Najbardziej pożądany przepis deserowy w okolicach świąt to właśnie przepis na babkę. To zdecydowana królowa wielkanocnych ciast. Jeśli szukasz babki w wersji bez glutenu, nabiału i cukru to bezglutenowa babka marchewkowa to strzał w dziesiątkę!

Ekspresowa bezglutenowa babka marchewkowa

Jeśli potrzebujesz szybkiego, prostego i sprawdzonego przepisu na bezglutenową babkę wielkanocną to już nie musisz dalej szukać. Ten przepis spełnia wszystkie powyższe kryteria a dodatkowo jest bez nabiału i bez cukru! Przygotowanie ciasta, wraz z pieczeniem, zajmuje około godzinę,
Pyszna i bezglutenowa babka wielkanocna
Babka jest pyszna, bardzo sycąca i pełna w smaku. Do jej przygotowania potrzebujemy cztery rodzaje mąk: gryczaną, jaglaną, ziemniaczaną i z brązowego ryżu. Mąkę gryczaną, jaglaną i z brązowego ryżu można przygotować samemu za pomocą młynka do kawy lub młynka żarnowego (ja dokupiłam taki jako akcesorium do maszynki do mielenia mięsa). Jeśli przeszkadza Ci goryczkowy posmak mąki jaglanej to dobrze najpierw przygotować odpowiednio kaszę, ale ten proces opiszę w osobnym poście.
Ciasto wielkanocne bez glutenu, nabiału i cukru
Marchewka nadaje babce ciekawą teksturę. Rodzynki sprawiają, że ciasto jest słodsze a dodatek orzechów pekan uszlachetnia smak. Ciasto pozostaje smaczne i wilgotne nawet przez kilka dni po upieczeniu. Do ciasta można przygotować lukier z ksylitolu, polewę czekoladową albo krem z orzechów nerkowca.
Tutaj znajdziesz inne przepisy na Wielkanoc. Sprawdź też koniecznie przepis na kajmakowego mazurka wielkanocnego bez glutenu, nabiału i cukru.
Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa
Składniki
- 50g rodzynek
- 50g orzechów pekan
- 400g marchewki
- 100g mąki gryczanej
- 50g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy)
- 25g mąki jaglanej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 20 g zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 4 jajka
- 60g ksylitolu
- 30ml miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotwanie
Rodzynki i orzechy namaczam w ciepłej wodzie.
Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach.
Piekarnik rozgrzewam do 180st.C.
Do miski przesiewam mąkę gryczaną, z brązowego ryżu, jaglaną i ziemniaczaną.
Dodaję zmielone siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszam.
Masło klarowane lub olej kokosowy miksuję z jajkami, ksylitolem, syropem lub miodem i sokiem z cytryny.
Odcedzam rodzynki i orzechy, osuszam ręcznikiem papierowym.
Orzechy siekam na mniejsze kawałki.
Marchewkę łączę z suchymi składnikami.
Dodaję mokre składniki, rodzynki, orzechy i dokładnie mieszam.
Piekę przez ok. 45 minut do suchego patyczka.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Na liście składników nie ma jajek, a w treści jest informacja, że trzeba je dodać do mokrych składników.?????
Faktycznie jajka uciekły z przepisu w przedświątecznym pośpiechu za co najmocniej przepraszam. Przepis uzupełniłam i bardzo dziękuję za komentarz :)
witaj, dzisiaj pierwszy raz jestem na Twoim blogu i juz mi sie podoba :) Niestety ja mam wiele alergii, najnowsze…jajak, ananas, papryka – tych musze unikac 100%. Czy Ty proponujesz zastpic w Twoich przepisach jajka? Z gory dziekuje, Aldona
Witaj Aldono, bardzo mi miło, że Ci się podoba i bardzo dziękuję za ciepłe słowa :) W kwestii jajek możesz spróbować je zastąpić następującymi zamiennikami (na 1 jajko): 1. siemię lniane – 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego zmiksowanego z 3 łyżkami ciepłej wody do uzyskania kleisto – kremowej konsystencji 2. nasionka chia – 1 łyżka chia zmiksowana z ok. 80ml wody, taką mieszankę odstawiamy na 15 – 20 minut 3. banan – ok. 60g rozgniecionego banana 4. tofu – ok. 70g rozgniecionego jedwabistego tofu (silken tofu) 5. mus jabłkowy – ok. 80g (przepis znajdziesz u mnie na stronie) 6.… Czytaj więcej »
jeszcze chcialam dodac, ze fajnie byloby, jakby w funkcji drukowania mozna bylo drukowac tez ze zdjeciem :)
Sprawdzę co da się w tej kwestii zrobić. Dziękuję za cenną uwagę :)
Czy można siemię lniane zastąpić łupiną babki płesznik?
Kinga, tak można użyć babki płesznik zamiast siemienia :)