Pasta daktylowa świetnie nadaje się do dosładzania deserów i potraw. Dodatkowo może być pożywką dla ziaren grzybka tybetańskiego przy produkcji kefiru z mleka roślinnego a także do karmienia bakterii probiotycznych w jogurcie bez nabiału.
Chcesz być zawsze na bieżąco? Znajdziesz mnie na Instagramie, Facebooku i Pintereście!
Pasta daktylowa
DrukujSkładniki:
- 12 całych, wydrylowanych, suszonych daktyli
- ciepła woda
Przygotowanie
Umieszczam daktyle w szklanym naczyniu i zalewam ciepłą wodą, tak aby daktyle były zanurzone i pozostawiam na 3-4 godzin.
Po tym czasie odcedzam daktyle ale nie wylewam wody daktylowej.
Blenduję daktyle dodając po 1 łyżce wody daktylowej, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (zwykle potrzeba ok. 100ml wody).
Pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.
Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!