Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Desery/ Drugie śniadanie/ Kolacja/ Na słodko/ Przekąski/ Przepisy/ Śniadania

Jaglanka z bakaliami

Pyszna i sycąca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację. A do tego świetnie działa na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci.

yszna,energetyczna i alkalizująca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację.

Gwiazda poranka – słodka jaglanka z bakaliami

Pyszny i energetyczny alkalizujący posiłek idealny na szybkie śniadanie do pracy. Przyrządzony z jednej z najzdrowszych i niestety nadal dość mocno niedocenianych w dzisiejszych czasach rodzajów kaszy. Jagła ma charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się zarówno z daniami na słodko jak i na słono. Otrzymuje się ją z nasiona prosa. Pod względem wartości odżywczych spośród innych kasz wyróżnia ją najwyższa zawartość witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Odgrywa również bardzo ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Kasza jaglana, ze względu na zawartość krzemu, ma też zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Pyszna,energetyczna i alkalizująca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację.

Sycąca jaglanka z orzechami i przyprawami korzennymi

W mojej jaglance znajdziesz daktyle, żurawinę i płatki migdałowe. Dodatkowo jaglanka przyprawiona jest takimi przyprawami jak kardamon, cynamon, goździki i kurkuma, co nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat korzenny. Można ją dodatkowo dosłodzić miodem lub w wersji wegańskiej – syropem klonowym.

Kasza jaglana a cukrzyca

Minusem kaszy jaglanej jest wysoki w porównaniu z innymi kaszami indeks glikemiczny (IG 70). Z tego względu osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć jej spożycie i nie traktować jej jako podstawy codziennego jadłospisu.

Jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów na wykorzystanie kaszy jaglanej koniecznie sprawdź przepis na faszerowanego bakłażana pod jaglaną pierzynką.

Śniadaniowa jaglanka z bakaliami

Porcje: 2 porcje
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki

  • 40g żurawiny
  • 5 daktyli
  • 100g kaszy jaglanej
  • 300ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy
  • 2 łyżki miodu ( w wersji wegańskiej syrop klonowy)

Przygotwanie

1

Daktyle kroję na małe kawałki.

2

Daktyle i żurawinę zalewam gorącą wodą i ostawiam na 15 minut.

3

Kaszę jaglaną płuczę 2 - 3 razy w zimnej wodzie i przelewam wrzątkiem.

4

Kaszę jaglaną wrzucam do garnka i zalewam mlekiem kokosowym, dodaję masło klarowane i gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.

5

Po 10 minutach gotowania do kaszy dodaję kardamon, cynamon, mielone goździki i kurkumę.

6

W między czasie odcedzam daktyle i żurawinę.

7

Daktyle kroję na mniejsze kawałki.

8

Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania.

9

Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję suszonymi owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika.

10

Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę migdałami oraz polewam miodem.

11

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij
Przypnij1