Pyszna i sycąca jaglanka z bakaliami na słodko to świetne danie zarówno na śniadanie, drugie śniadanie jak i na kolację. A do tego świetnie działa na poprawę stanu włosów, skóry i paznokci.

Gwiazda poranka – słodka jaglanka z bakaliami
Pyszny i energetyczny alkalizujący posiłek idealny na szybkie śniadanie do pracy. Przyrządzony z jednej z najzdrowszych i niestety nadal dość mocno niedocenianych w dzisiejszych czasach rodzajów kaszy. Jagła ma charakterystyczny smak i wspaniale komponuje się zarówno z daniami na słodko jak i na słono. Otrzymuje się ją z nasiona prosa. Pod względem wartości odżywczych spośród innych kasz wyróżnia ją najwyższa zawartość witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Odgrywa również bardzo ważną rolę w przywracaniu równowagi kwasowo – zasadowej w organizmie. Kasza jaglana, ze względu na zawartość krzemu, ma też zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Sycąca jaglanka z orzechami i przyprawami korzennymi
W mojej jaglance znajdziesz daktyle, żurawinę i płatki migdałowe. Dodatkowo jaglanka przyprawiona jest takimi przyprawami jak kardamon, cynamon, goździki i kurkuma, co nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat korzenny. Można ją dodatkowo dosłodzić miodem lub w wersji wegańskiej – syropem klonowym.
Kasza jaglana a cukrzyca
Minusem kaszy jaglanej jest wysoki w porównaniu z innymi kaszami indeks glikemiczny (IG 70). Z tego względu osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć jej spożycie i nie traktować jej jako podstawy codziennego jadłospisu.
Jeśli szukasz innych ciekawych pomysłów na wykorzystanie kaszy jaglanej koniecznie sprawdź przepis na faszerowanego bakłażana pod jaglaną pierzynką.
Śniadaniowa jaglanka z bakaliami
Składniki
- 40g żurawiny
- 5 daktyli
- 100g kaszy jaglanej
- 300ml mleka kokosowego
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/4 lyżeczki: kardamonu, cynamonu, mielonych goździków, kurkumy
- 2 łyżki miodu ( w wersji wegańskiej syrop klonowy)
Przygotwanie
Daktyle kroję na małe kawałki.
Daktyle i żurawinę zalewam gorącą wodą i ostawiam na 15 minut.
Kaszę jaglaną płuczę 2 - 3 razy w zimnej wodzie i przelewam wrzątkiem.
Kaszę jaglaną wrzucam do garnka i zalewam mlekiem kokosowym, dodaję masło klarowane i gotuję ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Po 10 minutach gotowania do kaszy dodaję kardamon, cynamon, mielone goździki i kurkumę.
W między czasie odcedzam daktyle i żurawinę.
Daktyle kroję na mniejsze kawałki.
Po ugotowaniu kaszę można zmiksować na gładką masę albo pozostawić bez miksowania.
Następnie warstwami wkładam do słoika łyżkę kaszy, posypuję suszonymi owocami i polewam odrobiną miodu lub syropu klonowego i tak robię kilka warstw w zależności od wysokości słoika.
Na wierzchu posypuję dodatkowo kaszę migdałami oraz polewam miodem.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!