fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Dodatki/ Na słodko/ Przepisy

Pasta daktylowa

Pasta daktylowa świetnie nadaje się do dosładzania deserów i potraw. Dodatkowo może być pożywką dla ziaren grzybka tybetańskiego przy produkcji kefiru z mleka roślinnego a także do karmienia bakterii probiotycznych w jogurcie bez nabiału.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Pasta daktylowa

Drukuj
Czas przygotowania: 3-5 minut (plus 3-4h namaczania)

Składniki:

  • 12 całych, wydrylowanych, suszonych daktyli
  • ciepła woda

Przygotowanie

1

Umieszczam daktyle w szklanym naczyniu i zalewam ciepłą wodą, tak aby daktyle były zanurzone i pozostawiam na 3-4 godzin.

2

Po tym czasie odcedzam daktyle ale nie wylewam wody daktylowej.

3

Blenduję daktyle dodając po 1 łyżce wody daktylowej, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (zwykle potrzeba ok. 100ml wody).

4

Pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij