Nie masz czasu na przygotowanie śniadania? Bezglutenowy i wegański koktajl bananowy z płatkami owsianymi to idealne rozwiązanie dla Ciebie!
Wegański koktajl bananowy z płatkami owsianymi
Płatki owsiane to klaska śniadaniowego gatunku, bo cóż może być zaskakującego w owsiance? Wydawałoby się, że ten temat już został wyczerpany. A jednak moja dzisiejsza propozycja wyróżnia się na tle owsiankowej konkurencji. Sycąca, wegańska owsianka bananowo – migdałowa w formie smoothie świetnie wygląda, pysznie smakuje, przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób a jej dodatkowym atutem jest to, że można ją zabrać ze sobą na wynos!
Owsianka w formie smoothie? Dlaczego nie!
Przyznam się szczerze, że nigdy nie byłam zwolenniczką owsianki, nie przekonywała mnie ani jej konsystencja ani smak, a tym bardziej średnio estetyczny wygląd. Dlatego też z pomocą przyszedł blender i tak z mało zachwycającej owsianej papki wyszedł aksamitnie kremowy napój o słodkim smaku bananów, który po dodaniu masła orzechowego, cynamonu i kardamonu nabrał wyrazistego charakteru.
Bananowy koktajl śniadaniowy z owsianki! Prosto i szybko!
Niewątpliwą zaletą tego wegańskiego koktajlu bananowego jest prostota jego wykonania. Wszystkie składniki przygotowuje się poprzedniego wieczoru. Dzięki temu następnego ranka wegańskie smoothie bez glutenu i nabiału, pełne błonnika jest gotowe w mniej niż 2 minuty! Czyż to nie wspaniale? ;)
Aby uzyskać pożądaną konsystencję kluczowe jest moczenie płatków owsianych w mleku roślinnym przez przynajmniej 6 godzin. Do tego celu też należy użyć mrożonych bananów.
Gotowe smoothie można posypać siekanymi orzechami i szczyptą kakao albo czekoladową granolą lub zjeść bez dodatków bo smakuje naprawdę wybornie!
Bananowy koktajl śniadaniowy z płatków owsianych
Składniki
- 1 dojrzały banan
- 200ml mleka migdałowego
- 30g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
Przygotwanie
Poprzedniego dnia wieczorem banana kroję w plasterki, wrzucam je do torebki lub pudełka i wkładam do zamrażalnika.
W szklanym naczyniu płatki owsiane zalewam mlekiem migdałowym.
Dodaję masło orzechowe i mieszam do rozpuszczenia się masła.
Dodaję sól, cynamon i kardamon.
Naczynie przykrywam folią i wkładam do lodówki.
Następnego dnia zamrożone banany wrzucam do kielicha blendera i zalewam mlekiem z płatkami.
Miksuję do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Posypuję ulubionymi składnikami np. siekanymi orzechami i startą czekoladą lub granolą czekoladową.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
a ja właśnie uwielbiam te “owsiane papki” -mmm :) ale na smoothie też bym się skusiła, wygląda pysznie!
http://kuchniaellie.blogspot.com/
:) polecam spróbować, naprawdę warto :)