fbpx
Bez jajek/ Danie obiadowe/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przepisy/ Śniadanie/ Zupy

Rozgrzewający krem z dyni

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy!

Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Krem z pieczonej dyni

Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób na rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej.

Zupa z dyni to bardzo proste w przygotowaniu a przy tym smaczne i zdrowe danie!

Kremowa zupa z dyni

Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą w walce z obniżoną odpornością, przeziębieniem i grypą.

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Prosty przepis na zupę dyniową

Kremowa zupa z dyni to bardzo proste w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w niecałą godzinę. Podstawą tej zupy jest domowe puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze.

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Krem z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym smaczny i zdrowy!

Sprawdź jak proste jest przyrządzenie kremowej zupy z dyni! A jeśli masz ochotę na więcej dyniowych przepisów zobacz też koniecznie mój przepis na dyniowy koktajl a la pumpkin spice, który pobudza do działania lepiej niż kawa. :)

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Krem z pieczonej dyni

Drukuj
Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 60ml passaty pomidorowej
  • 600g domowego puree z dyni
  • 300ml domowego bulionu warzywnego
  • 300ml płynnego mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry do dekoracji
  • 2 łyżki prażonych nasion do dekoracji (dynia, słonecznik, siemię lniane itp.)

Przygotowanie

1

Cebulę kroję w kostkę.

2

Czosnek siekam na mniejsze części.

3

W garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego.

4

Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i podsmażam do momentu aż się zeszkli od czasu do czasu mieszając.

5

Do cebuli dodaję czosnek oraz imbir i podsmażam około 1 minutę.

6

Dodaję pozostałe przyprawy oraz passatę pomidorową i energicznie mieszając podgrzewam przez 1 minutę.

7

Do garnka wrzucam puree z dyni oraz wlewam bulion, wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem.

8

Po tym czasie studzę zupę a następnie miksuję ją blenderem ręcznym.

9

Dodaję mleko kokosowe, mieszam i podgrzewam ok. 5 minut.

10

Dodaję sok z cytryny i jeszcze raz mieszam.

11

Podaję z dodatkiem kolendry i prażonych nasion.

12

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij25
Przypnij1
Tweetnij