Bez jajek/ Dania wegańskie/ Dania wegetariańskie/ Drugie śniadanie/ Na słodko/ Napoje/ Śniadania/ Soki/ Zielone soki i koktajle

Sok z brokuła z pomarańczą i cytryną

Zielony sok z brokułów z dodatkiem pomarańczy i cytryny dostarczy całe bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Regularnie spożywany będzie świetnym remedium na wiele kłopotów zdrowotnych. 

Sok z brokuła jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty, posiada nieoceniony potencjał w profilaktyce antynowotworowej.

Zielony sok z brokuła z pomarańczą i cytryną

Kiedy myślimy o zielonym koktajlu czy soku to naturalnie kojarzą się nam one z zawartością  szpinaku, jarmużu czy natki pietruszki. Brokuły do soku nie są najbardziej oczywistym wyborem a pewnie część z Was na myśl o tym, żeby wycisnąć sok z brokuła może mieć bardzo mieszane uczucia. Przyznam się szczerze, że ja też na początku nie była za bardzo przekonana do tego pomysłu w szczególności, że gotowanego brokuła ledwo toleruję w wersji zmiksowanej zupy krem. Jednak okazał się, że brokuł jest doskonałym materiałem na koktajl. Jeśli tak jak ja nie przepadasz za gotowanymi brokułami ale doskonale zdajesz sobie sprawę, że zawierają bogactwo witamin, minerałów, antyoksydantów i warto je jeść, to ten sok jest rozwiązaniem właśnie dla Ciebie. A jeśli jesteś fanem brokułów to tym lepiej! Surowy brokuł w soku pośród owoców cytrusowych to świetny pomysł! Nadaje on wiosenny zielony kolor a w postaci surowej zachowuje więcej wartości odżywczych. 

Sok z brokuła jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty, posiada nieoceniony potencjał w profilaktyce antynowotworowej.

Czy warto pić sok brokułowy?

Brokuł niezaprzeczalnie jest zdrowy i warto go spożywać. To wyjątkowe warzywo. Sok z brokuła posiada nieoceniony potencjał w profilaktyce przeciwnowotworowej. Zawiera sulforafan, izotiocyjaniany i chlorofil, które posiadają udokumentowane właściwości antynowotworowe. Jest dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C, K, PP oraz kwasu foliowego. Dodatkowo zawiera dużą ilość potasu a także wapnia, do wchłaniania którego potrzebna jest witamina D dlatego polecam picie tego soku wystawiając buzię do słońca ;)

Regularnie spożywany brokuł chroni przed wrzodami żołądka. Dzięki zawartości luteiny, zeaksantyny, witaminy B2 i witaminy C wpłynie pozytywnie na stan oczu. Będzie nas chronił przez anemią a chrom wyreguluje poziom cukru we krwi . Oprócz tego jest niskokaloryczny, bez problemu mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę.

Jeśli lubisz zielone soki i koktajle koniecznie sprawdź też inne przepisy na moim blogu ⇒ zielone soki i koktajle

Sok brokułowy z pomarańczą i cytryną

Porcje: 350ml
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 1/2 surowego brokuła ok. 250g
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna

Przygotwanie

1

Brokuła kroję na mniejsze cząstki.

2

Pomarańcze i cytryny obieram i kroję na mniejsze kawałki.

3

Wszystkie składniki wyciskam w wyciskarce.

4

Smacznego!


KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!

Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!


UDOSTĘPNIJ!


OBSERWUJ!


Sprawdź inne przepisy:

Zapisz się aby otrzymywać powiadomienia o nowych komentarzach
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Skomentuj!x
Udostępnij1
Przypnij3