Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Na słodko/ Napoje/ Śniadania/ Soki

Sok z marchewki z dodatkiem selera, jabłka, pomarańczy i imbiru

Sok z marchewki z dodatkami to prawdziwy eliksir młodości i urody, który usunie toksyny, wzmocni włosy, nawilży skórę i nada jej aksamitną gładkość.

Klasyczny sok z marchewki w nowej odsłonie

Ma cudowny kolor i świetnie smakuje. Dzisiaj na poranne doładowanie akumulatorów polecam klasykę gatunku czyli sok z marchewki. Jednak aby nie było tak monotonnie, marchewce towarzyszą seler naciowy, jabłko, pomarańcza i nadający nutę pikantności imbir. Można dodać również łyżkę oleju o neutralnym smaku aby pomóc witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach się łatwiej wchłonąć.

Sok z marchwi – eliksir młodości i urody

O marchewce i jej dobroczynnych składnikach pisałam już przy okazji soku z marchewki i mandarynki.

Pomarańcze w tym soku dostarczą nam antyoksydantów w postaci beta-karotenu i witaminy C oraz wody, która wypłukuje toksyny z organizmu. Imbir pobudzi układ odpornościowy organizmu oraz obniży stężenie cholesterolu LDL we krwi. Dodatkowo podziała zbawiennie na nasz układ trawienny.

Seler, choć w smaku zupełnie nie jest to wyczuwalne, zawiera mnóstwo witaminy C. Dodatkowo wzbogaci nasz jadłospis o witaminy z grupy B.  Jeśli chcesz dostarczyć do swojego organizmu dodatkową porcję beta – karotenu oraz witaminy E z selera to wybieraj łodygi o ciemnozielonym zabarwieniu.  Seler zawiera również składniki mineralne takie jak wapń, potas i cynk.

W wyniku połączenia wszystkich składników powstaje wspaniały eliksir młodości i urody, który oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, wzmacnia włosy, nawilża i chroni skórę przed wolnymi rodnikami, nadając jej aksamitną gładkość.

Sok z marchewki z dodatkiem selera, jabłka, pomarańczy i imbiru

Porcje: 350ml
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pomarańcza
  • ok. 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie)

Przygotwanie

1

Wszystkie składniki kroję na mniejsze kawałki i wyciskam w wyciskarce do soków.

2

Dodaję olej lniany i dokładnie mieszam.

3

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Marchewki nie obieram, szoruję ją szczotką pod ciepłą wodą. Tak samo jabłka, porządnie umyte, wyciskam razem ze skórką aby zachować jak najwięcej witamin.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij7
Przypnij32