Bez jajek/ Ciasta/ Desery/ Dodatki/ Przepisy

Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna to mieszanka kilku aromatycznych przypraw, która pozwala wydobyć cudowny, przytulny, zimowy klimat z przygotowywanych ciast, deserów oraz napojów.

Prosty przepis na domową przyprawę piernikową

Do przygotowania tej mieszanki korzennej potrzebujesz tylko 7 prostych przypraw, które prawdopodobnie masz już pod ręką w swojej kuchni. To idealna mieszanka przypraw nie tylko do piernika! Świetnie nadaje się do ciasteczek, naleśników, gofrów, muffinków. Tak naprawdę można ją dodać do każdego dania lub napoju, gdy chcesz uzyskać wspaniały, korzenny aromat. Ja przyprawiam nią gotowaną kawę przez cały rok! Nie dość, że wspaniale smakuje to jeszcze ma wiele właściwości zdrowotnych. Składniki tej mieszanki działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i rozgrzewająco, co w okresie jesienno – zimowym jest nam niezwykle potrzebne.

Jak zrobić własną przyprawę korzenną?

To bardzo proste! Przyprawa korzenna wymaga tylko 7 podstawowych przypraw:

  • cynamon
  • imbir
  • goździki
  • kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie lub czarny pieprz
  • kurkuma (opcjonalnie)

Należy przesypać wszystkie zmielone składniki do słoika i energicznie potrząsając wymieszać dokładnie przyprawy. Mieszankę można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilkanaście miesięcy. Można również użyć całych przypraw, które należy zmielić w młynku do ziół lub kawy. Ja bardzo lubię używać świeżo zmielonych przypraw bo dzięki temu wydobywa się z nich jeszcze intensywniejszy aromat.

Kurkuma jest opcjonalnym elementem miksu. Nie jest ona standardowym składnikiem przyprawy korzennej ja jednak lubię dodać jej odrobinę do mieszanki, gdyż jej główny składnik, czyli kurkumina barwi ciasto piernikowe na piękny złocisty odcień.

Przyprawa korzenna do piernika

W przepisie na piernik możesz oczywiście skorzystać z gotowej przyprawy korzennej dostępnej w sklepie. Ja jednak uważam, że aby uzyskać wspaniały smak, świeżość i niepowtarzalny aromat, najlepiej przygotować taką mieszankę w domu i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Szukasz pomysłu na bezglutenowe świąteczne wypieki? Sprawdź poniższe przepisy!

Przyprawa korzenna

Porcje: 50g (ok. 1/2 szklanki)

Składniki

  • 30g (3 łyżki) mielonego cynamonu
  • 5g (1 łyżeczka) mielonego imbiru
  • 5g (1 łyżeczka) mielonych goździków
  • 4g (1 łyżeczka) mielonego kardamonu
  • 4g (1 łyżeczka) mielonej gałki muszkatołowej
  • 2g (1/4 łyżeczki) mielonej kurkumy
  • 1g (1/8 łyżeczki) mielonego ziela angielskiego lub czarnego pieprzu

Przygotwanie

1

Wszystkie składniki przesypuję do słoiczka.

2

Zakręcam słoiczek i energicznie potrząsając mieszam.

3

Przyprawę przechowuję w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku aby nie straciła swojego aromatu.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij1