fbpx
Bez jajek/ Danie mięsne/ Danie obiadowe/ Danie w 30 minut/ Przepisy

Pieczone filety z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce

Szybki i prosty przepis na pieczone fileciki z kurczaka w bezglutenowej panierce z orzechów nerkowca, wiórków kokosowych i przypraw.

Pieczone filety z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce

Przepis na kurczaka w bezglutenowej panierce powstał w zasadzie bez jakiegokolwiek wcześniejszego planu. To znaczy plan był ale na zupełnie coś innego jednak nie starczyło mi czasu na jego realizację, dlatego też piersi z kurczaka, które nie mogły dłużej czekać w lodówce, musiały zostać spożytkowane :)

Zajrzałam więc do szafki w poszukiwaniu inspiracji i dostępnych produktów. Potrzebowałam czegoś co pozwoli mi na przygotowanie prostego i przede wszystkim ekspresowego dania obiadowego.

Szybki i prosty przepis na pieczone fileciki z kurczaka w bezglutenowej panierce z orzechów nerkowca, wiórków kokosowych i przypraw.

(Nie)zwykłe kotleciki z kurczaka

I tak mój wybór padł na produkty, które zawsze mam pod ręką: orzechy nerkowca i wiórki kokosowe, bo w zasadzie dlaczego nie zrobić zwykłych koletów z tych piersi tylko z małą różnicą, aby przygotować panierkę w wersji zdrowej, bezglutenowej i bez smażenia? Od pomysł do realizacji nie minęło nawet 10 minut, kiedy to kurczak wjechał do piekarnika :) a po kolejnych 15 minutach obiad był gotowy!

Kurczaka podawałam z sałatką z pomidorów, czerwonej cebulki i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Te kotleciki to pyszny, ekspresowy obiad w niespełna 30 minut!

Jak już jesteśmy w temacie ekspresowych obiadów to polecam również wypróbować przepis na wybornego kurczaka w sosie z mango.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście!

Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl

Pieczone piersi z kurczaka w bezglutenowej panierce

Drukuj
Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 30minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 20g wiórków kokosowych
  • 1 łyzeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Świeży tymianek i oregano

Przygotowanie

1

Piersi z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i oczyszczam z błonek.

2

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180st.C. Na blasze kładę papier do pieczenia.

3

Pierś kroję w poprzek na 2 do 3 plastrów w zależności od grubości piersi, tak aby osiągnąć 1,5 centymetrowej grubości kotlety. Następnie kroję kotlety wzdłuż na paski o szerokości ok. 4 centymetrów.

4

Rozkładam fileciki na desce, przykrywam folią i delikatnie rozbijam młotkiem kuchennym.

5

Orzechy nerkowca rozdrabniam w malakserze aby uzyskać drobne kawałki. Nie można miksować zbyt długo, bo uzyskamy mąkę a nie o to przecież chodzi.

6

Wiórki kokosowe oraz wszystkie przyprawy mieszam razem ze zmiksowanymi kawałkami orzechów i rozsypuję mieszankę płasko na talerzu.

7

Następnie obtaczam fileciki w mieszance i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8

Piekę ok. 15-20minut w zależności od grubości filetów.

9

Podaję z sałatką obsypane świeżo posiekanym tymiankiem i oregano.

Wskazówki

Fileciki można też usmażyć na patelni na oleju kokosowym - ok. 3-4 minut z każdej strony.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem! :)

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

avatar
  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij15
Przypnij
Tweetnij