Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Dodatki/ Przepisy

Wegańska maślanka

Jeśli zastanawiasz się w jaki sposób zastąpić tradycyjną maślankę w swoich wypiekach to koniecznie zapoznaj się z tym przepisem. Wegańska maślanka to świetny zamiennik zwykłej maślanki z krowiego mleka.

Wegańska maślanka to świetna alternatywa dla maślanki z mleka krowiego. Można ją użyć w wielu przepisach, idealnie nadaje się do gotowania i wypieków!Wegańska maślanka kokosowa

Zastanawiasz się jak zastąpić maślankę z mleka krowiego? Nic prostszego! Wegańska maślanka z tego przepisu nada Twoim sosom i dipom kremową konsystencję i lekko kwaśny smak. W wypiekach natomiast, dzięki zawartości kwasu octowego i cytrynowego, uaktywni sodę oczyszczoną, która reaguje wydzielaniem dwutlenku węgla, dzięki czemu ciasto będzie bardziej puszyste i a jego smak będzie bogatszy. Ten przepis nie zastąpi oczywiście maślanki do picia, ponieważ różni się konsystencją i smakiem, chociaż pewnie i na nią znaleźli by się amatorzy, ale świetnie zastępuje maślankę w przepisach gdzie jest ona jednym ze składników.

Prosty przepis na wegańską maślankę

Przygotowanie bezmlecznej maślanki jest niezwykle proste. Potrzebujesz tylko 4 składników – gęstego mleka kokosowego, płynnego mleka kokosowego lub wody, octu jabłkowego i soku z cytryny. Mleko należy podgrzać do temperatury ok. 40°C, ostudzić a następnie zmieszać z pozostałymi składnikami. Ta wyjątkowo łatwa w przygotowaniu wegańska maślanka umożliwi przygotowanie wielu przepisów. Idealnie nada się do bezglutenowych i bezmlecznych pancake’ów oraz gofrów!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wegańska maślanka kokosowa

Drukuj
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 100ml gęstego mleczka kokosowego
  • 10 ml wody lub płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

1

Mleko kokosowe podgrzewam w garnuszku do temp. ok. 40 stopni (mleko ma być ciepłe, ale nie parzyć w palec). Następnie dodaję wodę lub mleko kokosowe, mieszam i odstawiam do ostygnięcia.

2

Dodaję ocet jabłkowy, sok z cytryny, ponownie mieszam i odstawiam na około 15 minut.

3

Smacznego! :)

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
()
x
Udostępnij1
Przypnij12
Tweetnij