fbpx
Danie wegańskie/ Danie wegetariańskie/ Deser/ Przepisy/ Wypieki

Bezglutenowe crumble z jabłkami i owocami leśnymi

Przepis na bezglutenowe crumble z owocami leśnymi i kruszonką. Crumble to bardzo prosty w przygotowaniu apetyczny deser, który wspaniale smakuje!

Wegańskie i bezglutenowe crumble z jabłkami i owocami leśnymi

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie koniecznie mam czas albo chęć na pieczenie klasycznego ciasta to z pomocą przychodzi właśnie ten przepis na bezglutenowe crumble z jabłkami i owocami leśnymi. Od kiedy pamiętam, wszystkie ciasta, które zawierały kruszonkę były moimi ulubionymi, bo najlepszym zajęciem było skubanie z nich słodkiej kruszonki. Nie interesowało mnie za bardzo ciasto samo w sobie, ale kruszonka to już był inny temat :) Crumble to deser, który dla takich kruszonkożerców jak ja, jest spełnieniem marzeń bo w zasadzie składa się z owoców przykrytych… właśnie grubą warstwą kruszonki!

Ciasto bez spodu?

Pomysł na ten fantastyczny i prosty w przygotowaniu deser przywędrował do nas z Anglii. Nie posiada spodu więc nie ma potrzeby podwójnego pieczenia jak na przykład przy tarcie, dzięki temu jest zdecydowanie mniej czasochłonny. Pod kruszonką możemy zapiec dowolne owoce. W najbardziej klasycznej wersji są to jabłka. Latem możemy przygotowywać je z malinami, jeżynami, wiśniami a jesienią świetnie nadają się do niego śliwki czy brzoskwinie. Wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Najważniejsze  aby zachować równowagę pomiędzy słodkim smakiem kruszonki a kwaskowatym smakiem owoców. Ja postanowiłam połączyć w swoim przepisie dwie pory roku i zrobić wersję przejściową :) Wraz z domowym musem jabłkowym dodałam maliny, jeżyny, porzeczki i jagody.

Przepis na bezglutenowe crumble z owocami leśnymi i kruszonką. Crumble to bardzo prosty w przygotowaniu apetyczny deser, który wspaniale smakuje!

Crumble z orzechową kruszonką

Robiłam już różne wersje crumble, między innymi z kruszonką z płatków gryczanych czy owsianych. Tym razem postawiłam na opcję orzechową i nią postanowiłam się podzielić bo wyjątkowo zachwyciła mnie swoim smakiem i konsystencją.  Deser jest wybitnie prosty w przygotowaniu a jego dodatkowym atutem jest to, że jest zarówno wegańskie jak i paleo.

Ciasto najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu, lekko przestudzone ale można je też jeść na zimno, podgrzane lub w temperaturze pokojowej.

Świetnie komponuje się z bitą śmietanką kokosową, domowymi lodami kokosowymi lub posypane pudrem ze zmiksowanego ksylitolu.

Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram, dołącz do mnie na Facebooku i sprawdż moje piny na Pintereście!

Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi

Drukuj
Porcje: 8 - 10 porcji (naczynie żaroodporne 30x20cm) Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 500g musu jabłkowego (kliknij po przepis)
  • 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, daktylowego etc.)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny)
  • 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 50g zmielonych orzechów laskowych
  • 40g wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 20g płatków migdałowych

Przygotowanie

1

Wanilię kroję wzdłuż i łyżeczką wyciągam nasiona.

2

Mus jabłkowy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona i strączek) przekładam do garnka i podgrzewam około 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

3

Do gotujących się jabłek dodaję owoce leśne i podgrzewam jeszcze 5 minut.

4

Wyciągam strączek wanilii.

5

Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego w formacie 30x20cm i odstawiam do ostygnięcia.

6

Masło lub olej kokosowy kroję w drobną kostkę.

7

Mąkę migdałową, orzechy laskowe, wiórki kokosowe, szczyptę soli i 1 łyżkę cynamonu dokładnie mieszam w misce.

8

Dodaję pokrojone w kostkę masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę.

9

Piekarnik rozgrzewam do 160st.C.

10

Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką.

11

Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa.

12

Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia.

13

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw komentarz pod postem!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

  Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach  
najnowszy najstarszy najwyżej oceniany
Powiadom o
Aldona
Gość
Aldona

hej, na migdaly i orzechy laskowe mam alergie… :( Masz pomysl, czy mozna zastapic rozsadnie, czy lepiej zrezygnowac?

Udostępnij32
Przypnij6
Tweetnij