fbpx
Ciasta i ciasteczka/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Przepisy/ Śniadanie/ Wypieki

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Pyszne i puszyste bezglutenowe ciasto z cukinii

Ciasto z owocami marzyło mi się już od jakiegoś czasu ale ciągle coś stawało na drodze do jego przygotowania. Notoryczny brak czasu z uwagi na nawarstwiające się obowiązku skutecznie powstrzymywał mnie od realizacji słodkich planów. Dodatkowo panujące upały sprawiły, że przez ponad tydzień w zasadzie jadłam tylko surowe owoce i warzywa a ostatnią rzeczą o jakiej myślałam to spędzanie czasu w kuchni w ukropie przy gorącym piekarniku.

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Pomysł na ciasto z cukinii

Nie miałam do końca pomysłu jak to ciasto miałoby wyglądać i z czego się składać, wiedziałam tylko, ze ma być wypełnione owocami o orzeźwiającym, lekkim smaku.  Wczoraj wieczorem dopadła mnie wena i tak wyglądają jej efekty. W szafce poniewierała się ostatnia cukinia po wtorkowym grillu i to ona była inspiracją do przygotowania wypieku. Skoro można upiec ciasto z marchwi czy buraka to w zasadzie dlaczego nie zrobić tego samego z cukinią? W szczególności, że ma ona świetną konsystencję – nadaje ciastu odpowiedniej wilgotności ale nie rozrzedza go.  Jak widać bezglutenowe ciasto z cukinii powstało z kompletnego przypadku ale czasem w ten sposób można stworzyć naprawdę wspaniały przepis. :)

Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami zaskakuje swoim smakiem, jest pyszne i wilgotne a do tego świetnie się prezentuje.

Ciasto z cukinii z mąką gryczaną i jaglaną

Mąka gryczana i jaglana nadały ciastu dość gęstej konsystencji, taki był cel gdyż w lżejszym cieście owoce opadłyby na dno. Po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie kruszy się i świetnie smakuje. Smak cukinii jest kompletnie niewyczuwalny a nadaje ona wilgotności i ciekawej tekstury.

Jeśli szukasz inspiracji na inne przepisy z użyciem cukinii to koniecznie wypróbuj krem z pieczonej cukinii i papryki.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Bezglutenowe ciasto z cukinii

Drukuj
Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 300g cukinii
  • 4 jajka
  • 80g ksylitolu
  • 60ml oleju kokosowego + 1/2 łyżki do posmarowania keksówki
  • 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 100g mąki gryczanej + 1 łyżka do obsypania keksówki
  • 100g mąki jaglanej
  • 50g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 100g borówek amerykańskich (świeżych lub mrożonych)
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzewam do 180st.C, grzanie górne i dolne, bez termoobiegu.

2

Z cukinii wycinam miękki środek z pestkami a twardy miąższ wraz ze skórą ścieram na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła sok.

3

Białka oddzielam od żółek.

4

Żółtka mikserem ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy.

5

Dolewam powoli olej kokosowy i ekstrakt waniliowy do ubitych żółtek.

6

Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski.

7

Cukinię odciskam z nadmiaru wody, dodaję do ubitych zółtek i dokładnie mieszam.

8

Do mokrych składników dodaję mieszankę mąk i dokładnie mieszam.

9

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.

10

Łączę pianę z białek z ciastem. Najlepiej dodawać białko porcjami i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nie chodzi o to aby wymieszać ciasto na gładką masę a jedynie połączyć składniki. Białko doda puszystości ciastu.

11

Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców.

12

Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką gryczaną.

13

Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu trochę wciskając je w ciasto.

14

Piekę w nagrzanym piekarniku około 45minut.

15

Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce.

16

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
Agni
Gość
Agni

Bardzo spodobał mi się przepis i chciałam upiec to ciasto ale bez jajek. Jak mogę je zastąpić w tym cieście?

Anna
Gość
Anna

Świetne ciasto! dziękuję bardzo za przepis :) Piekę go regularnie z dodatkiem gorzkiej czekolady i cukru zamiast ksylitolu. Jest wilgotne, co jest w wypiekach bezglutenowych dużą zaletą. Polecam u nas znika błyskawicznie.

Udostępnij5
Przypnij49
Tweetnij