fbpx
Bez jajek/ Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Dodatki/ Przepisy

Salsa verde czyli ziołowy dip z awokado

Ziołowy dip z awokado to jeden z moich ulubionych dodatków. Jak w większości przepisów nie ma jednej słusznej wersji zielonej salsy. Ja też swój przepis modyfikuję, dostosowując go do zawartości kuchennej spiżarni. W tym wpisie chciałabym się podzielić jego najbardziej podstawową wersją.

Aromatyczny ziołowy dip z awokado to wspaniały dressing do sałatek, dodatek do placków, mięs, ryb i nachosów. Salsa verde ze świeżych ziół.

Aromatyczny, ziołowy dip z awokado

Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu odmian zielonych sosów, złożonych głównie z ziół. Dzisiaj przedstawiam swoją wersję tego ziołowego dipu, gdzie oprócz ziół głównym składnikiem jest kremowe i aksamitne awokado. Natomiast świeże zioła jakich użyłam w tym przepisie to natka pietruszki, kolendra, bazylia i oregano. Odpowiedniej pikantności dipowi dodaje świeży czosnek. Wszystkie składniki są zmiksowane wraz z sokiem z cytryny, mlekiem kokosowym i wymieszane z oliwą z oliwek.

Aromatyczny ziołowy dip z awokado to wspaniały dressing do sałatek, dodatek do placków, mięs, ryb i nachosów. Przepis na pyszną salsę verde ze świeżych ziół.

Pełen witamin zielony sos z awokado

Ten ziołowy dip to także całe bogactwo witamin i minerałów. Dlatego warto go dodawać do potraw ponieważ ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy – wspomaga trawienie a także wzmacnia odporność organizmu.

Salsa verde – pyszny dodatek do wszystkiego

Ziołowy, aromatyczny dressing świetnie pasuje do sałatek, drobiu, wołowiny i ryb ale także jako sos do makaronu, pieczonych warzyw, czy też placków jak te z batatów i cukinii. Można go też użyć jako salsa do różnego rodzaju przekąsek na przykład nachosów.

Wersji ziołowych sosów jest całe mnóstwo, dlatego jeśli nie posiadacie jednego ze składników to nic straconego. Przepis można dowolnie modyfikować do swoich potrzeb i zawartości kuchennej spiżarni i lodówki.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Ziołowa salsa verde z awokado

Drukuj
Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1/2 awokado
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam)
  • 60 ml mleka kokosowego (1/4 szklanki)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego oregano
  • 60ml oliwy z oliwek (1/4 szklanki)

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki oprócz oliwy miksuję do połączenia składników.

2

Małym strumieniem wlewam powoli oliwę cały czas miksując do momentu aż sos zgęstnieje.

3

Jeśli zrezygnujemy z anchois to trzeba salsę dosolić do smaku.

4

Smacznego!

Wskazówki

Anchois można zastąpić kaparami (ok. 3 - 4szt.)
Salsę można przechowywać ok. 4-5 dni w lodówce.

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
Powiadom o
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij