Pasta daktylowa świetnie nadaje się do dosładzania deserów i potraw. Dodatkowo może być pożywką dla ziaren grzybka tybetańskiego przy produkcji kefiru z mleka roślinnego a także do karmienia bakterii probiotycznych w jogurcie bez nabiału.
Pasta daktylowa
Składniki
- 12 całych, wydrylowanych, suszonych daktyli
- ciepła woda
Przygotwanie
1
Umieszczam daktyle w szklanym naczyniu i zalewam ciepłą wodą, tak aby daktyle były zanurzone i pozostawiam na 3-4 godzin.
2
Po tym czasie odcedzam daktyle ale nie wylewam wody daktylowej.
3
Blenduję daktyle dodając po 1 łyżce wody daktylowej, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (zwykle potrzeba ok. 100ml wody).
4
Pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!