Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Dodatki/ Na słodko/ Przepisy

Pasta daktylowa

Pasta daktylowa świetnie nadaje się do dosładzania deserów i potraw. Dodatkowo może być pożywką dla ziaren grzybka tybetańskiego przy produkcji kefiru z mleka roślinnego a także do karmienia bakterii probiotycznych w jogurcie bez nabiału.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Pasta daktylowa

Drukuj
Czas przygotowania: 3-5 minut (plus 3-4h namaczania)

Składniki:

  • 12 całych, wydrylowanych, suszonych daktyli
  • ciepła woda

Przygotowanie

1

Umieszczam daktyle w szklanym naczyniu i zalewam ciepłą wodą, tak aby daktyle były zanurzone i pozostawiam na 3-4 godzin.

2

Po tym czasie odcedzam daktyle ale nie wylewam wody daktylowej.

3

Blenduję daktyle dodając po 1 łyżce wody daktylowej, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (zwykle potrzeba ok. 100ml wody).

4

Pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij