fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Koktajle/ Na słodko/ Napoje/ Śniadanie/ Zielone soki i koktajle

Zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi

Dzisiaj mam dla Ciebie pyszny, pełen witamin i antyoksydantów zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi działa na organizm odświeżająco, orzeźwiająco i dodaje sił.

Zielone smoothie z ananasa, jarmużu i kiwi dostarczy niezbędnych witamin, minerałów, wspomoże pracę układu pokarmowego i wzmocni kości!

Wiosenny koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi

Zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi oprócz doskonałego smaku, ma także niesamowite właściwości zdrowotne! Wspomoże nasz organizm zwłaszcza w okresie wiosennego przesilenia, gdy mamy zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Ten koktajl zadziała na nasz organizm odświeżająco, orzeźwiająco i doda sił.

Antyoksydacyjny jarmuż

Jarmuż ceniony jest ze względu na bogactwo zawartych w nim witamin i składników mineralnych. Zawiera dużą dawkę witaminy K, C i E, kwas foliowy, luteinę i beta – karoten. Dodatkowo dzięki zawartości wapnia wzmocni kości, żelazo zapewni prawidłową czynność wątroby, magnez wzmocni serce a potas wyreguluje gospodarkę wodną organizmu. Jarmuż wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki dużej zawartości chlorofilu. Zawiera też sulforafan, o którym pisałam w przepisie na zielony sok z jarmużu i ogórka.

Ananas na trawienie

Ananas z uwagi na zawartości bromeliny i biotyny wspomaga trawienie i pracę trzustki. Działa przeciwzapalnie, wykazuje właściwości zapobiegające schorzeniom układu krwionośnego. Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn, zmniejsza obrzęki i przyspiesza gojenie się ran. Wykazuje też właściwości łagodzące objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Mangan zawarty w ananasach to szczególny pierwiastek, którego niedobory upośledzają wchłanianie wapnia. W związku ze swoimi właściwościami mangan stymuluje wchłanianie wapnia zawartego w jarmużu.

Zielone smoothie z ananasa, jarmużu i kiwi dostarczy niezbędnych witamin, minerałów, wspomoże pracę układu pokarmowego i wzmocni kości!

Kiwi na piękne włosy i cerę

Kiwi dostarczy witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, pomoże w walce z wolnymi rodnikami, przeziębieniem oraz wzmocni organizm. Magnez zniweluje uczucie zmęczenia, błonnik wyreguluje pracę układu pokarmowego a cynk wygładzi cerę.

Olej lniany wspomoże syntezę witaminy E, K i beta karotenu z jarmużu, dostarczy kwasów Omega – 3 i wspomoże pracę układu pokarmowego.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Wiosenny koktajl z kiwi, ananasa i jarmużu

Drukuj
Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1/4 ananasa
  • 100g jarmużu (3-4 garści, 2 -3 liście)
  • 3 kiwi
  • 1 łyżka oleju lnianiego

Przygotowanie

1

Ananasa kroję na mniejsze cząstki.

2

Jarmuż rwę na mniejsze kawałki.

3

Kiwi obieram ze skóry.

4

Ananasa, jarmuż i kiwi miksuję z olejem lnianym na gładko blenderem.

5

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij18
Przypnij
Tweetnij