fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Dodatki/ Kolacja/ Przepisy/ Sałatki/ Śniadanie

Prosta i szybka sałatka z awokado i pomidora

Prosta sałatka z awokado i pomidora, którą przygotujesz w mniej niż 10 minut. świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

Szybka sałatka z awokado i pomidora

Zawsze powtarzam, że najprostsze rozwiązania są w życiu najlepsze. W szczególności ta zasada sprawdza się w naszej codziennej kuchni. Oczywiście od czasu do czasu lubię się porwać na jakiś wymyślny, czasochłonny przepis ale na co dzień, przy tempie życia jakie prowadzimy sięgam po szybkie i sprawdzone dania i dodatki do nich. Taka jest właśnie ta sałatka z awokado i pomidora. Zawsze staram się mieć pod ręką podstawowe składniki  do niej w swojej w spiżarni. Pomidory, awokado, pestki słonecznika oraz dyni czy też coś zielonego co może posłużyć jako podstawa do sałatki to produkty, które zawsze mam w swojej kuchni.

Prosta i smaczna sałatka w mniej niż 10 minut

Tak jest! Przygotowanie tej sałatki zajmie Ci mniej niż 10 minut. Jej podstawowe składniki to zielona baza czyli szpinak i roszponka oraz pomidor, awokado i pestki dyni oraz słonecznika. Opcjonalnie można dodać rzodkiewkę ale także, jeśli lubicie słodkie akcenty w sałatkach, mango czy truskawki w sezonie letnim.

Sałatka z awokado i pomidora świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce, a także rybnych, takich jak pstrąg pieczony z zieloną salsą. Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację.

Sałatka do obiadu

Polecam dodawanie tego typu sałatek do dań głównych zamiast standardowych ziemniaków, ryżu czy kasz, ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć w ten sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm z pewnością Ci za to podziękuje.Oczywiście nie rezygnujmy zupełnie z ziemniaków, ryżu czy kasz bo one również są istotnym elementem naszego odżywania, ale kto powiedział, że ich również nie możemy zjeść z taką sałatką? :)

Jeśli zostanie Ci trochę roszponki i awokado a nie masz już chęci na sałatkę to polecam zmiksowanie ich na  koktajl.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Prosta sałatka z awokado i pomidora

Drukuj
Porcje: 1 porcja Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 2 - 3 orzechów pekan
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • garść szpinaku
  • garść roszponki
  • 3-4 rzodkiewek (opcjonalnie)
  • 2 małe pomidory malinowe
  • 1/2 awokado
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie

1

Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski.

2

Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk.  Odstawiam do ostygnięcia. 

3

Szpinak i roszponkę płuczę na sitku i osuszam w wirówce lub ręcznikiem papierowym.

4

Szpinak wrzucam równomiernie na dno miski a na nim układam roszponkę.

5

Rzodkiewkę kroję w ćwiartki i przekładam do miski ze szpinakiem i roszponką. (opcjonalnie)

6

Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wycinam twardą część od szypułki.

7

Pomidory kroję w większą kostkę lub w ósemki i przekładam je do miski ze szpinakiem i roszponką.

8

Awokado kroję w kostkę i układam na pomidorze.

9

Cebulę kroję w półksiężyce i posypuję nią awokado.

10

Sałatkę skrapiam octem balsamicznym oraz oliwą i posypuję przestudzonymi, prażonymi pestkami i orzechami.

11

Posypuję porwanymi listkami bazylii (opcjonalnie).

12

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
trackback

[…] i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Można również przyrządzić do nich sałatkę z pomidora i awokado. Te kotleciki to pyszny, ekspresowy obiad w niespełna 30 […]

Udostępnij13
Przypnij
Tweetnij