Wegański krem czekoladowy

Dzisiaj na blogu coś dla wszystkich entuzjastów czekoladowego smaku. To szalenie smakowity wegański krem czekoladowy, który rozbudzi zmysły i z pewnością podniesie poziom serotoniny we krwi.

Wegański krem czekoladowy tylko z trzech składników to idealny dodatek do słodkich deserów, naleśników, placków i gofrów.

Wegański krem czekoladowy z trzech składników

Przepis na wegański krem czekoladowy wymaga tylko trzech produktów. Należą do nich kakao, woda i coś słodkiego. Ja lubię dosładzać krem syropem klonowym lub daktylowym ale można też skorzystać z cukru kokosowego czy miodu. Przygotowuje się go błyskawicznie, wystarczy połączyć wodę ze słodzidłem w rondelku a następnie wmieszać kakao i gotowe. Czasem krem może się nam zważyć, wtedy należy do rozrobić ponownie z niewielką ilością wody. Można go przechowywać w lodówce nawet do 7 dni, choć myślę, że zniknie zdecydowanie szybciej. :)

Wegański dodatek do deserów

Czekoladowy krem idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, pankejków, naleśników, gofrów czy ciast. W celu nadania mu bardziej wysublimowanego smaku polecam dodanie paru kropel ekstraktu z wanilii. Jeśli chcesz, można zmienić proporcje i dodać więcej płynnych składników, wtedy z kremu powstanie polewa czekoladowa, którą można użyć do lodów czy deserów na ciepło. Wodę można również zastąpić mlekiem roślinnym – kokosowym, migdałowym lub innym. Sprawi to, że krem będzie jeszcze bardziej aksamitny.

Przykład zastosowania wegańskiego kremu czekoladowego znajdziecie w przepisie na wegański mazurek. Wszystkich miłośników czekoladowego smaku zachęcam również do przygotowania potrójnie czekoladowego, bezglutenowego tortu.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Znajdziesz mnie na Instagramie, Facebooku i Pintereście!

Banalnie prosty wegański krem czekoladowy

Drukuj
Porcje: ok. 80ml Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 50ml wody lub mleka roślinnego (aby uzyskać polewę należy dodać 100ml)
  • 30 ml syropu klonowego, daktylowego lub 15g cukru kokosowego/ cukru z agawy/ ksylitolu
  • 20 g kakao
  • 1/4 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

W garnuszku podgrzewam wodę lub mleko roślinne.

2

Do ciepłego płynu dodaje wybrane słodziwo i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.

3

Podgrzewam aż zacznie delikatnie się gotować.

4

Dodaję kakao oraz ekstrakt z wanilii i mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.

5

Smacznego! :)

Wskazówki

Podczas dosypywania kakao mieszanka syropu z wodą może się spienić i mocno parować, trzeba uważać, żeby się nie poparzyć.
Z przepisu można przygotować zarówno gęsty krem do smarowania jak i płynny sos czekoladowy. Jeśli uznasz, że krem jest za rzadki trzeba dosypać kakao, jeśli za gęsty - dolać wody.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową ale można je też przygotować w wersji wytrawnej – ciekawie smakują na przykład z […]

[…] je jeść ze świeżymi owocami, domową konfiturą, jogurtem kokosowym lub wegańskim sosem czekoladowym. W każdym wydaniu są po prostu […]

[…] lub sproszkowanego cukru kokosowego z dodatkiem cynamonu. Dobrym wyborem jest też przygotowanie polewy czekoladowej (jedna porcja z tego przepisu wystarczy na oblanie całego […]

3
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x