Wegański i bezglutenowy piernik dyniowy

Klasyczne ciasto piernikowe w nowej odsłonie. Wegański, bezglutenowy piernik dyniowy to ciasto pełne niesamowitego smaku, rozgrzewających przypraw korzennych i melasy.

Piernik wegański bez glutenu nabiału i cukru. Ciasto piernikowe.

Bezglutenowy piernik dyniowy bez nabiału i cukru

Zapraszam Cię do zapoznania się z moim ulubionym zimowym ciastem. Piernik to ciasto, którego zapachem i głębią smaku nigdy nie mogę się nasycić. Przepis na wegański i bezglutenowy piernik powstał już rok temu ale w zeszłym sezonie świątecznym nie udało mi się go dopracować do perfekcji, dlatego nie został on opublikowany. W tym roku doszlifowałam przepis i oto jest! Idealnie przyprawione, wilgotne, korzenne, o głębokim, doskonałym smaku ciasto piernikowe. Lepiej późno niż wcale, prawda?

Miękki i puszysty, wegański piernik bez glutenu

Bezglutenowy piernik z dodatkiem musu dyniowego i rozgrzewających przypraw to wspaniałe, świąteczne ciasto. Klasyczny piernik powinien mieć gęstą ale puszystą konsystencję, być miękki i wilgotny. Takie jest właśnie ciasto z poniższego przepisu. Swoją strukturę i smak zawdzięcza trzem bardzo ważnym składnikom, jakimi są domowa przyprawa korzenna, mus dyniowy i melasa karobowa. Składniki te są nadają piernikowi niepowtarzalny smak i odpowiednią konsystencję. Ciasto pięknie się kroi, nie rozpada się i jest idealnie miękkie.

Przyprawa korzenna do piernika

Stworzyłam własną kompozycję przypraw korzennych, która nadaje piernikowy dyniowemu niepowtarzalny smak. Nie za bardzo pikantny, ale wystarczająco, by poczuć to na języku z nutą gałki muszkatołowej i goździków w każdym kęsie. Wyraźnie czuć wszystkie składniki przyprawy w każdym kawałku ciasta.

Składniki do bezglutenowego i wegańskiego piernika bez cukru

Aby upiec bezglutenowy piernik bez dodatku jajek niezbędne będą następujące suche składniki:

  • mąka ryżowa
  • mąka owsiana
  • mąka z mielonych migdałów
  • domowa przyprawa korzenna
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz mokre składniki:

  • domowe purée z dyni
  • mleko roślinne (np. kokosowe)
  • olej kokosowy
  • syrop klonowy lub daktylowy (w wersji nie wegańskiej można użyć miodu)
  • cukier kokosowy
  • melasa karobowa (opcjonalnie)
  • ocet jabłkowy

Jak przygotować bezglutenowy piernik bez jajek i miodu?

Prostszego przepisu na ciasto piernikowe bez glutenu i nabiału niż poniższy chyba być nie może. Przygotowanie ciasta wymaga tylko kilku kroków.

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki, żeby w trakcie dodawania składników niczego nie pominąć. Piekarnik nastawiamy na 180°C bez termoobiegu, formę 25x12cm wykładamy papier do pieczenia.

Do dużej miski przesiewamy przez sito wszystkie mąki aby je napowietrzyć i nadać im lekkości. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką.

W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie mokre składniki i tak powstałą masę dodajemy do suchych składników. Szybko mieszamy aż połączą się ze sobą, upewniając się, że na dnie miski nie pozostała mąka. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wyrównujemy przesuwając energicznie formę po blacie w prawo i w lewo.

Ciasto pieczemy na środkowym ruszcie przez około 60 minut. Należy kontrolować co jakiś czas, czy wierzch się nie przypala. Jeśli zauważymy, że zaczyna się rumienić za mocno należy przykryć ciasto papierem do pieczenia.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce przez około 5-7 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z formy i odklejamy papier, żeby się nie zaparzyło i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do ozdobienia ciasta można użyć sproszkowanego ksylitolu, cukru z agawy lub sproszkowanego cukru kokosowego z dodatkiem cynamonu. Dobrym wyborem jest też przygotowanie polewy czekoladowej (jedna porcja z tego przepisu wystarczy na oblanie całego ciasta).

Piernik wegański bez glutenu nabiału i cukru. Ciasto piernikowe.

Piernik można przygotować wcześniej i zamrozić ale też można go zrobić na ostatnią chwilę i będzie wspaniale smakował. Nie miałam okazji sprawdzić czy dobrze się przechowuje bez mrożenia bo za każdym razem znikał w ciągu 2 dni. Jeśli uda się Ci to sprawdzić, to koniecznie napisz o tym w komentarzu pod tym postem. :)

PRZEPIS WYPRÓBOWANY?

Koniecznie się pochwal!
Oznacz mnie tagiem @myfoodtherapypl
abym mogła zobaczyć

i udostępnić ponownie Twój post!

Wegański i bezglutenowy piernik dyniowy

Drukuj
Porcje: forma 25x12cm Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:

  • 100g (1/2 szklanki) mąki ryżowej
  • 100g (1 szklanka) mąki owsianej
  • 60g (1/2 szklanki) mąki z migdałów
  • 3 łyżki domowej przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g (3/4 szklanki) domowego purée z dyni
  • 125ml (1/2 szklanki) mleka roślinnego (np. kokosowe)
  • 30ml (2 łyżki) rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30ml (3 lyżki) syropu klonowego lub daktylowego ( w wersji nie wegańskiej można zastosować miód)
  • 100g (3/4 szklanki) cukru kokosowego
  • 50g (2 łyżki) melasy karobowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzewam do 180°C bez termoobiegu.

2

Formę 25x12cm wykładam papierem do pieczenia.

3

Do dużej miski przesiewam przez sito mąki.

4

Następnie dodaję pozostałe suche składniki i mieszam rózgą.

5

W osobnym naczyniu mieszam ze sobą wszystkie mokre składniki.

6

Dodaję mokre składniki do suchych i szybko mieszam do połączenia składników.

7

Przekładam ciasto do formy.

8

Piekę w piekarniku ok. 60 minut uważając, żeby wierzch się nie przypalił (jak zaczyna się za bardzo rumienić należy ciasto przykryć papierem do pieczenia).

9

Wyciągam ciasto z piekarnika i studzę na kratce około 5-7 minut.

10

Następnie wyciągam ciasto z formy, odklejam papier i pozostawiam na kratce do całkowitego wystudzenia.

11

Smacznego!

Wskazówki

Do ozdobienia ciasta można użyć sproszkowanego ksylitolu, cukru z agawy lub sproszkowanego cukru kokosowego z dodatkiem cynamonu. Dobrym wyborem jest też przygotowanie polewy czekoladowej (jedna porcja z tego przepisu wystarczy na udekorowanie całego ciasta).


UDOSTĘPNIJ!


PRZYPNIJ!


OBSERWUJ!


Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x