Wszyscy wiemy, że śniadanie to ważny posiłek, który pozwala rozruszać nasz metabolizm na cały dzień. Jednak często jest tak, że nie ma czasu na zjedzenie śniadania. Wtedy z pomocą przychodzą mi koktajle owocowe lub owocowo – warzywne, takie jak ten koktajl z mango, gruszki i pomarańczy.

Śniadaniowy koktajl z mango, gruszki i pomarańczy
Koktajle owocowo warzywne są pożywne i dodają energii na początek dnia, a w dodatku można je przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Trzeba tylko pamiętać, że należy je ogrzać do temperatury pokojowej przed spożyciem. Ja wciągam koktajl z lodówki od razu po wstaniu z łóżka lub jak nie mam czasu, żeby czekać to dodaję odrobinę ciepłej wody.
Witaminy i antyoksydanty
Koktajl z mango, gruszki, pomarańczy i soku z cytryny z opcjonalnym dodatkiem sałaty oprócz walorów smakowych posiada również właściwości zdrowotne. Dostarczy witamin: A, B, C, E, beta – karotenu, dzięki temu wzmocni układ odpornościowy, wpłynie pozytywnie na pracę układu nerwowego oraz wygląd skóry i spowolni procesy starzenia. Zawiera silne antyoksydanty, dzięki którym ma potencjał hamowania wzrostu komórek tłuszczowych oraz poprawia trawienie i zmniejsza stany zapalne w jelicie grubym. Dodatkowo poprawia tolerancję glukozy.
Mangiferyna zawarta w mango, o której już pisałam przy okazji koktajlu z kiwi i mango, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunomodulujące, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwcukrzycowe.

Moc sałaty
Jeśli dodamy sałatę do koktajlu to dostarczy ona nam luteiny i zeaksantyny, które chronią nasze oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Chlorofil, zawarty w sałacie, działa bakteriobójczo, pomaga pokonać infekcje i przyspiesza gojenie się ran a potas reguluje gospodarkę wodną.
Sałata jest też dobrym źródłem beta – karotenu jednak aby go przyswoić należy do koktajlu dodać 1 łyżkę oleju o neutralnym smaku np. oleju lnianego, gdyż beta – karoten jest rozpuszczalny w tłuszczach.
Błonnik zawarty w koktajlu poprawi trawienie i pomoże organizmowi usunąć szkodliwe produkty przemiany materii.
Zatem, nie masz czasu na śniadanie? To już nie może być Twoją wymówką :)
Śniadaniowy koktajl z mango, gruszki i pomarańczy
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 1/2 mango
- 1 gruszka
- 3 liście sałaty masłowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju lnianego (opcjonalnie)
Przygotwanie
Pomarańczę i cytrynę wyciskam na wyciskarce do cytrusów.
Mango i gruszkę kroję w kostkę, wrzucam do kielicha blendera, dodaję sok z pomarańczy i cytryny.
Wszystko miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli mam ochotę na wersję zieloną to dodaję porwane liście sałaty, olej lniany i miksuję do uzyskania kremowego koktajlu.
Smacznego!
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!