Bez jajek/ Ciasta/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Dla dzieci/ Na słodko/ Przepisy/ Wegańskie ciasta i ciasteczka/ Wypieki

Wegański i bezglutenowy piernik dyniowy

Klasyczne ciasto piernikowe w nowej odsłonie. Wegański, bezglutenowy piernik dyniowy to ciasto pełne niesamowitego smaku, rozgrzewających przypraw korzennych i melasy.

Piernik wegański bez glutenu nabiału i cukru. Ciasto piernikowe.

Bezglutenowy piernik dyniowy bez nabiału i cukru

Zima to czas, kiedy lubię zanurzać się w świecie słodkości i korzennych smaków. Szczególnie uwielbiam pierniki i ich zapach roztaczający się po całym domu. Dlatego, chcę się dzisiaj z Tobą podzielić moim wegańskim i bezglutenowym przepisem na piernik.

Piernik to ciasto, którego nie da się nie pokochać. Głęboki, korzenny smak, który rozgrzewa ciało i duszę, jest niezapomniany. Przepis na to ciasto powstał już rok temu, ale w zeszłym sezonie świątecznym nie udało mi się go dopracować do perfekcji, dlatego nie został on opublikowany. W tym roku jednak doszlifowałam przepis i oto jest!

Miękki i puszysty, wegański piernik bez glutenu

Sekretem piernika są składniki takie jak mus dyniowy, melasa karobowa i własna mieszanka przypraw korzennych, które tworzą doskonałe ciasto o miękkiej, wilgotnej i puszystej konsystencji. Każdy kęs jest nasycony smakiem i aromatem, dzięki czemu poczujesz się jak w świątecznym raju.

Jeśli jesteś fanem pierników, a jednocześnie poszukujesz wegańskiej i bezglutenowej alternatywy, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spróbuj i daj mi znać, jak Ci smakowało.

Przyprawa korzenna do piernika

Własna kompozycja przypraw korzennych, nadaje piernikowy dyniowemu niepowtarzalny smak. Nie za bardzo pikantny, ale wystarczająco, by poczuć to na języku z nutą gałki muszkatołowej i goździków w każdym kęsie. Wyraźnie czuć wszystkie składniki przyprawy w każdym kawałku ciasta.

Składniki do bezglutenowego i wegańskiego piernika bez cukru

Aby upiec bezglutenowy piernik bez dodatku jajek niezbędne będą następujące suche składniki:

  • mąka ryżowa
  • mąka owsiana
  • mąka z mielonych migdałów
  • domowa przyprawa korzenna
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz mokre składniki:

  • domowe purée z dyni
  • mleko roślinne (np. kokosowe)
  • olej kokosowy
  • syrop klonowy lub daktylowy (w wersji nie wegańskiej można użyć miodu)
  • cukier kokosowy
  • melasa karobowa (opcjonalnie)
  • ocet jabłkowy

Jak przygotować bezglutenowy piernik bez jajek i miodu?

Przepis na ciasto jest niezwykle prosty i łatwy do zrealizowania. Przygotowanie ciasta wymaga tylko kilku prostych kroków. W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki, żeby w trakcie dodawania składników niczego nie pominąć. Piekarnik nastawiamy na 180°C bez termoobiegu, formę 25x12cm wykładamy papier do pieczenia.

Do dużej miski przesiewam przez sito wszystkie mąki aby je napowietrzyć i nadać im lekkości. Następnie dodaje pozostałe suche składniki i dokładnie mieszamy trzepaczką.

W osobnym naczyniu łączę ze sobą wszystkie mokre składniki i tak powstałą masę dodaję do suchych składników. Szybko mieszam aż połączą się ze sobą, upewniając się, że na dnie miski nie pozostała mąka. Wlewam ciasto do przygotowanej formy i wyrównuję przesuwając energicznie formę po blacie w prawo i w lewo.

Ciasto piekę na środkowym ruszcie przez około 60 minut. Należy kontrolować co jakiś czas, czy wierzch się nie przypala. Jeśli zauważymy, że zaczyna się rumienić za mocno należy przykryć ciasto papierem do pieczenia.

Ciasto wyciągam z piekarnika i studzę na kratce przez około 5-7 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto z formy i odklejam papier, żeby się nie zaparzyło i odstawiam do całkowitego wystudzenia.

Do ozdobienia ciasta można użyć sproszkowanego ksylitolu, cukru z agawy lub sproszkowanego cukru kokosowego z dodatkiem cynamonu. Dobrym wyborem jest też przygotowanie polewy czekoladowej (jedna porcja z tego przepisu wystarczy na oblanie całego ciasta).

Piernik wegański bez glutenu nabiału i cukru. Ciasto piernikowe.

Piernik można przygotować wcześniej i zamrozić, ale też można go zrobić na ostatnią chwilę i będzie wspaniale smakował. Nie miałam okazji sprawdzić czy dobrze się przechowuje bez mrożenia bo za każdym razem znikał w ciągu maksymalnie 2 dni. Jeśli uda się Ci to sprawdzić, to koniecznie napisz o tym w komentarzu pod tym postem. :)

Szczegóły dotyczące przygotowania znajdziecie w poniższej recepturze. Zachęcam do spróbowania tego niezwykłego piernika i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzu!

Wegański i bezglutenowy piernik dyniowy

Porcje: forma 25x12cm
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • 100g (1/2 szklanki) mąki ryżowej
  • 100g (1 szklanka) mąki owsianej
  • 60g (1/2 szklanki) mąki z migdałów
  • 3 łyżki domowej przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g (3/4 szklanki) domowego purée z dyni
  • 125ml (1/2 szklanki) mleka roślinnego (np. kokosowe)
  • 30ml (2 łyżki) rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 30ml (3 lyżki) syropu klonowego lub daktylowego ( w wersji nie wegańskiej można zastosować miód)
  • 100g (3/4 szklanki) cukru kokosowego
  • 50g (2 łyżki) melasy karobowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotwanie

1

Piekarnik rozgrzewam do 180°C bez termoobiegu.

2

Formę 25x12cm wykładam papierem do pieczenia.

3

Do dużej miski przesiewam przez sito mąki.

4

Następnie dodaję pozostałe suche składniki i mieszam rózgą.

5

W osobnym naczyniu mieszam ze sobą wszystkie mokre składniki.

6

Dodaję mokre składniki do suchych i szybko mieszam do połączenia składników.

7

Przekładam ciasto do formy.

8

Piekę w piekarniku ok. 60 minut uważając, żeby wierzch się nie przypalił (jak zaczyna się za bardzo rumienić należy ciasto przykryć papierem do pieczenia).

9

Wyciągam ciasto z piekarnika i studzę na kratce około 5-7 minut.

10

Następnie wyciągam ciasto z formy, odklejam papier i pozostawiam na kratce do całkowitego wystudzenia.

11

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Do ozdobienia ciasta można użyć sproszkowanego ksylitolu, cukru z agawy lub sproszkowanego cukru kokosowego z dodatkiem cynamonu. Dobrym wyborem jest też przygotowanie polewy czekoladowej (jedna porcja z tego przepisu wystarczy na udekorowanie całego ciasta).


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Malwina

Jaki rodzaj dyni do tego ciasta użyć, nysle ze to wazne bo roznie ciasta wychodza?

Agnieszka

Czym mogę zastąpić make migdałowa? Czy maka kokosowa bedzie ok? I

4
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij15
Przypnij5