Bez jajek/ Dania obiadowe/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przepisy/ Śniadania

Ratatouille

Nikt nie przejdzie obojętnie obok tego bajecznie kolorowego i aromatycznego dania. Dziś przedstawiam Wam moją wersję tego pysznego dania w wersji dla tych co się spieszą i nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni.

Bajecznie kolorowe wegańskie ratatouille z sezonowych warzyw to prowansalska potrawka z bakłażana, cukinii, pomidorów, cebuli w sosie pomidorowo paprykowym z tymiankiem i oregano.Sezon na bajecznie kolorowe wegańskie ratatouille uważam za otwarty!

Dzisiaj postanowiłam zamieścić moją wersję przepisu na bajecznie kolorowe ratatouille. Jest to jedno z moich ulubionych dań wegańskich zarówno pod względem wrażeń smakowych jak i prostoty przygotowania.

Bajecznie kolorowe wegańskie ratatouille z sezonowych warzyw to prowansalska potrawka z bakłażana, cukinii, pomidorów, cebuli w sosie pomidorowo paprykowym z tymiankiem i oregano.

Skąd pochodzi ratatouille?

Ratatouille to nic innego jak potrawka z warzyw idealna na schyłek lata i początek jesieni gdy stragany aż uginają się od kolorowych cukinii i bakłażanów. Jak sama nazwa wskazuje, swoje korzenie ma w kuchni francuskiej, pochodzi bowiem ze słonecznej Prowansji. Tak samo jak w przypadku szakszuki tyle jest wersji tego przepisu ile osób przygotowujących to kolorowe danie. Można ją przygotować w sposób tradycyjny, zgodnie ze sposobem opisanym przez Julię Child w książce “Mastering the Art of French Cooking” przygotowując każde warzywo osobno i dopiero na koniec łącząc je w jedno danie, w ten sposób ponoć zachowują się wszystkie aromaty każdego warzywa i po połączeniu następuje eksplozja smaków.

Bajecznie kolorowe wegańskie ratatouille z sezonowych warzyw to prowansalska potrawka z bakłażana, cukinii, pomidorów, cebuli w sosie pomidorowo paprykowym z tymiankiem i oregano.

Wersja ratatouille dla zabieganych!

Jednak chyba wszyscy wiemy, że niewiele osób może sobie pozwolić na spędzanie tyle czasu w kuchni przygotowując jedno danie. Dlatego też są szybsze metody. Wegańską potrawkę można ugotować jak gulasz czy też upiec w piekarniku. Ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną, gdyż uważam, że jest z nią najmniej pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość lepiej niż w przypadku gotowania.

Od czego zacząć przygotowanie ratatouille?

Oczywiście od zakupów :) najlepiej na lokalnym rynku/bazarze/targu. Ważne jest aby wybrać dobrej jakości warzywa. Bakłażany powinny być jędrne, zwarte o sprężystej skórce, cukinia również powinna być twarda o średniej wielkości. Jeśli chodzi o paprykę, ja wybieram tę podłużną, gdyż bardziej mi smakuje, ma delikatniejszy miąższ i słodszy smak, ale można też użyć zwykłej.

Bajecznie kolorowe wegańskie ratatouille z sezonowych warzyw to prowansalska potrawka z bakłażana, cukinii, pomidorów, cebuli w sosie pomidorowo paprykowym z tymiankiem i oregano.

Danie jarskie lub dodatek do mięsa

Ratatouille można potraktować jako osobne danie jarskie lub użyć go jako dodatek, wszystkie mięsa dobrze czują się w jego towarzystwie. W przypadku tej potrawy nie musisz sztywno trzymać się ani przepisu ani składników. Cały urok tego dania tkwi w jego sezonowości. Ty decydujesz co znajdzie się w Twoim ratatouille!

Ratatouille

Porcje: 4-6 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Składniki

  • 400g pomidorów (lub 200g passaty pomidorowej) do sosu
  • 2 podłużne papryki czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżeczka świeżego oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 średniej wielkości żółta cukinia
  • 1 średniej wielkości zielona cukinia
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 marchewka
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek
  • posiekane świeże zioła do posypania potrawy np. bazylia, mięta, pietruszka lub kolendra

Przygotwanie

1

Piekarnik rozgrzewam do 180°C z termoobiegiem.

2

Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram i kroję w kostkę.

3

Paprykę kroję w drobną kosteczkę.

4

Czosnek siekam na mniejsze kawałki.

5

Wrzucam pomidory i paprykę do garnka, dodaję czosnek i gotuję około 15 minut aż pomidory się rozpadną, papryka zmieknie a czosnek uwolni swój aromat.

6

Bakłażana, cukinię, pomidory i cebulę kroję w 0,5cm krążki.

7

Marchewkę obieram i obieraczką kroję w cienkie paski.

8

Do garnka z pomidorami i papryką dodaję suszoną słodką paprykę, tymianek, pieprz cayenne i sól.

9

Gotuję jeszcze 5 minut i blenduję ręcznym blenderem.

10

Wlewam sos pomidorowo - paprykowy na dno żaroodpornego naczynia.

11

Pokrojone w plastry i paski warzywa układam na przemian w naczyniu.

12

Skrapiam warzywa oliwą.

13

Wkładam naczynie do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 35 minut.

14

Przed podaniem posypuję posiekaną świeżą miętą, pietruszką lub kolendrą.

15

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] Bajecznie kolorowe wegańskie ratatouille […]

[…] pasują Ci dania z pieczonych warzyw to wypróbuj również przepis na pyszne i bajecznie kolorowe ratatouille, którego przyrządzenie nie może być […]

2
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij192
Przypnij6