Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie mam czas albo chęć na pieczenie klasycznego ciasta to z pomocą przychodzi właśnie ten przepis na bezglutenowe crumble z jabłkami i owocami leśnymi.

Wegańskie i bezglutenowe crumble z jabłkami i owocami leśnymi
Od kiedy pamiętam, wszystkie ciasta, które zawierały kruszonkę były moimi ulubionymi, bo najlepszym zajęciem było skubanie z nich słodkiej kruszonki. Nie interesowało mnie za bardzo ciasto samo w sobie, ale kruszonka to już był inny temat :) Crumble to deser, który dla takich kruszonkożerców jak ja, jest spełnieniem marzeń bo w zasadzie składa się z owoców przykrytych… właśnie grubą warstwą kruszonki!

Ciasto bez spodu
Pomysł na ten fantastyczny i prosty w przygotowaniu deser przywędrował do nas z Anglii. Nie posiada spodu więc nie ma potrzeby podwójnego pieczenia jak na przykład przy tarcie, dzięki temu jest zdecydowanie mniej czasochłonny. Pod kruszonką możemy zapiec dowolne owoce. W najbardziej klasycznej wersji są to jabłka. Latem możemy przygotowywać je z malinami, jeżynami, wiśniami a jesienią świetnie nadają się do niego śliwki czy brzoskwinie. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Najważniejsze aby zachować równowagę pomiędzy słodkim smakiem kruszonki a kwaskowatym smakiem owoców. Ja postanowiłam połączyć w swoim przepisie dwie pory roku i zrobić wersję przejściową. Wraz z domowym musem jabłkowym dodałam maliny, jeżyny, porzeczki i jagody.

Crumble z orzechową kruszonką
Robiłam już różne wersje crumble, między innymi z kruszonką z płatków gryczanych czy owsianych. Tym razem postawiłam na opcję orzechową i nią postanowiłam się podzielić bo wyjątkowo zachwyciła mnie swoim smakiem i konsystencją. Deser jest wybitnie prosty w przygotowaniu a jego dodatkowym atutem jest to, że jest zarówno wegańskie jak i paleo.
Ciasto najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu, lekko przestudzone ale można je też jeść na zimno, podgrzane lub w temperaturze pokojowej.
Świetnie komponuje się z bitą śmietanką kokosową, domowymi lodami kokosowymi lub posypane pudrem ze zmiksowanego ksylitolu.
Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi
Składniki
- 1 laska wanilii
- 500g musu jabłkowego (kliknij po przepis)
- 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, daktylowego etc.)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny)
- 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 50g zmielonych orzechów laskowych
- 40g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 20g płatków migdałowych
Przygotwanie
Wanilię kroję wzdłuż i łyżeczką wyciągam nasiona.
Mus jabłkowy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona i strączek) przekładam do garnka i podgrzewam około 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Do gotujących się jabłek dodaję owoce leśne i podgrzewam jeszcze 5 minut.
Wyciągam strączek wanilii.
Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego w formacie 30x20cm i odstawiam do ostygnięcia.
Masło lub olej kokosowy kroję w drobną kostkę.
Mąkę migdałową, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, szczyptę soli i 1 łyżkę cynamonu dokładnie mieszam w misce.
Dodaję pokrojone w kostkę masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę.
Piekarnik rozgrzewam do 160st.C.
Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką.
Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa.
Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
hej, na migdaly i orzechy laskowe mam alergie… :( Masz pomysl, czy mozna zastapic rozsadnie, czy lepiej zrezygnowac?
Aldono, najważniejsze to nie rezygnować! :) Zmielone migdały możesz zastąpić grubo zmielonymi płatkami owsianymi lub płatkami z kaszy gryczanej (tych już nie trzeba mielić). Zamiast orzechów laskowych można dać nerkowce, pekany lub orzechy brazylijskie (te ostatnie są najmniej alergizujące i zawierają dużo cennego dla nas selenu). A płatki migdałowe można zastąpić płatkami kokosowymi lub pominąć. Czekam z niecierpliwością na informację, jak smakowało! :)