Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Koktajle/ Na słodko/ Napoje/ Śniadania/ Zielone soki i koktajle

Zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi

Dzisiaj mam dla Ciebie pyszny, pełen witamin i antyoksydantów zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi działa na organizm odświeżająco, orzeźwiająco i dodaje sił.

Zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi dostarczy niezbędnych witamin, minerałów, wspomoże pracę układu pokarmowego i wzmocni kości!

Wiosenny koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi

Zielony koktajl z ananasa, jarmużu i kiwi oprócz doskonałego smaku, ma także niesamowite właściwości zdrowotne! Wspomoże nasz organizm zwłaszcza w okresie wiosennego przesilenia, gdy mamy zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Ten koktajl zadziała na nasz organizm odświeżająco, orzeźwiająco i doda sił.

Antyoksydacyjny jarmuż

Jarmuż ceniony jest ze względu na bogactwo zawartych w nim witamin i składników mineralnych. Zawiera dużą dawkę witaminy K, C i E, kwas foliowy, luteinę i beta – karoten. Dodatkowo dzięki zawartości wapnia wzmocni kości, żelazo zapewni prawidłową czynność wątroby, magnez wzmocni serce a potas wyreguluje gospodarkę wodną organizmu. Jarmuż wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki dużej zawartości chlorofilu. Zawiera też sulforafan, o którym pisałam w przepisie na zielony sok z jarmużu i ogórka.

Ananas na trawienie

Ananas z uwagi na zawartości bromeliny i biotyny wspomaga trawienie i pracę trzustki. Działa przeciwzapalnie, wykazuje właściwości zapobiegające schorzeniom układu krwionośnego. Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn, zmniejsza obrzęki i przyspiesza gojenie się ran. Wykazuje też właściwości łagodzące objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Mangan zawarty w ananasach to szczególny pierwiastek, którego niedobory upośledzają wchłanianie wapnia. W związku ze swoimi właściwościami mangan stymuluje wchłanianie wapnia zawartego w jarmużu.

Kiwi na piękne włosy i cerę

Kiwi dostarczy witaminy C, która jest silnym antyoksydantem, pomoże w walce z wolnymi rodnikami, przeziębieniem oraz wzmocni organizm. Magnez zniweluje uczucie zmęczenia, błonnik wyreguluje pracę układu pokarmowego a cynk wygładzi cerę.

Olej lniany wspomoże syntezę witaminy E, K i beta karotenu z jarmużu, dostarczy kwasów Omega – 3 i wspomoże pracę układu pokarmowego.

Wiosenny koktajl z kiwi, ananasa i jarmużu

Porcje: 350ml
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 1/4 ananasa
  • 100g jarmużu (3-4 garści, 2 -3 liście)
  • 3 kiwi
  • 1 łyżka oleju lnianiego

Przygotwanie

1

Ananasa kroję na mniejsze cząstki.

2

Jarmuż rwę na mniejsze kawałki.

3

Kiwi obieram ze skóry.

4

Ananasa, jarmuż i kiwi miksuję z olejem lnianym na gładko blenderem.

5

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij18
Przypnij2