Szybka sałatka z awokado i pomidora
Zawsze powtarzam, że najprostsze rozwiązania są w życiu najlepsze. W szczególności ta zasada sprawdza się w naszej codziennej kuchni. Oczywiście od czasu do czasu lubię się porwać na jakiś wymyślny, czasochłonny przepis ale na co dzień, przy tempie życia jakie prowadzimy sięgam po szybkie i sprawdzone dania i dodatki do nich. Taka jest właśnie ta sałatka z awokado i pomidora. Zawsze staram się mieć pod ręką podstawowe składniki do niej w swojej w spiżarni. Pomidory, awokado, pestki słonecznika oraz dyni czy też coś zielonego co może posłużyć jako podstawa do sałatki to produkty, które zawsze mam w swojej kuchni.
Prosta i smaczna sałatka w mniej niż 10 minut
Tak jest! Przygotowanie tej sałatki zajmie Ci mniej niż 10 minut. Jej podstawowe składniki to zielona baza czyli szpinak i roszponka oraz pomidor, awokado i pestki dyni oraz słonecznika. Opcjonalnie można dodać rzodkiewkę ale także, jeśli lubicie słodkie akcenty w sałatkach, mango czy truskawki w sezonie letnim.
Sałatka z awokado i pomidora świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych na przykład pieczonych filetów z piersi kurczaka w bezglutenowej panierce, a także rybnych, takich jak pstrąg pieczony z zieloną salsą. Można ją także potraktować jako osobne danie i zjeść ją na drugie śniadanie czy też kolację.
Sałatka do obiadu
Polecam dodawanie tego typu sałatek do dań głównych zamiast standardowych ziemniaków, ryżu czy kasz, ponieważ antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, które możemy dostarczyć w ten sposób w podstawowym posiłku są niezwykle istotne dla naszego zdrowia. Na pewno będzie nam łatwiej zjeść zalecaną ilość warzyw i owoców w ciągu dnia, jeśli w naszych posiłkach zastąpimy “wypełniacze” zieleniną. Po takim po łączeniu z pewnością zauważysz różnicę, zniknie uczucie ciężkości po jedzeniu a organizm z pewnością Ci za to podziękuje.Oczywiście nie rezygnujmy zupełnie z ziemniaków, ryżu czy kasz bo one również są istotnym elementem naszego odżywania, ale kto powiedział, że ich również nie możemy zjeść z taką sałatką? :)
Jeśli zostanie Ci trochę roszponki i awokado a nie masz już chęci na sałatkę to polecam zmiksowanie ich na koktajl.
Prosta sałatka z awokado i pomidora
Składniki
- 2 - 3 orzechów pekan
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżeczka pestek słonecznika
- garść szpinaku
- garść roszponki
- 3-4 rzodkiewek (opcjonalnie)
- 2 małe pomidory malinowe
- 1/2 awokado
- 1/4 czerwonej cebulki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- kilka listków bazylii (opcjonalnie)
Przygotwanie
Orzechy pekan kroję w cienkie ok. 2 mm paski.
Orzechy razem z pestkami dyni oraz słonecznikiem wrzucam na zimną, suchą patelnię i prażę na średnim ogniu ok. 4-5 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż pestki zaczną wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Odstawiam do ostygnięcia.
Szpinak i roszponkę płuczę na sitku i osuszam w wirówce lub ręcznikiem papierowym.
Szpinak wrzucam równomiernie na dno miski a na nim układam roszponkę.
Rzodkiewkę kroję w ćwiartki i przekładam do miski ze szpinakiem i roszponką. (opcjonalnie)
Pomidory parzę wrzątkiem, obieram ze skórki i wycinam twardą część od szypułki.
Pomidory kroję w większą kostkę lub w ósemki i przekładam je do miski ze szpinakiem i roszponką.
Awokado kroję w kostkę i układam na pomidorze.
Cebulę kroję w półksiężyce i posypuję nią awokado.
Sałatkę skrapiam octem balsamicznym oraz oliwą i posypuję przestudzonymi, prażonymi pestkami i orzechami.
Posypuję porwanymi listkami bazylii (opcjonalnie).
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] i rukoli z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Można również przyrządzić do nich sałatkę z pomidora i awokado. Te kotleciki to pyszny, ekspresowy obiad w niespełna 30 […]