Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Dodatki/ Na słodko/ Przepisy

Pasta daktylowa

Pasta daktylowa świetnie nadaje się do dosładzania deserów i potraw. Dodatkowo może być pożywką dla ziaren grzybka tybetańskiego przy produkcji kefiru z mleka roślinnego a także do karmienia bakterii probiotycznych w jogurcie bez nabiału.

Pasta daktylowa

Czas przygotowania: 3-5 minut (plus 3-4h namaczania)

Składniki

  • 12 całych, wydrylowanych, suszonych daktyli
  • ciepła woda

Przygotwanie

1

Umieszczam daktyle w szklanym naczyniu i zalewam ciepłą wodą, tak aby daktyle były zanurzone i pozostawiam na 3-4 godzin.

2

Po tym czasie odcedzam daktyle ale nie wylewam wody daktylowej.

3

Blenduję daktyle dodając po 1 łyżce wody daktylowej, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (zwykle potrzeba ok. 100ml wody).

4

Pastę przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij1
Przypnij