fbpx
Bez jajek/ Danie mięsne/ Danie obiadowe/ Danie w 30 minut/ Przepisy

Filety z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad z drobiu to świetnie się składa. Poniżej znajdziesz przepis na ekspresowe i wyborne fileciki z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce.

Szybki i prosty przepis na pieczone fileciki z kurczaka w bezglutenowej panierce z orzechów nerkowca, wiórków kokosowych i przypraw.

Pieczone filety z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce

Przepis na kurczaka w bezglutenowej panierce powstał w zasadzie bez jakiegokolwiek wcześniejszego planu. To znaczy plan był ale na zupełnie coś innego jednak nie starczyło mi czasu na jego realizację, dlatego też piersi z kurczaka, które nie mogły dłużej czekać w lodówce, musiały zostać spożytkowane :)

Zajrzałam więc do szafki w poszukiwaniu inspiracji i dostępnych produktów. Potrzebowałam czegoś co pozwoli mi na przygotowanie prostego i przede wszystkim ekspresowego dania obiadowego.

Szybki i prosty przepis na pieczone fileciki z kurczaka w bezglutenowej panierce z orzechów nerkowca, wiórków kokosowych i przypraw.

(Nie)zwykłe kotleciki z kurczaka

I tak mój wybór padł na produkty, które zawsze mam pod ręką. Orzechy nerkowca i wiórki kokosowe. W zasadzie dlaczego nie zrobić zwykłych koletów z tych piersi tylko z małą różnicą, aby przygotować panierkę w wersji zdrowej, bezglutenowej i bez smażenia? Od pomysł do realizacji nie minęło nawet 10 minut, kiedy to kurczak wjechał do piekarnika :) a po kolejnych 15 minutach obiad był gotowy!

Kurczaka podawałam z sałatką z pomidorów, czerwonej cebulki i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Można również przyrządzić do nich sałatkę z pomidora i awokado. Te kotleciki to pyszny, ekspresowy obiad w niespełna 30 minut!

Jak już jesteśmy w temacie ekspresowych obiadów to polecam również wypróbować przepis na wybornego kurczaka w sosie z mango.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej panierce

Drukuj
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 20g wiórków kokosowych
  • 1 łyzeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Świeży tymianek i oregano

Przygotowanie

1

Piersi z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i oczyszczam z błonek.

2

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180st.C. Na blasze kładę papier do pieczenia.

3

Pierś kroję w poprzek na 2 do 3 plastrów w zależności od grubości piersi, tak aby osiągnąć 1,5 centymetrowej grubości kotlety. Następnie kroję kotlety wzdłuż na paski o szerokości ok. 4 centymetrów.

4

Rozkładam fileciki na desce, przykrywam folią i delikatnie rozbijam młotkiem kuchennym.

5

Orzechy nerkowca rozdrabniam w malakserze aby uzyskać drobne kawałki. Nie można miksować zbyt długo, bo uzyskamy mąkę a nie o to przecież chodzi.

6

Wiórki kokosowe oraz wszystkie przyprawy mieszam razem ze zmiksowanymi kawałkami orzechów i rozsypuję mieszankę płasko na talerzu.

7

Następnie obtaczam fileciki w mieszance i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Piekę ok. 15-20minut w zależności od grubości filetów.

9

Podaję z sałatką obsypane świeżo posiekanym tymiankiem i oregano.

Wskazówki

Fileciki można też usmażyć na patelni na oleju kokosowym - ok. 3-4 minut z każdej strony.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij15
Przypnij
Tweetnij