Przedstawiam bardzo prosty przepis na smakowite śniadanie, drugie śniadanie albo jak kto woli na deser. Wegański jogurt z owocami, nasionami i pestkami apetycznie wygląda i świetnie smakuje. To super energetyczny posiłek, który doda sił i pobudzi do działania.
Wegański jogurt kokosowy
Podstawą tego deseru jest domowy, wegański jogurt kokosowy. Naturalny i aksamitny, jogurt roślinny to świetna alternatywa dla nabiałowych jogurtów dostępnych w sklepach. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale naprawdę jest on wart oczekiwania.
Wegański jogurt z owocami
Kolejnymi niezbędnymi składnikami tej smakowitej przekąski są jagody goji i borówki. To one dostarczają nam witamin A, B, C, E, PP, oraz minerałów: cynku, potasu, selenu, miedzi, magnezu, żelaza i wapnia. Te dwa małe owoce mają ogromny potencjał prozdrowotny. Zawierają dużą ilość antyoksydantów i antocyjanów a dzięki nim mają zastosowanie w profilaktyce nowotworowej. Stymulują układ odpornościowy, co przy obecnej zmiennej aurze pogodowej niezwykle się przyda. Dodatkowo poprawiają wzrok, regulują trawienie a borówka jest też pomocna w walce z pasożytami. Jabłko i marchewka natomiast wzbogacają ten deser w rozpuszczalny błonnik a także karotenoidy zawarte w marchwi.
Źródła mocy – pestki i nasiona
W tym niewielkim słoiczku kryje się jeszcze wiele dobroci. Siemię lniane, dzięki zawartości kwasów omega-3 poprawia pracę mózgu i serca oraz ukoi przewód pokarmowy. Pestki dyni pozwolą utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy a także działają przeciw pasożytniczo. Migdały dostarczą nam witaminy B2, E i błonnika a także potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wegańskie parfait z jogurtem i borówkami
Składniki
- 2 łyżeczki jagód goji
- 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki pestek dyni (15g)
- 4 łyżeczki płatków migdałowych (10g)
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych niesiarkowanych (10g)
- 4 łyżeczki siemienia lnianego (20 g)
- 100g świeżych lub mrożonych borówek amerykańskich
- 2 łyżki miodu
- 100ml jogurtu kokosowego (kliknij po przepis)
- 1/2 startego jabłka
- 1/2 startej marchewki
- świeże lub mrożone owoce leśne do podania
Przygotwanie
Jagody goji zalewam ciepłą wodą, moczę około 5 minut aż zmiękną i odcedzam.
W rondelku podgrzewam borówki amerykańskie z 1 łyżką miodu na niewielkim ogniu około 5 minut, aż owoce się rozpadną. Borówki można przetrzeć przez sitko w razie potrzeby.
Rozgrzewam suchą patelnię i wrzucam na nią pestki dyni, płatki migdałowe oraz wiórki kokosowe, prażę ok. 2-3 minuty aż się lekko zarumienią i przesypuję do miseczki. Jak trochę ostygną dodaję do nich siemię lniane, jagody goji, starte jabłko, marchew i mieszam.
Gęsty jogurt kokosowy miksuję z 1 łyżką miodu.
Układam warstwami w słoiku: warstwa "muesli", jogurt, borówki i tak do wypełnienia słoika.
Na wierzch kładę kilka malin i borówek.
Smacznego! : )
Dodatkowe informacje
Przepis uzupełniający:
jogurt kokosowy
KORZYSTASZ Z PRZEPISU? POCHWAL SIĘ!
Oznacz mnie na zdjęciu tagiem @myfoodtherapypl
Z przyjemnością zajrzę do Twojej kuchni i udostępnię Twój post!
[…] jogurtu można następnie przyrządzić śniadaniowe parfait. Świetnie też komponuje się z czekoladowo – orzechową […]