Bez jajek/ Dania obiadowe/ Danie mięsne/ Przepisy

Bezglutenowy, pieczony gulasz wołowy

Jeśli szukasz przepisu na pyszny, gęsty i aromatyczny pieczony gulasz wołowy w wersji bez mąki pszennej to zapraszam do zapoznania się z moją propozycją.

Smaczny, aromatyczny i pikantny pieczony gulasz wołowy a'la Strogonow to bardzo smaczne i wybitnie proste w przygotowaniu danie, które robi się samo! :)

Pieczony gulasz wołowy od postaw

Gulaszu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy zna to wspaniałe, jednogarnkowe, pikantne danie prosto z Węgier pełne delikatnej, rozpadającej się w ustach wołowiny.

Podstawą smacznego gulaszu jest dobre mięso wołowe! Nie ma co spodziewać się cudów, jeśli mięso będzie wątpliwej jakości to choćbyśmy się najbardziej starali nie wyczarujemy z niego ani dobrego gulaszu, ani generalnie nic dobrego. Zatem lepiej kupić mniej, ale lepszej jakości mięsa i zjeść ze smakiem niż siłować się potem z gumowatymi kawałkami nadwyrężając staw skroniowo – żuchwowy. :)

Co dodać do gulaszu?

Ważne dodatki to papryka, cebula i pikantne przyprawy. Ja dodaję jeszcze grubo pokrojone warzywa korzeniowe – marchewkę i pietruszkę. Oddają one swój smak do sosu i czynią go naprawdę pełnym i aromatycznym. Warzywa te można później zmiksować i użyć do zagęszczenia gulaszu, dzięki czemu uzyskamy gęsty i kremowy sos. Dobrym pomysłem jest również dodanie pieczarek.

Smaczny, aromatyczny i pikantny pieczony gulasz wołowy a'la Strogonow to bardzo smaczne i wybitnie proste w przygotowaniu danie, które robi się samo! :)

Wybitnie prosty przepis na gulasz wołowy

Gulasz z mojego przepisu nie jest duszony tak jak się to robi standardowo tylko pieczony w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Dzięki temu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy wołowinę szybko podsmażyć na patelni a następnie wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia. Całość pieczemy w piekarniku około 2 – 2,5 godziny. Mięso jest miękkie i delikatne, wręcz rozpada się w ustach. Przyprawy nadają mu niepowtarzalnego aromatu i lekko pikantnego smaku.
Pieczony gulasz wołowy jest idealny na zimne i deszczowe dni. Zawsze poprawia humor w nieprzyjemne, jesienne popołudnia. :)

Najlepiej smakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, ale można go też jeść bez dodatków jako gęstą i rozgrzewającą potrawkę wołową.

Jeśli poszukujesz inspiracji na inne danie obiadowe kliknij tu!

Pieczony gulasz wołowy

Porcje: 4 porcje
Czas przygotowania: 2,5 godziny

Składniki

  • 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga)
  • 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego
  • 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki)
  • 1 papryka podłużna
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej
  • siekana pietruszka do posypania gotowego dania

Przygotwanie

1

Piekarnik rozgrzewam do 200st.C. bez termoobiegu.

2

Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym.

3

Mięso kroję w większą kostkę.

4

Na patelni rozgrzewam tłuszcz na średnim ogniu.

5

Mięso przekładam na patelnię i szybko podsmażam aż będzie delikatnie obsmażone z każdej strony (ok. 2-3 minut).

6

Pomidory kroję w kostkę.

7

Paprykę i cebulę kroję w paski.

8

Pieczarki kroję w plasterki.

9

Czosnek rozgniatam nożem i siekam na mniejsze kawałki.

10

Marchew i pietruszkę kroję na 2,5cm kawałki.

11

Mięso z patelni przekładam do naczynia żaroodpornego.

12

Równomiernie posypuję mąką z tapioki.

13

Dodaję pomidory, paprykę i pieczarki.

14

Marchew i pietruszkę układam przy brzegach, tak aby łatwo było je później wyjąć.

15

Dodaję cebulę i czosnek.

16

Zalewam bulionem.

17

Następnie posypuję wszystko przyprawami i solą.

18

Przykrywam przykrywką i wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 2 godziny.

19

Po tym czasie sprawdzam czy mięso jest miękkie, jeśli nie piekę jeszcze około 30 minut lub do czasu aż mięso będzie miękkie.

20

Przed podaniem wyciągam marchew i pietruszkę (można je zmiksować i zagęścić nimi gulasz, ale nie jest to konieczne).

21

Gulasz posypują pietruszką i podaję z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

22

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij2