Nie ma lepszej granoli niż domowa granola! Ta czekoladowa granola gryczana jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy oprócz zbóż glutenowych nie tolerują także owsa. Gryczana granola jest też świetnym źródłem białka, błonnika, składników mineralnych i witamin.
Granola gryczana bez płatków owsianych
Przepis na granolę bez płatków owsianych powstał w odpowiedzi na prośby, które docierały do mnie od moich Czytelników, którzy oprócz zbóż glutenowych nie tolerują również owsa. Jak wiadomo, płatki owsiane są najczęściej podstawowym składnikiem każdej granoli. W sklepie właściwie nie sposób kupić tego śniadaniowego przysmaku bez jego zawartości. Pomijając już fakt, że ciężko jest kupić gotową granolę bez kilogramów cukru. Uważam, że granola jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych, gdy nie mamy możliwości przygotowania śniadania, które wymaga więcej czasu. Wielokrotnie słoik puddingu chia z bananem posypanym granolą ratował mój poranek w sytuacji awaryjnej. Warto zawsze mieć ją pod ręką.
Czekoladowa granola gryczana słodzona suszonymi figami
Wielkim atutem tej granoli jest to, że za jej słodki smak odpowiada pasta z suszonych fig. To rewelacyjny sposób na zastąpienie zwykłego cukru czy też innych słodzików. Naturalnie słodkie figi dodają charakterystycznego smaku, który jest przełamany wytrawnym kakao. Wspólnie daje to naprawdę rewelacyjny smak figowej czekolady! Jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla sklepowej granoli.
Bezglutenowa granola gryczana pełna błonnika, minerałów i witamin
Czekoladowa granola dzięki zawartości gryki jest świetnym źródłem białka. Warto ją docenić za dostarczanie do naszego organizmu aminokwasów niezbędnych czyli tryptofanu i lizyny. Śniadanie z gryczaną granolą, ze względu na zawartość witamin z grupy B: B1, B2 oraz B3, korzystnie wpłynie na nasz układ nerwowy. Błonnik wspomoże nasz układ pokarmowy i perystaltykę jelit. Dodatkowo atutem tej granoli jest fakt, że zawiera znaczną ilość składników mineralnych. Między innymi są to wapń, magnez, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor, jod oraz żelazo.
Jeśli lubisz granolę i uważasz, że ją za świetny dodatek do śniadania a ponadto tolerujesz płatki owiane to koniecznie wypróbuj też przepis na pyszną granolę dyniową.
Bezglutenowa, czekoladowa granola gryczana
Składniki
- 100g fig suszonych
- 250g kaszy gryczanej niepalonej
- 40g orzechów pekan
- 30g orzechów włoskich
- 10g płatków kokosowych
- 50g płatków jaglanych
- 50g pestek dyni
- 40g oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 20g kakao
- 60ml mleka roślinnego
Przygotwanie
Figi płuczę w miseczce we wrzątku, następnie wylewam wodę, zalewam jeszcze raz figi wrzątkiem i zostawiam na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 150st.
Kaszę gryczaną płuczę pod zimną wodą 2-3 razy i przesypuję do miski.
Orzechy pekan i włoskie siekam na mniejsze kawałki.
Do miski z kaszą dodaję posiekane orzechy, płatki kokosowe, płatki jaglane, pestki dyni i mieszam.
Figi miksuję na pastę z 4 łyżkami wody (z moczenia fig).
W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję syrop klonowy, kakao, mleko roślinne oraz zmiksowane figi i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do suchych składników dodaję powoli mokre i mieszam, aż wszystkie składniki się połączą.
Granolę przekładam na blachę (lub do naczynia żaroodpornego) o wymiarach ok. 25x40cm i przyklepuję dość mocno ręką lub płaskim naczyniem.
Blachę wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 1 godzinę i 20 minut, co 20 minut delikatnie mieszając. Pod koniec pieczenia pilnuję aby granola się nie przypaliła.
Wyciągam granolę z piekarnika i studzę. W tym czasie będzie nabierać chrupkości.
Granolę przechowuję w szczelnym pojemniku bez dostępu powietrza.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
Hej, wiem że trochę ‘odgrzewam kotleta’, ale planuję zrobić granolę z tego przepisu i nie widzę nigdzie czy kasza gryczana palona czy nie? Podejrzewam, że niepalona, bo bardziej wartościowa ale wolę się upewnić :) Z góry dziękuję za odpowiedź :)
PS. Świetny blog – wskakuje u mnie na tapetę :) Oby tak dalej :)
Bardzo dziękuję za miłe słowa ☺️ Odpowiadając na Twoje pytanie, kasza gryczana powinna być niepalona, już poprawiam w przepisie tą nieścisłość bo faktycznie może to wzbudzać wątpliwości. Dzięki za zwrócenie na to uwagi ? Udanych wypieków! ?
[…] Z jogurtu można następnie przyrządzić śniadaniowe parfait. Świetnie też komponuje się z czekoladowo – orzechową granolą. […]