fbpx
Danie w 30 minut/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Dodatki/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Naleśniki/ Przepisy/ Śniadanie

Bezglutenowe pancakes

Smaczne i puszyste bezglutenowe pancakes świetnie sprawdzą się z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, polane słodkim syropem klonowym. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Delikatne i puszyste, śniadaniowe pięknie wyrośnięte bezglutenowe pancakes kuszą swoim wyglądem i smakiem, nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!
Bezglutenowe pancakes na roślinnej maślance

Od czasu przejścia na dietę bez glutenu i nabiału długo marzyły mi się idealne i puszyste pankejki.  Za każdym razem jak podchodziłam do tematu coś szło nie tak. Ciasto było za rzadkie albo za gęste, placki wyrastały a potem opadały, przywierały do patelni, generalnie było to niekończące się pasmo niepowodzeń. Dużo czasu zajęło mi opracowanie przepisu, który spełni moje oczekiwania i pozwolił na przygotowanie doskonałych, bezglutenowych pancakes bez nabiału i cukru. Jak się okazało sekret dobrego ciasta na amerykańskie placki tkwił w … maślance! Zadasz sobie może teraz pytanie, ale jak to maślanka bez nabiału? Tak właśnie! :) Tutaj znajdziesz super prosty przepis na wegańską maślankę na mleku roślinnym, która sprawia, że placuszki są bardzo lekkie i puszyste.

Perfekcyjne placki na perfekcyjne śniadanie

Te bezglutenowe placuszki na wegańskiej maślance są dla mnie uosobieniem jednej z najlepszych propozycji drugiego śniadania na świecie. Doskonałe, delikatne, lekkie i puszyste, pięknie wyrośnięte kuszą swoim wyglądem i smakiem. Świetnie sprawdzają się z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców, polane słodkim syropem klonowym. Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Delikatne i puszyste, śniadaniowe pięknie wyrośnięte bezglutenowe pancakes kuszą swoim wyglądem i smakiem, nikt nie przejdzie obok nich obojętnie!

Bezglutenowe pancakes, które zawsze warto mieć pod ręką

Pankejki można przygotować w większej ilości i z powodzeniem odgrzać je na deser lub podwieczorek. Sprawdzą się także odgrzane następnego dnia na śniadanie, nabiorą przez to dodatkowej chrupkości. Równie dobrze nadają się do zamrożenia – wystarczy poczekać, aż wystygną, spakować je do woreczka strunowego i włożyć do zamrażalnika. Dzięki temu będą zawsze na wyciągnięcie ręki, jeśli nie będzie czasu na przygotowanie śniadania od podstaw.

Wypróbuj ten przepisu na bezglutenowe placuszki śniadaniowe bez nabiału i cukru i daj znać w komentarzu z jakimi dodatkami smakują Ci najbardziej. Smacznego!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Puszyste bezglutenowe śniadaniowe placki - pancakes

Drukuj
Porcje: 2 porcje: 4 - 6 placków Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 120g mąki ryżowej
  • 40g mąki z tapioki
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki stołowej bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki stołowej sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml wegańskiej maślanki kokosowej lub domowego jogurtu kokosowego z dodatkiem 1 łyżki cytryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie

1

Wszystkie mąki przesiewam przez sito, dodaję sól, proszek do pieczenia i sodę a następnie dokładnie mieszam.

2

W szklanej miseczce lekko roztrzepuję jajko i dodaję maślankę kokosową.

3

Mokre składniki powoli dodaję do suchych cały czas mieszając do połączenia składników (najlepiej ręcznym blenderem na niskich obrotach, ale można też trzepaczką).

4

Następnie małym strumieniem dodaję rozpuszczony tłuszcz, cały czas mieszając aż do otrzymania gładkiej masy.

5

Ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta naleśnikowego.

6

Rozgrzewam patelnię na średnim ogniu (w skali 1-10 na ok. 4).

7

Wlewam ok 3 łyżki ciasta na jednego placka i podgrzewam aż na wierzchu pojawią się bąbelki powietrza a ciasto się trochę zetnie (tak, by przy przerzucaniu na drugą stronę się nie rozlało).

8

Przerzucam na drugą stronę i podgrzewam jeszcze chwilę aż placek się zarumieni.

9

Podaję na ciepło z dodatkami wedle uznania (np. syrop klonowy, daktylowy, wegański sos czekoladowy, świeże owoce, mus żurawinowy etc.)

10

Smacznego! :)

Wskazówki

Narzędzia, które ułatwią przygotowanie dania:
blender ręczny
mała patelnia o średnicy ok 16-18cm
Przepisy uzupełniające:
wegańska maślanka kokosowa
wegański sos czekoladowy
domowy jogurt kokosowy

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
trackback

[…] Jeśli lubisz słodkie śniadania zapraszam też do wypróbowania przepisu na śniadaniowe, lekkie i puszyste pankejki. […]

Udostępnij19
Przypnij3
Tweetnij