fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Dodatki/ Na słodko/ Przepisy

Wegański krem czekoladowy

Dzisiaj na blogu coś dla wszystkich entuzjastów czekoladowego smaku. To szalenie smakowity wegański krem czekoladowy, który rozbudzi zmysły i z pewnością podniesie poziom serotoniny we krwi.

Wegański krem czekoladowy tylko z trzech składników to idealny dodatek do słodkich deserów, naleśników, placków i gofrów.

Wegański krem czekoladowy z trzech składników

Przepis na wegański krem czekoladowy wymaga tylko trzech produktów. Należą do nich kakao, woda i coś słodkiego. Ja lubię dosładzać krem syropem klonowym lub daktylowym ale można też skorzystać z cukru kokosowego czy miodu. Przygotowuje się go błyskawicznie, wystarczy połączyć wszystkie składniki ze sobą wodę ze słodzidłem w rondelku a następnie wmieszać kakao i gotowe. Czasem krem może się nam zważyć, wtedy należy do rozrobić ponownie z niewielką ilością wody. Można go przechowywać w lodówce nawet do 7 dni, choć myślę, że zniknie zdecydowanie szybciej. :)

Wegański dodatek do deserów

Czekoladowy krem idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów, pancake’ów, naleśników, gofrów czy ciast. W celu nadania mu bardziej wysublimowanego smaku polecam dodanie nasion z laski wanilii lub parę kropel ekstraktu. Jeśli chcesz, można zmienić proporcje i dodać więcej wody, wtedy z kremu powstanie polewa czekoladowa, którą można użyć do lodów czy deserów na ciepło. Wodę można również zastąpić mlekiem roślinnym, kokosowym, migdałowym lub innym. Sprawi to, że krem będzie jeszcze bardziej aksamitny.

Przykład zastosowania wegańskiego kremu czekoladowego znajdziecie w przepisie na wegański mazurek. Wszystkich miłośników czekoladowego smaku zachęcam również do przygotowania potrójnie czekoladowego, bezglutenowego tortu.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Banalnie prosty wegański krem czekoladowy

Drukuj
Porcje: ok. 80ml Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 50ml wody (aby uzyskać polewę dodaję 100ml wody)
  • 30 ml syropu klonowego lub daktylowego
  • 20 g kakao

Przygotowanie

1

W garnuszku rozpuszczam syrop w wodzie. Podgrzewam aż zacznie delikatnie się gotować. Następnie dodaję kakao i mieszam trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.

2

Smacznego! :)

Wskazówki

Podczas dosypywania kakao mieszanka syropu z wodą może się spienić i mocno parować, trzeba uważać, żeby się nie poparzyć.
Z przepisu można przygotować zarówno gęsty krem do smarowania jak i płynny sos czekoladowy. Jeśli uznasz, że krem jest za rzadki trzeba dosypać kakao, jeśli za gęsty - dolać wody.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
trackback

[…] w wersji na słodko, podane z nadzieniem z ubitego kremu kokosowego z musem truskawkowym i polewą czekoladową ale można je też przygotować w wersji wytrawnej – ciekawie smakują na przykład z […]

Udostępnij
Przypnij1
Tweetnij