Bez jajek/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Dla dzieci/ Dodatki/ Drugie śniadanie/ Granola/ Kolacja/ Na słodko/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadanie/ Wypieki

Bezglutenowa, korzenna granola z miodem

Granola z miodem to prosta i pożywna przekąska, która może również stać się głównym składnikiem posiłku. Granolę korzenną warto zjeść na drugie śniadanie, potraktować jako szybkie, małe co nieco po treningu albo dodatek do jogurtu na kolację.

Granola z miodem to prosta przekąska, która może być głównym składnikiem posiłku. Warto ją zjeść na drugie śniadanie, po treningu albo na kolację.

Granola z miodem, orzechami i pestkami dyni

Jeśli masz ochotę na korzenną granolę, pachnącą cynamonem i goździkami a przy tym słodką i pożywną to już dziś przygotuj ją z tego przepisu. Ta granola to bogactwo smaku a także źródło węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Sposób jej przygotowania ma na celu zachować jak najwięcej wartości odżywczych z orzechów, dlatego orzechy i owoce dodaję dopiero pod koniec pieczenia.

Granola z miodem to prosta przekąska, która może być głównym składnikiem posiłku. Warto ją zjeść na drugie śniadanie, po treningu albo na kolację.

Bezglutenowa granola z cynamonem i goździkami

Ważnym, jak nie najważniejszym, elementem każdej granoli jest sposób jej upieczenia. Nasza granola powinna być rumiana i chrupiąca a na pewno nie powinna być przypalona. Granolę piekę w brytfance a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką a najlepiej naczyniem z płaskim dnem (szklanką, małym rondelkiem, drugą brytfanką etc.) aby wyrównać wierzch. Następnie podczas pieczenia, po około 45 minutach przewracam blachę z granolą do góry dnem i ponownie przyklepuję ją, tak aby upiekła się równomiernie. Dobrze do tego celu mieć drugą formę o takiej samej wielkości lub wyjąć granolę bezpośrednio na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Po upieczeniu pozwalam granoli kompletnie wystygnąć.

Granola z miodem to prosta przekąska, która może być głównym składnikiem posiłku. Warto ją zjeść na drugie śniadanie, po treningu albo na kolację.

Jak przechowywać miodową granolę?

Granolę przechowuję do dwóch tygodni w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Pyszna i słodka, bezglutenowa granola z żurawiną i jagodami goji to świetna baza do przygotowania drugiego śniadania czy też kolacji. Wystarczy dodać do niej wegański jogurt kokosowy, dowolne owoce i posiłek gotowy. Można ją też potraktować jako smaczną i zdrową, chrupiącą przekąskę kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Zachęcam również do przygotowania mocno czekoladowej granoli z dodatkiem orzechów brazylijskich i pekan.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Bezglutenowa, korzenna granola z miodem

Drukuj
Porcje: forma prostokątna 27x17cm Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

  • 60g płynnego miodu wielokwiatowego
  • 20g cukru kokosowego
  • 60g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków mielonych
  • 1.2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200g bezglutenowych płatków owsianych
  • 40g posiekanych orzechów pekan
  • 40g posiekanych orzechów nerkowca
  • 20g płatków migdałowych
  • 40g pestek dyni
  • 50g suszonej żurawiny (umyte, namoczone w przefiltrowanej wodzie ok. 20 minut i osuszone ręcznikiem papierowym)
  • 20g jagód goji (umyte, namoczone w przefiltrowanej wodzie ok. 20 minut i osuszone ręcznikiem papierowym)

Przygotowanie

1

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 150°C.

2

Miód, cukier kokosowy, olej kokosowych, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową mieszam w miseczce do uzyskania gładkiej konsystencji.

3

Dodaję do płatków owsianych i mieszam aż płatki będą równomiernie pokryte.

4

Przekładam masę do formy, przyklepuję łyżką lub naczyniem z płaskim dnem (rondelkiem, szklanką lub drugą brytfanką).

5

Wkładam do rozgrzanego piekarnika na 45 minut.

6

Następnie odwracam formę z płatkami do góry dnem przekładając ją do drugiej brytfanki lub na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przyklepuję i piekę kolejne 30 minut.

7

Na wierzch granoli rozsypuję równomiernie posiekane orzechy, żurawinę i jagody goji oraz pestki dyni.

8

Mieszam delikatnie granolę i piekę kolejne 30 minut od czasu do czasu sprawdzając, czy nic się nie przypala. Po upieczeniu powinna być ładnie przypieczona i rumiana.

9

Wyciągam granolę z piekarnika i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

10

Przechowuję ją w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.

11

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

19
Dodaj komentarz

Proszę Login aby skomentować
avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
Marta Lewandowska-Sobolewska
Gość
Marta Lewandowska-Sobolewska

UWIELBIAM taką granolę <3 chętnie skorzystam z tego przepisu.

Bielecki.es
Gość

Jak widać proste w wykonaniu i zapewne smaczne ;)

Użytkownik

Uwielbiam granolę! Nie dość, że pyszna to smaczna 🥰

krystynabozenna
Gość

Wygląda niesamowicie pysznie i apetycznie, do wykorzystania :-)

Kasia Chicbykate
Gość

Bardzo ciekawy przepis. Na pewno przyda mi się, bo jestem alergikiem i nie mogę jeść normalnej granoli ze sklepu. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie

Roksana
Gość

Często robię domową granolę. Chętnie zrobię w wersji korzennej :)

Emilia wawrzonkowska
Gość
Emilia wawrzonkowska

Jeszcze nigdy nie jadłam granoli muszę spróbować :)

Magdalena
Gość

Bardzo lubię granolę. Robię sama, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam.. z przyprawami korzennymi :)

Magdalena Szymańska
Gość

Z orzechami to ja bardzo lubię, im więcej tym lepiej :)

Koralina
Gość

Korzenne przyprawy nie są moimi ulubionymi, ale wiem komu polecić 😊

Emilia wawrzonkowska
Gość
Emilia wawrzonkowska

Pierwszy raz widzę taki przepis . Wyglada świetnie

Udostępnij58
Przypnij
Tweetnij