Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Koktajle/ Na słodko/ Napoje/ Śniadania/ Zielone soki i koktajle

Koktajl z mango, gruszki i pomarańczy

Wszyscy wiemy, że śniadanie to ważny posiłek, który pozwala rozruszać nasz metabolizm na cały dzień. Jednak często jest tak, że nie ma czasu na zjedzenie śniadania. Wtedy z pomocą przychodzą mi koktajle owocowe lub owocowo – warzywne, takie jak ten koktajl z mango, gruszki i pomarańczy.

Nie masz czasu na śniadanie? Koktajl z mango, gruszki i pomarańczy to świetnie rozwiązanie dla Ciebie. Pyszny i pożywny doda energii na początek dnia!

Śniadaniowy koktajl z mango, gruszki i pomarańczy

Koktajle owocowo warzywne są pożywne i dodają energii na początek dnia, a w dodatku można je przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, że należy je ogrzać do temperatury pokojowej przed spożyciem. Ja wciągam koktajl z lodówki od razu po wstaniu z łóżka lub jak nie mam czasu, żeby czekać to dodaję odrobinę ciepłej wody.

Witaminy i antyoksydanty

Koktajl z mango, gruszki, pomarańczy i soku z cytryny z opcjonalnym dodatkiem sałaty oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. Dostarczy witamin: A, B, C, E, beta – karotenu, dzięki temu wzmocni układ odpornościowy, wpłynie pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz wygląd skóry i spowolni procesy starzenia. Zawiera silne antyoksydanty, dzięki którym ma potencjał hamowania wzrostu komórek tłuszczowych oraz poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne w jelicie grubym. Dodatkowo  poprawia tolerancję glukozy.

Mangiferyna zawarta w mango, o której już pisałam przy okazji koktajlu z kiwi i mango, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.

Nie masz czasu na śniadanie? Koktajl z mango, gruszki i pomarańczy to świetnie rozwiązanie dla Ciebie. Pyszny i pożywny doda energii na początek dnia!

Moc sałaty

Jeśli dodamy sałatę do koktajlu to dostarczy ona nam luteiny i zeaksantyny, które chronią nasze oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Chlorofil, zawarty w sałacie, działa bakteriobójczo, pomaga pokonać infekcje i przyspiesza gojenie się ran a potas reguluje gospodarkę wodną.

Sałata jest też dobrym źródłem beta – karotenu jednak aby go przyswoić należy do koktajlu dodać 1 łyżkę oleju o neutralnym smaku np. oleju lnianego, gdyż beta – karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach.

Błonnik zawarty w koktajlu poprawi trawienie i pomoże organizmowi usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.

Zatem, nie masz czasu na śniadanie? To już nie może być Twoją wymówką :)

Śniadaniowy koktajl z mango, gruszki i pomarańczy

Porcje: 500ml
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 1 pomarańcza
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 mango
  • 1 gruszka
  • 3 liście sałaty masłowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie)

Przygotwanie

1

Pomarańczę i cytrynę wyciskam na wyciskarce do cytrusów.

2

Mango i gruszkę kroję w kostkę, wrzucam do kielicha blendera, dodaję sok z pomarańczy i cytryny.

3

Wszystko miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Jeśli mam ochotę na wersję zieloną to dodaję porwane liście sałaty, olej lniany i miksuję do uzyskania kremowego koktajlu.

5

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


You Might Also Like

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x