fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Dodatki/ Przepisy

Wegańska maślanka

Jeśli zastanawiasz się w jaki sposób zastąpić tradycyjną maślankę w swoich wypiekach to koniecznie zapoznaj się z tym przepisem. Wegańska maślanka to świetny zamiennik zwykłej maślanki z krowiego mleka.

Wegańska maślanka to świetna alternatywa dla maślanki z mleka krowiego. Można ją użyć w wielu przepisach, idealnie nadaje się do gotowania i wypieków!Wegańska maślanka kokosowa

Zastanawiasz się jak zastąpić maślankę z mleka krowiego? Nic prostszego! Wegańska maślanka z tego przepisu nada Twoim sosom i dipom kremową konsystencję i lekko kwaśny smak. W wypiekach natomiast, dzięki zawartości kwasu octowego i cytrynowego, uaktywni sodę oczyszczoną, która reaguje wydzielaniem dwutlenku węgla, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i a jego smak będzie bogatszy. Ten przepis nie zastąpi oczywiście maślanki do picia, ponieważ różni się konsystencją i smakiem, chociaż pewnie i na nią znaleźli by się amatorzy, ale świetnie zastępuje maślankę w przepisach gdzie jest ona jednym ze składników.

Prosty przepis na wegańską maślankę

Przygotowanie bezmlecznej maślanki jest niezwykle proste. Potrzebujesz tylko 4 składników – gęstego mleka kokosowego, płynnego mleka kokosowego lub wody, octu jabłkowego i soku z cytryny. Mleko należy podgrzać do temperatury ok. 40°C, ostudzić a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Ta wyjątkowo łatwa w przygotowaniu wegańska maślanka umożliwi przygotowanie wielu przepisów. Idealnie nada się do bezglutenowych i bezmlecznych pancake’ów oraz gofrów!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wegańska maślanka kokosowa

Drukuj
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 100ml gęstego mleczka kokosowego
  • 10 ml wody lub płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Mleko kokosowe podgrzewam w garnuszku do temp. ok. 40 stopni (mleko ma być ciepłe, ale nie parzyć w palec). Następnie dodaję wodę lub mleko kokosowe, mieszam i odstawiam do ostygnięcia.

2

Dodaję ocet jabłkowy, sok z cytryny, ponownie mieszam i odstawiam na około 15 minut.

3

Smacznego! :)

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij1
Przypnij12
Tweetnij