fbpx
Bez jajek/ Deser/ Dodatki/ Drugie śniadanie/ Na słodko/ Przepisy

Domowy mus jabłkowy do deserów i wypieków

Mus jabłkowy z tego przepisu może stanowić podstawę dania ale też sprawdzi się jako dodatek do wypieków i deserów.

Mus jabłkowy to świetna przekąska, dodatek do dań ale również przydatny składnik do przygotowywania wypieków jako zamiennik jajek czy tłuszczu.

Domowy mus jabłkowy

Mus jabłkowy jest niezwykle łatwy do przygotowania w domu. Z obieraniem i krojeniem jabłek wymaga poświęcenia niewiele ponad 30 minut, chyba, że od razu zaczniemy przygotowywać ilości przemysłowe.

Można go potraktować jako świetną przekąskę a nawet osobne danie. Ja bardzo lubię go jeść na ciepło z rodzynkami i posiekanymi orzechami a także z dodatkiem ryżu jaśminowego. Świetnie nadaje się również jako nadzienie do szarlotki i crumble. Dzięki temu, że jabłka zostały już poddane obróbce termicznej nie musimy ciasta trzymać długo w piekarniku. Można go stosować również jako nadzienie do naleśników i gofrów.

Mus jabłkowy do wypieków

Mus jabłkowy z uwagi na swoje właściwości to także przydatny składnik do przygotowywania wypieków. Ze względu na zawartość pektyn zapobiega on całkowitemu połączeniu białek zawartych w mące z mokrymi składnikami a tym samym przeciwdziała formowaniu się gumowatej konsystencji ciasta.

Można go użyć jako zamiennik jajek i tłuszczu w formie płynnej (oleje, rozpuszczone masło). Cztery łyżki musu zastąpią w cieście jedno jajko natomiast tłuszcz zamienia się na mus w stosunku objętościowym 1:1. Można również mieszać tłuszcz z musem jabłkowym w dowolnych proporcjach zachowując objętość podaną w przepisie.
Nie nadaje się on jednak jako substytut miękkiego masła w formie stałej. Nie można go też użyć jako zamiennika tłuszczu w przypadku wypieku chrupiących ciasteczek.

Mus jabłkowy to świetna przekąska, dodatek do dań ale również przydatny składnik do przygotowywania wypieków jako zamiennik jajek czy tłuszczu.

Sposób przechowywania musu jabłkowego

Mus jabłkowy można przechowywać na kilka sposobów. Można go przełożyć do woreczków strunowych i zamrozić, zamknąć na gorąco w słoiku, jak podałam w przepisie poniżej i przechowywać w lodówce lub pasteryzować. Jak przygotowuję większe ilości to zazwyczaj wybieram sposób pasteryzacji “na sucho” przy użyciu piekarnika bo uważam, że jest to najszybszy i najprostszy sposób, który pozwala na składowanie przetworów przez kilka miesięcy bez potrzeby trzymania ich w lodówce. Sam proces pasteryzacji na sucho opisałam przy okazji przepisu na puree z dyni.

Sprawdź jak proste jest przyrządzenie musu z jabłek i zrób zapasy na  całą zimę!

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Domowy mus jabłkowy do deserów i wypieków

Drukuj
Porcje: 500 gramów Czas przygotowania: 30-40 minut

Składniki:

  • 4 kwaśne jabłka, obrane i pokrojone na małe kawałki
  • 2 łyżki miodu lub 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

1

Do garnuszka wrzucam jabłka i podgrzewam na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż jabłka się rozpadną.

2

Dodaję miód lub ksylitol oraz cynamon, dokładnie mieszam i podgrzewam pod przykryciem przez ok. 5 minut mieszając co jakiś czas, żeby jabłka się nie przypaliły.

3

Jeśli jabłka nie rozpadną się w całości to rozgniatam je widelcem. Można je też zmiksować blenderem ręcznym.

4

Podaję od razu jako dodatek do naleśników, placków lub jako deser np. z rodzynkami i orzechami.

5

Jeśli chcę przechować jabłka na później to gorące jabłka wkładam do słoika, szczelnie zamykam słoik i odwracam go pokrywką do dołu.

6

Słoik odstawiam do wystygnięcia i wkładam do lodówki. Jabłka w szczelnie zamkniętym słoiku można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

7

Smacznego!

Wskazówki

4 łyżki musu z jabłka zastąpią w wypiekach jedno jajko.
Mus jabłkowy w wypiekach może zastąpić tłuszcz w formie płynnej (oleje, rozpuszczone masło) w stosunku objętościowym 1:1, można mieszać tłuszcz z musem jabłkowym w dowolnych proporcjach zachowując objętość podaną w przepisie.
Mus nie nadaje się do zastępowania miękkiego masła w formie stałej.
Nie można go też użyć jako substytutu tłuszczu w przypadku wypieku chrupiących ciastek.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij3
Tweetnij