fbpx
Danie obiadowe/ Danie wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadanie

Bezglutenowe placki z batatów i cukinii

Jeśli szukasz szybkiego i prostego pomysłu na lunch, obiad lub zdrową wegetariańską przekąskę to wspaniale się składa. Bezglutenowe placki z batatów i cukinii to smaczna i zdrowa propozycja właśnie dla Ciebie. Wypróbuj przepis już dziś!

Pyszne, złociste placki z batatów i cukinii to szybki sposób na smaczne i zdrowe danie obiadowe lub wegetariańską przekąskę.

Pyszne placki z batatów i cukinii

Bataty uwielbiam we wszystkich wariantach, pieczone w całości i w kawałkach, jako dodatek do sałatki, puree i w formie frytek. Jak tylko pierwszy raz ich spróbowałam to wiedziałam, że często będą gościć w mojej kuchni i dlatego zawsze mam je pod ręką w swojej spiżarni. Bardzo lubię je solo ale też w połączeniu z innymi warzywami tak jak w poniższym przepisie na placki batatowo – cukiniowe.

Zdrowa i bezglutenowa przekąska ze słodkich ziemniaków

Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i po ostudzeniu. Z powodzeniem można je spakować dzieciom do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.

Placki z dodatkiem kopru włoskiego i mięty

Popularne i smaczne placuszki ze słodkich ziemniaków i cukinii to świetny sposób na szybkie danie. Poniżej przedstawiam moją wersję z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Wyśmienicie smakują podane z sosem majonezowo – czosnkowym lub z ziołową salsą verde z awokado.

Jeśli tak jak ja lubisz bataty to koniecznie wypróbuj też przepis na gulasz warzywny z batatów z dodatkiem bakłażana i ciecierzycy.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Placuszki z batatów i cukinii

Drukuj
Porcje: ok. 15 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut

Składniki:

  • 300g cukinii (2 małe)
  • 250g batatów (1 sztuka)
  • 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez stwardniałego korzenia)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanych listków mięty
  • 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę
  • 40g mąki z cieciorki
  • masło klarowane lub olej kokosowy lub smalec kaczy do smażenia
  • sól morska lub himalajska

Przygotowanie

1

Cukinię i bataty ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję solą, mieszam i odstawiam na 20 minut.

2

Koper włoski ścieram na tarce o grubych oczkach.

3

Cukinię i bataty odciskam z nadmiaru wody.

4

Do kopru włoskiego dodaję pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka.

5

Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek.

6

Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią.

7

Smacznego!

Wskazówki

Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij23
Przypnij
Tweetnij