Bez jajek/ Dania obiadowe/ Danie mięsne/ Przepisy/ Ryby

Pstrąg pieczony z zieloną salsą

Kto nie lubi szybkich dań, które nie wymagają czasu, doglądania i całego tego zamieszania związanego z gotowaniem obiadu?

Pstrąg pieczony w aromatycznym sosie ziołowym z cebulą i cytryną to szybki przepis na lekki i zdrowy obiad w niewiele ponad 30 minut! Wypróbuj go już teraz!

Pstrąg pieczony z zieloną salsą czyli obiad w 35 minut!

To jest właśnie przepis na pieczonego pstrąga, który udowadnia, że można przygotować smaczne i efektowne danie obiadowe w niecałe 35 minut. Uzupełniając je ekspresową sałatką z awokado i pomidora przygotujemy szybki obiad, którym smakuje i wygląda imponująco, jak w dobrej restauracji.

Nie taki pstrąg pieczony w całości straszny…

Dużo osób twierdzi, że przygotowanie ryby jest uciążliwe i czasochłonne. Postanowiłam udowodnić, że wcale tak nie jest i przyrządzenie pstrąga w całości to przysłowiowa pestka. Pieczenie ryby w całości, oprócz oczywistych zalet zdrowotnych ma wiele innych korzyści. Przede wszystkim taka ryba jest na pewno bardziej świeża i tańsza od ryby filetowanej. Jeśli ktoś obawia się ości to też nie ma się czym martwić. Prawidłowo upieczone mięso ryby, będzie łatwo od nich odchodziło.

Pstrąg pieczony w aromatycznym sosie ziołowym z cebulą i cytryną to szybki przepis na lekki i zdrowy obiad w niewiele ponad 30 minut! Wypróbuj go już teraz!

Jak wybrać dobrego pstrąga?

Najlepiej kupować ryby o niewielkich rozmiarach, do ok. 250g. Małe ryby są smaczniejsze i mamy większą pewność, że nie są stare i przekarmione. Ryba szybko się psuje dlatego zakupy warto robić u sprawdzonego sprzedawcy, który przy okazji wypatroszy ją za nas. Kupując jakąkolwiek rybę zawsze zwracam uwagę na jej wygląd, czy łuska jest błyszcząca, gładka i nie odstaje od skóry. Oczy powinny być wypukłe i błyszczące a śluz nie może się ciągnąć.

Pstrąg pieczony w aromatycznym sosie ziołowym z cebulą i cytryną to szybki przepis na lekki i zdrowy obiad w niewiele ponad 30 minut! Wypróbuj go już teraz!

Dlaczego warto jeść pstrąga?

Jak wszyscy wiemy ryby warto jeść przynajmniej raz w tygodniu ponieważ zawierają wiele wartościowych składników odżywczych począwszy chociażby od kwasów jednonienasyconych omega-3, których delikatne i niskokaloryczne mięso pstrąga zawiera najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Dodatkowo białko pstrąga jest pełnowartościowe i lepiej się wchłania niż to zawarte w mięsie zwierzęcym. Ryba te dostarcza też wartościowych składników mineralnych jak magnez, potas, wapń czy żelazo a także witamin z grupy B oraz w mniejszych ilościach A, D i E.

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na pstrąga pieczonego z warzywami i zachęcam do sięgania częściej po smaczne i zdrowe ryby, których spożywanie ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Pstrąg pieczony z zieloną salsą

Porcje: 2 porcje
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 2 całe pstrągi (ok. 200 -250g każdy)
  • 2 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dużych liści bazylii
  • garść pietruszki (+ 2 posiekanej pietruszki łyżeczki do posypania)
  • 4 listki świeżej mięty
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny (+ 1 łyżka do polania przed podaniem)
  • 30ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1/2 cytryny
  • szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

Przygotwanie

1

Pstrągi dokładnie skrobię pozbywając się łuski i myję.

2

Pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram 1 łyżeczką soli na zewnątrz i wewnątrz, odstawiam.

3

Czosnek kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do naczynia blendera.

4

Bazylię, pietruszkę, miętę oraz startą skórkę z cytryny dodaję do naczynia blendera.

5

Zalewam zioła sokiem z cytryny, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek i miksuję do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

6

Czerwoną cebulkę kroję w drobną kostkę i dodaję do zmiksowanych składników i dokładnie mieszam łyżką.

7

Piekarnik nagrzewam do 220st.C.

8

Cytrynę kroję w półksiężyce.

9

Rybę nacinam w poprzek ok 4-5 razy z jednej strony.

10

Pstrąga przekładam do żaroodpornego naczynia lub na głębszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

11

Przygotowaną salsą polewam pstrąga na zewnątrz i od środka, w nacięcia wkładam cytrynę pokrojoną w plasterki.

12

Piekę ok. 25 minut do zarumienienia.

13

Przed podaniem posypuję pietruszką,skrapiam sokiem z cytryny i posypuję odrobiną pieprzu kolorowego.

14

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Ponieważ skóra kurczy się szybciej niż mięso warto przed pieczeniem ponacinać skórę, żeby ryba nie zniekształciła się pod wpływem temperatury.


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Agusto

Akurat tak się złożyło że miałem w lodówce świeże pstrągi potokowego i tęczaka. Przyrządziłem obydwa wg powyższego przepisu i tęczowy wyszedł dużo smaczniejszy.

2
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij18
Przypnij1