialam sie jeszcze spytac o cos-w tamtym roku pieklam ten chleb ale moczylam go 24 godziny ale i kasza nie byla kwasna po tym czasie, choc chleb smakowal przepysznie.
Czy u Ciebie po tych 40 godzinach kasza ma kwasny posmak?
Przede wszystkim należy kaszę bardzo dobrze wypłukać na samym początku, dzięki temu pozbędziemy się większej części saponin. Pianę, która zbiera się podczas moczenia można zebrać i wylać. Kasza, po moczeniu w takim cyklu jak opisany w przepisie, ma lekko kwaskowy posmak a chlebek jest chrupiący na zewnątrz, wilgotny w środku i bardzo smaczny :)
a jesli nie zebralam tej piany tylko zmiksowalam razem ,teraz trudno sie sciaga ta pana- to bedzie raczej antyodzywczy chleb?
Jeśli wypłukałaś kaszę przez moczeniem to z chlebem będzie wszystko w porządku i nie będzie antyodżywczy :)
Super przepis, bo b. dokładnie napisany, a to właśnie szczegóły wpływają na to, czy coś wyjdzie, czy nie. Większość przepisów jest tak ogólna, że jak ktoś robi 1 raz, to najczęściej nie wychodzi. Za to dzięki:) 2 małe uwagi do poprawy : 1. “miksuję kaszę” – próbowałem miksować (mikserem) – nie da się, kasza oddzielona od wody. Powinno być “zblendować” /w blenderze/ – proszę to poprawić, bo to zupełne inne znaczenia. 2. czy przed “zblendowanie i dodaniem składników nie powinno się odlać nieco wody ? ja odlałem część, bo byłoby za wodniste. Teraz czekam 24h , więc nie wiem jeszcze… Czytaj więcej »
Tomku, bardzo dziękuję za trafne i cenne uwagi, już poprawiłam opis. :) Jeśli chodzi o wodę to ja jej nigdy nie odlewałam, zawsze kasza wchłania jej tyle, że woda jest na równi z powierzchnią kaszy. Masa nie powinna być za sucha, bo wtedy chleb będzie się kruszył. Jeśli jednak wody jest znacznie więcej to faktycznie trzeba trochę odlać. Mam nadzieję, że chlebek będzie Ci smakował. Daj koniecznie znać, jak wyszedł. Wszystkiego dobrego! :)
[…] na chleb z kaszy jaglanej i gryczanej jest wariacją przepisu na klasyczny chleb gryczany. Skoro z tego przepisu wychodzi doskonały chleb gryczany to dlaczego nie przygotować go też w […]
Moje pytanie jest nastepujace:jak przechowywac chleb w lodowce,chlebaku czy inny sposob.Pytam dlatego ze moj chleb po 2 dniach prze howywania w chlebaku czy lodowce staje sie mokry i lepki ,co robie nie tak.Pozdrawiam
Najlepiej przechowywać chleb zawinięty w papier i w ściereczkę bawełnianą. Można też go poporcjować i przechować w zamrażalniku wyciągając tylko tyle ile będziemy zjadać na bieżąco. Pozdrawiam serdecznie :)
Pieczemy na termoobiegu, czy grzałka góra-dół?
Najlepiej piec z włączonym termoobiegiem, ale jeśli nie posiadamy takiej funkcji w piekarniku to grzanie góra-dół też będzie ok. Przy włączonym termoobiegu nie zmniejszałam temperatury ani nie skracałam czasu pieczenia, które podaję w przepisie.
dziekuje za tak szczegółowy opis, chleb wychodzi i jest smaczny.
Mam natomiast pytanie.
Chleb pięknie wyrasta i chciałabym żeby taki został po upieczeniu, niestety zapada się (zawsze).
piekę grzanie góra/dół może to ma wpływ?
Monika, może warto byłoby spróbować wydłużyć czas pieczenia o około 5 minut i unikać wyciągania chleba z piekarnika od razu po upieczeniu. Zamiast tego, sugerowałbym otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić chleb w środku na kolejne 5 minut. Takie dodatkowe kilka minut pozwoli na dokładne przypieczenie chleba i wyrównanie jego struktury. Po wyjęciu z formy można też położyć go “do góry nogami”. Mam nadzieję, że te sugestie pomogą w uzyskaniu lepszych rezultatów. Wszystkiego dobrego! ❤
A czy wiesz jaki ładunek glikemiczny może mieć taki chleb ?
Chleb z kaszy gryczanej będzie miał średni ładunek glikemiczny, o wartości ok. 10,7. Należy go wyliczyć jak dla ugotowanej kaszy gryczanej po wystudzeniu. Pozdrawiam serdecznie :)